31 Aralık 2020 Perşembe

ÇETE_Refik Halit Karay


 ✮✮

Kıran Bey adında ve Fransız işgaline karşı Amanoslarda savaşan bir Türk çete reisi ile eşi o bölgedeki Fransız kuvvetlerine görevli olan Nina adındaki bir Rus prensesinin aşkı etrafında vatan sevgisi ve müdafaasını ve işgale karşı direnen çetelerin hatıralarını paylaşmaktadır.

 

KONGO'YA AĞIT_Jean Christophe Grange


 ✮✮✮

Kongo’dan Fransa’ya uzanan bir seri katil olayı. Afrika’ya zengin maden yatakları için yerleşen beyaz aileler ve onların yerli halkla olan ilişkileri, Afrika’nın sürekli çatışma halinde olan kabileleri ve onların ilkel inançları, güç-para-siyaset ilişkisi, Gergor Morvan ve ailesi üzerinden ilerleyen bir seri katil (çivi adam) olayı ile iç içe sunuluyor.  

KABUS_Mehmet Rauf

 

✮✮✮

1928 yılında İkdam gazetesinde tefrika edilen eser “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” projesi kapsamında kitaplaştırılmış.  Mutlu mesut bir aile olan Nigâr ve Aziz Nihat çiftinin bir de Mükerrem adında çocuğu vardır. Eşinin kendisine olan aşkından emin olan “modern” görüşlü Aziz Nihat, eşinin pencere önünde çok zaman geçirmesinden şüphelenmeye başlar. Karşı binada genç bir delikanlının yaşadığını fark eder. Her ne kadar Nigar’ın böyle alçakça bir yola tevessül edeceğini, kendisini, oğlunu, mutlu yuvalarını böyle bir ateşe atacağını düşünmese de şüphe denilen kurt içini kemirmeye başlamıştır bir kere. Aziz Nihat, eşinin masumiyetini ya da suçunu ortaya çıkaracak araştırmalarına başlar.  

İRAN MEKTUPLARI_Montesquieu

✮✮✮

İran Mektupları, yazarın 1721 yılından yayımlanan eseridir. İran’dan yola çıkarak Anadolu üzerinden Fransa’ya giden Usbek ve Rica’nın yazdığı mektuplardan oluşur. Fransa’nın siyasi ve toplumsal yapısını hicveden bu eser aynı zamanda yazarın Doğu ve İslam kültürü ile ilgili bakış açısını yansıtmaktadır.