25 Haziran 2020 Perşembe

PARÇALANMA_Chinua Achebe

✮✮✮✮
Okonkwo’nun yaşamı üzerinden Nijerya'da kabile kültürüne özgü gelenek ve görenekler, dini yaşam yaşamdan kesitler sunulur. Tembel ve güçsüz babasından nefret eden Okonkwo çok çalışarak kendine farklı bir yol çizer. Klanında oldukça saygı gören büyük bir savaşçı ve güreşçidir. Babası gibi olmamak için acımasızdır da. Kabileler arasında yaşanan bir suç nedeniyle Okonkwo'nun kabilesine birer genç erkek ve kız gönderilir. Kız kabileden biriyle evlendirilirken erkek Okonkwo'nun himayesine verilir. Bu genç Okonkwo’ya baba der ve onun ailesini kendi ailesi bilir. Fakat üç sene sonunda Okonkwo kabilenin aldığı karar doğrultusunda himayesine aldığı bu genci öldürür. Sonrasında düğün esnasında yanlışlıkla arkadaşının oğlunu öldürdüğünde yedi yıllığına sürgüne gönderilir. Bu yedi yılı annesinin akrabalarının yanında geçirir. Bu dönemde bölgeye misyonerler gelmeye başlamıştır. Özellikle toplumdan dışlananlar ve zayıf olanlar arasında yeni bir din yer edinmeye başlamıştır. Sürgün sonrası kendi klanına geri dönen Okonkwo atalarının dinin korumak için mücadele etmeye niyetlenmişken bambaşka bir ortamda bulur kendini.

23 Haziran 2020 Salı

PANDAVAPURAM_Sethu

✮✮✮✮
Bir fabrikanın çevresinde oluşan koloninin adıdır Pandavapuram. Orası her daim sarı ve pis bir duman altındadır. Oranın sokakları genç kız ve kadınları tuzaklarına düşürmek için kasıla kasıla yürüyen zamparalarla doludur. Uzak bir kasabada yaşayan ve kocası tarafından terk edilmiş olan Devy ise genç ve güzel bir kadın olarak birçok kişinin ilgisini çekmiş olsa da o kimseye minnet etmez. Her gün tren istasyonunda kocasının geri dönmesini beklediği düşünülse de o Pandavapuram’dan gelecek olan zamparasını beklemektedir. Üstelik kim olduğunu bilmeden beklemektedir.

BULANTI_J.P.Sartre

✮✮✮
Günlük şeklinde yazılan bu romanın kahramanı Antoine Roquentin, yıllarca farklı ülkelerde dolaşmış, hiç çalışmasına gerek gerek kalmayacak şekilde düzenli bir gelire sahip otuzlu yaşlarda bir adamdır. Tarihi bir kişilik olan Rollebon üzerine bir kitap yazmak üzere Bouville şehrine yerleşmiştir. Zamanının çoğunu bu iş üzerinde araştırmalar yapmak için kütüphanede geçirmektedir. Onun için her şey boş ve anlamsızdır. Her şey fazlalıktır. Kendine, nesnelere ve hayata karşı bir bulantı duymaktadır. Bir süre sonra araştırmalarından da sıkılır. Aşık olduğu kadın ise kendine apayrı bir yol çizer. Antoine ise belki yeni bir başlangıç yapmak umuduyla Paris’e taşınmaya karar verir.

3 Haziran 2020 Çarşamba

BABALAR VE OĞULLAR_Turgenyev

✮✮✮
Üniversiteyi bitiren Arkadi, yanında çok saygı duyduğu arkadaşı Bazarov ile birlikte kırsalda yaşayan babasının evine gelir. Annesinin ölümünden sonra babası Nikolai Kirsanov,  Feniçka adında bir kadınla yaşamaya başlamıştır ve ondan bir çocuğu vardır. Asker emeklisi amcası Pavel Kirsanov da onlarla birlikte yaşamaktadır. Arkadaşı Bazarov, hiçbir değere inanmayan Nihilist bir insandır. Arkadi'nin onun etkisinde olması babası ve amcasını rahatsız eder. Babası anlayışlı davransa da Bazarov ile amcası sürekli çatışma halindedir. Bir gezi sırasında bu iki genç, Anna Ser­geyevna Odintsova ve kardeşi Katya ile tanışırlar. Anna zengin ve serbest yaşayışlı bir duldur. Arkadi ve Bazarov, Anna'ya âşık olur. Bazarov’un o zamana kadar aşk, din, inanç, toplum vs. hiçbir şeye inanmayan biri ol­masına rağmen aşık olması onun açısından oldukça can sıkıcı bir durum halini alır. Duygularını itiraf etse de Anna hiçbir şeye tutkuyla bağlanamayacak bir kadındır. Katya ile uzun zamanlar geçiren Arkadi ise  Anna'ya aşk duymadığını anlar. Gerçekte ilgilendiği kadın Katya'dır. Evlerine geri döndüklerinde Arkadi gittikçe Nihilizmden uzaklaşır, Çiftlikte zaman geçirmek hoşuna gitmeye başlar. Bazarov, huzursuz ve mutsuzdur. Tıp eğitimi alan Bazarov tifo hastalığından öl­müş birine otopsi yaparken elini keser ve tifoya yakalanır. Kısa bir süre son­ra da ölür. Arkadi ise Katya ile evlenerek babasıyla birlikte yaşamaya başlar.