23 Haziran 2019 Pazar

FATİH-HARBİYE_Peyami Safa

✮✮
Fatih ve Harbiye semtleri arasında Cumhuriyet’e geçiş döneminde eski ile yeni değerler arasındaki çatışma anlatılır. Darülelhan’da (konservatuar) ut dersleri alan Neriman, bu iki semt ve hayat tarzı arasında gelgitler yaşayan genç bir kızdır. Yedi senedir Şinasi ile birliktedir ve yaşadıkları muhitte herkes onlara evlenecek gözüyle bakmaktadır. Fakat son zamanlarda Neriman gece eve geç dönmeye başlar. Çeşitli bahaneler sunsa da babası ve Şinasi ondaki değişimin farkındadırlar.

20 Haziran 2019 Perşembe

EV SAHİBESİ_Dostoyevski

✮✮
Kitap, yazarın Ev Sahibesi, Bay Proharçin, Dokuz Mektupluk Roman ve Polzunkov adlı dört hikayesini içeriyor.
Ev Sahibesi: Sakin ve içine kapalı bir yaşamı olan Ordınov, kilisede, yanında yaşlı bir adam olan oldukça genç ve büyüleyici güzellikte bir kadınla karşılaşır. Çıkışta onları takip eder ve onların yaşadığı evde kiracı olarak kalmaya başlar.  
Bay Proharçin: Kiracı olarak kaldığı evde cimriliği ve eli sıkılığıyla ün yapan, sürekli yoksulluğundan ve yengesinin de geçimini sağlamak zorunda olduğundan dem vuran Semyon İvanoviç Proharçin’in ölümünden sonra döşeğinin içinden önemli miktarda para çıkar.
Dokuz Mektupluk Roman: Petro İvaniç arkadaşı olan  İvan Petroviç’e mektup yazarak aralarında yaşanan küçük bir problem üzerine görüşmek istediğini bildirse de bu iki kişi çeşitli sebeplerden ötürü bir türlü yan yana gelemezler. Problemi mektuplarla çözmeye çalışırlarken olay daha da büyür.
Polzunkov: Rüşvet alan patronu tarafından kandırılan ve işsiz kalan Polzunkov, para kazanmak için soytarılık yaparak hikayesini insanlara anlatır.


12 Haziran 2019 Çarşamba

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR_J.D.Salinger

✮✮
Holden Caulfield, beş dersin dördünden kaldığı yatılı okul Pencey’den kovulur. Daha önce iki okuldan daha kovulduğu için ailesiyle yüzleşmekten korkar. Üstelik onlara noel tatili için çarşamba günü geleceğini söylemiştir ve o güne kadar zaman geçirmesi gerekmektedir. Eski tarih hocası Mr. Spencer’ın ziyaretinden canı sıkılımış olarak dönen Holden, yurtta da arkadaşlarıyla kapışır, eşyalarını toplayarak orayı terk eder. Bir otele yerleşen Holden barları dolaşır, eskiden tanıdığı birkaç kişiyle buluşur. Onun için herkes samimiyetsiz ve sahtekardır. Hiçbirine tahammül edemez. Holden, kendini çok fazla yalnız hissettiğinden her şeyi geride bırakarak otostopla batıya gitmeye karar verir. Sağır ve dilsiz taklidi yaparak bir benzin istasyonunda çalışacak, insanlarla gereksiz konuşmalar yapmak zorunda kalmayacaktır. Gitmeden önce kız kardeşi Phoebe ile vedalaşmak ister. Phoebe, Holden’ın yanına bavuluyla gelir. Ağabeyi nereye giderse o da gelmeye niyetlidir. Holden bu isteğini sertçe reddeder. Kız kardeşine kötü örnek olduğunu düşünmeye başlar, gitmekten vazgeçer. Holden şimdi bir hastanededir. Psikiyatrist ile görüştüğünden, sonbaharda okula gideceğinden bahsederek hikayesini tamamlar.

7 Haziran 2019 Cuma

ÜTOPYA_Thomas More

✮✮✮✮
1516 yılında yayımlanan Ütopya’da, Thomas More, bulunduğu dönemin eleştirisini yaparak “ideal toplum” yaratmıştır. More elçi olarak gönderildiği bölgede, bir gezgin ve filozof olan Raphael Hythlodeus ile tanışır. Bu gezgin Amerigo Vespucci ile denize açılmış, bir ada devleti olan Ütopya’da beş yıl yaşamıştır. Orada gözlemlediği günlük yaşam, yöneticilik, hukuk, adalet, sağlık, askeri yapı, yeme-içme, giyinme, barınma, aile yapısı, dini hayat gibi temel konuları More’a anlatır.



2 Haziran 2019 Pazar

KURBANI BESLEMEK_Kenzaburo Oe

✮✮✮
Kitap üç uzun öyküden oluşuyor. “Kurbanı Beslemek”te İkinci Dünya Savaşında Japonya’nın bir köyüne düşen Amerikan uçağından kurtulan zenci pilotun başına gelenleri köyün çocuklarının ağzından dinliyoruz. İkinci öykü “Delilikten Kurtar Bizi”de babası ve oğlu zihinsel engelli olan şişman adam ile oğlu arasındaki telepatik bağı gözlemliyoruz. Son öykü olan “Gözyaşlarımı Sileceği Gün”de Karaciğer kanseri olduğuna inanan bir adamın çocukluk anılarına ve bugününe tanık oluyoruz.