29 Temmuz 2020 Çarşamba

DORİAN GRAY'İN PORTRESİ_Oscar Wilde

✮✮✮✮✮
Ressam Basil Hallward yakın arkadaşı Lord Henry Wotton’a resimlerine modellik yapan ve ona ilham veren genç ve oldukça yakışıklı olan Dorian Gray’i tanıştırır. Fakat Henry’nin bu gencin saflığını bozacağı yönünde endişeleri de vardır. Dorian ile  vakit geçirmek onun resimlerini yapmak onun en büyük zevkidir. Onun güzelliğine tapma derecesindedir ve bu tutku onun resimlerine de yansımıştır. Dorian kendi portresini gördüğünde çok üzülür. Kendisi zamanla yaşlanacak ama bu portre sonsuza dek genç ve yakışıklı kalacaktır. “Keşke her zaman genç kalacak olan ben olsaydım da portrem yaşlansaydı! Bunun için... bunun için her şeyi verirdim!" diyerek ağlar. Lord Henry ile sık sık görüşmesi onu çok değiştirir. Haz odaklı bir yaşam sürmeye başlar. Genç bir tiyatro oyuncusunun intiharına sebep olur. İğrenç yerlerin müdavimi olur, birçok kişiyi felakete sürükler. Hakkında söylenenler ayyuka çıkmıştır. Yıllar geçtikçe onun gençlik ve yakışıklılığında bir değişiklik olmazken Basil’in yaptığı portre değişmeye başlar.  

26 Temmuz 2020 Pazar

GORİOT BABA_Balzac


✮✮✮

Goriot, tahıl ticareti sayesinde zengin olmuş bir adamdır. Eşinin ölümünden sonra tüm hayatını canından çok sevdiği kızlarına adamıştır. Onların mutluluğu için her şeyi yapmaktadır. Evlilik çağları geldiğinde kızı Anastazi Kont de Restaud ile diğer kızı Delphine ise Nucingen adlı zengin bir bankerle evlenir. Damatları ise onun ticarete devam etmesinden hoşlanmadılar ve onunla görüşmeyi keserler. Kızlarının çeşitli borçlarını ödemek zorunda kalan Goriot da eski mal varlığını günden güne yitirir ve bir pansiyona yerleşir. Hukuk öğrencisi olan Eugene Rastignac da bu pansiyonda yaşamaktadır. Taşrada yaşayan ailesinin tüm umudu ona bağlıdır. Kısa zamanda Paris sosyetesinde yer edinmeli ve kendine güzel bir gelecek sağlayacak, hamilik yapacak zengin bir kadınla tanışmalıdır. Önce şansını Anastazi ile dener. Goriot’un adını anar anmaz  kapılar yüzüne kapanır. Sonra Delphine'le tanışır. Kocası tarafından maddi ve manevi istekleri karşılanmayan Delphine ile aralarında bir yakınlaşma olur. Her iki kız da eşleriyle problem yaşarlar. Bunu duyan Goriot hastalanır ve yataklara düşer. Onun bakımını üstlenen Eugene, son anlarında yanında olmaları için kızlarını davet eder fakat çeşitli bahaneler ileri süren kızların her ikisi de gelmezler. Goriot'un cenazesini Eugene kaldırır. Kızları ise cenazeyi uzaktan izlerler.


6 Temmuz 2020 Pazartesi

BENİM ÜLKEM_Waris Dirie

✮✮✮
Top model, BM elçisi ve cesur bir ruh. Waris Dirie olağanüstü bir kadın. Çölde yaşayan Somalili göçebe bir ailenin kızı. Dünyada en çok satan kitaplar arasına giren eseri Çöl Çiçeği'nde, beş yaşında sünnet edilerek başlayan, on iki yaşında evlendirilmek istenince çölden kaçıp, Londra'da temizlikçilik yaparken Terence Donovan tarafından keşfedilip Top Modelliğe uzanan hikayesini anlatıyor. Waris Dirie ülkesini terk etti ama, ona hayat veren, onu şekillendiren kültürünü ve evini asla unutmadı. Kıtlık ve şiddetin kol gezdiği, kadınların sesinin duyulmadığı yerler neredeyse ölümüne neden olurken ona aynı zamanda hayatta kalmanın yollarını öğretti. O cesaretinin, direncinin ve mizah duygusunun kaynağını ve annesini bulmak istiyordu.



KARNAVAL_Rawi Hage

✮✮✮✮
İki türlü taksi şoförü vardır: örümcekler ve sinekler. Örümcekler arabalarının sıcağında oturan ve müşterinin ayağına gelmesini bekleyenlerdir. Sineklerse şehrin sokaklarında onları çağıran bir işaret görene dek gezinip durur. Fly, bir gezgindir. Onun taksisinden şehrin karanlığının gizlediği karnaval pırıltılarını tüm güzelliği ve çirkinliği ile izleriz. Katillerle tanışırız, fahişelerle, delilerle, devrimcilerle, sıradışı yerlere doğru yola çıkan sıradan insanlarla.