28 Nisan 2020 Salı

VADİDEKİ ZAMBAK_Balzac

✮✮✮✮
Felix, içine kapanık bir gençtir. Kolej eğitimini ailesinin ilgisinden ve sevgisinden uzakta Paris'te tamamladıktan geri döner. Katıldığı baloda güzelliğiyle kendisini büyüleyen bir kadınla karşılaşır. Ailesi onu bir süre hava alması için bir ahbaplarının yanına gönderdiğinde bu kadınla tanışma fırsatı bulur. Kontes Henriette Mortsauf. Henriette evlidir, kocası bencil ve huysuz bir adamdır. Narin yapılı ve sürekli ilgi isteyen iki çocuğu vardır. Felix onların evine sık sık uğramaya başlar. Henriette'nin sağlam kişiliği ve ağırbaşlılığı karşısında duygularını bastırarak onunla arkadaşlık etmekle yetinmeye çalışır. Henriette de Felix'in duygularını anlasa da asla kocasını ve çocuklarını üzecek bir şey yapmayacaktır. Felix’i çocuğu gibi sever ve ona büyük bir güven duyar. Felix sarayda görev almak üzere Paris'e gitmeye karar verir. Henriette yolda okuması şartıyla Felix'e bir mektup verir. Bu mektupta görevinde başarılı olması ve hayatına yön vermesi için öğütler yer alır. Felix Paris'teki hayatı sırasında, Lady Dudley adında bir kadınla tanışır. Onun gösterişinden etkilenir ve ona âşık olur. Aynı zamanda Henriette’yi de sevmektedir. Birisi erdem, ruh ve sükunet iken diğeri beden, arzu ve harekettir. Fakat Henriette uzakta ve asla kendinin olamayacakken Lady Dudley tüm hayatını onun ayakları altına sermektedir. Henriette ağır hasta olduğunu duyan Felix hemen onun yanına döner. Felix'in aşkına gönlünce karşılık verememesi onu büyük bir kedere sürüklemiştir. Felix'i sevdiğini ve affettiğini itiraf eden Henriette son nefesini verir.   


BEYAZ DİŞ_Jack London

✮✮✮
Yarı kurt yarı köpek olan Beyaz Diş henüz yavruyken annesi ile birlikte ormanda Kızılderililerle karşılaşırlar. Annesi bir zamanlar onlarla birlikte yaşadığı için insanlara karşı yabani değildir. Beyaz Diş bu insanlarla yaşadığı süre içinde evcilleşmiş olsa da kurt soylu olduğu için kokusundan hoşlanmayan diğer köpeklerle sürekli kavga halindedir. Bir süre kızak köpeği olur. Vahşiliğini gören bir madenci onu satın alır ve başka köpeklerle dövüştürerek bahis oynar. Böyle bir dövüşte Beyaz Diş ölmek üzereyken durumuna acıyan bir mühendis tarafından kurtarılır. Sürekli diğer köpeklerden ve insanlardan kötülük gören Beyaz Diş yeni sahibine de vahşi davranır. Fakat yavaş yavaş sahibinin insancıl sevgisiyle daha uysal bir hayvana dönüşür.

16 Nisan 2020 Perşembe

ÇOCUK KALBİ_Edmondo De Amicis

✮✮✮✮
Eser, İtalya’da bir ilkokulun 3.sınıf öğrencisi olan Enrico adlı bir çocuğun yazdığı günlük olarak düzenlenmiştir. Enrico yıl boyunca okuldaki anılarını ve başından geçenleri kaleme almıştır. Her türlü fedakarlıkta bulunarak sağlığını bile önemsemeyen öğretmenleri, haylaz öğrencilere karşı güçsüzleri koruyan iyi kalpli ve herkesin saygı duyduğu Garrone, çok çalışkan ve başarılı Derossi, ticarete kabiliyetli Garoffi, odun dükkanında babasına yardım ederken derslerinden de geri kalmayan Coretti, zayıf ve korunmaya muhtaç Nelli, tavşan taklidiyle arkadaşlarını güldüren küçük duvarcı, zengin ve kibirli Votini, saygısız ve kavgacı Franti, babasının huysuzluğuna rağmen yüce gönüllü Stardi gibi birçok arkadaşı ve onların aileleriyle olan ilişkileri bu günlükte yer almaktadır.

ŞEKER PORTAKALI_Vasconcelos

✮✮✮✮✮
Yoksul bir ailenin en küçük çocuklarından biridir Zeze. Babası işsiz olduğu için annesi geç saatlere kadar çalışmak zorundadır. Zeze ise evde ve mahallede yaramazlığından herkesin yaka silktiği bir çocuktur ama hayal gücü çok geniştir. Bahçedeki küçük şeker portakalı fidanını arkadaş edinmiştir. Başından geçenleri ona anlatmakta, onun dalına atlayarak birçok maceraya atılmaktadır. Zeze, ara sıra kendine para veren ve birçok şey öğreten Edmundo Dayısını çok sever. Öğretmeni onun mükemmel bir öğrenci olduğunu düşünürken, Zeze yaramazlıkları yüzünden evde sürekli dayak yemektedir. Bir gün arabasının arkasına asılmak isterken yakalandığı Portekizli Manuel Valadares ile tanışır. Bir baba-oğul gibi onunla çok güzel zamanlar geçirir. Ondan kendisini evlat edinmesini ister. Portekizli onu ailesinden koparmayacağını ama onunla oğluymuş gibi ilgileneceğine söz verir fakat sözünü tutamaz. Bir trafik kazası geçirir ve ölür. Çok üzülen Zeze hastalanır. Günlerce yataktan çıkamaz. Yaşamla ölüm arasında sürüklenir durur.

4 Nisan 2020 Cumartesi

BEN, KİRKE_Madeline Miller

✮✮✮✮
Güneş Tanrısı Helios ile Perseis’in kızıdır Kirke. Ne göz alıcı bir güzelliği vardır ne de titanlara özgü muhteşem güçleri. Ailesi ve akrabaları tarafından da pek sevilmez. Annesinin ve kardeşlerinin acımasız sözlerine maruz kalır sürekli. Kendisine arkadaşça davranan bir insana güç bahşedebilmek için ve daha sonra kıskançlığına yenildiğinde kendi gücünün farkına varır. Büyü yaparak insanların ya da titanların özünü değiştirebilmektedir. Bu durum korkuyla karşılanır. Aiaie adasına sürgüne gönderilir. Burada geçirdiği yüzyıllarda cadılık güçlerini keşfeder ve kendini geliştirir. Zaman zaman adaya gelen ziyaretçileri olur.