25 Mayıs 2020 Pazartesi

GÜNEŞİ UYANDIRALIM_Vasconcelos

✮✮✮
Şeker Portakalı"nın kahramanı "Zeze" Gözlerinin içi yine ışıl, ışıl, yüreği yine sevgi dolu. Ama hüzünleri, biraz daha büyümüş bir çocuğun hüzünleri. Küçüklüğündeki küçük "Şeker Portakalı" yok, ama bu kez de yüreğinde sevgili kurbağa'sı var. Zengin ve aşırı alıngan bir aile onu evlat edinmiştir. Ama Zeze, babalığının iyi niyetli davranışlarına bir türlü karşılık verememektedir. Evdeki tek dostu, aşçı Dadada'dır. Bir de düşlerindeki, yeri hiçbir zaman doldurulamayacak olan, yüreğine sokulup yerleşen kurbağası ve filmlerde görerek gerçek babasının yerine koyduğu ünlü Fransız şarkıcı ve oyuncu Maurice Chevalier vardır. Çok parlak bir öğrencidir Zeze. Şimdi ergenlik dönemindedir; sinirlidir, huysuzdur. Üstelik sırılsıklam âşıktır. (Arka Kapak)

MEYHANE_Emile Zola

✮✮✮✮
Jervez, sevgilisi Lantiye’nin peşine düşerek Paris’e gelir. Mutlu geçen birkaç yılın ardından ekonomik sıkıntıları artar. Odalarında satılacak hiçbir eşya kalmamıştır. Bu ortamdan bunalan Lantiye, Jervez’i terk ederek başka bir kadınla yaşamaya başlar. Jervez’in  oturduğu binada yaşayan Kupo ise Jervez’den çok hoşlanmaktadır. Israrları sonucu Jervez’i evliliğe ikna eder. Evlilikleri oldukça iyi gitmektedir. Kupo’nun içkisi ve kumarı yoktur. Jervez de bir çamaşırhane açar. Yoksulluğun kol gezdiği Paris’te durumları oldukça iyidir. Nana adında bir kızları da dünyaya gelir. Kupo bir iş kazası geçirerek ağır yaralanır. Jervez ona evde çok iyi bakar. Kupo kısa sürede  iyileşir ama artık eski Kupo değildir. İşe gitmemeye ve tüm zamanını meyhanelerde geçirmeye başlar. Kuponun rahatsızlığı ve artık dükkâna eskisi kadar müşteri gelmemesi yüzünden işler iflasa sürüklenmiştir. Artık bir genç kız olan Nana ise kötü yoldadır. Üstelik Jervez de kocası Kupo kadar içmeye başlamıştır. Buldukları her kuruş meyhanede içkiye gitmektedir. En sonunda  Kupo delirir, hastanede ölür. Bir süre sonra da Jervez, sığındığı bir merdiven altında, açlıktan ve güçsüzlükten hayata gözlerini yumar.

16 Mayıs 2020 Cumartesi

VANYA DAYI_Anton Çehov

✮✮✮
Vanya, yeğeni Sonya ile birlikte sahip oldukları malikanenin arazisinde  çalışarak eniştesi Profesör Serebryakov’a yıllarca para göndermiştir. Eşini kaybettikten sonra genç ve güzel bir hanımla ikinci evliliğini yapan Profesör Serebryakov, emekli olduğunda  malikaneye taşınır. Onun gelişinin kendilerine destek olacağını düşünen Vanya ve Sonya oldukça yanılır. Profesörün gece geç saatlere kadar  odasına kapanıp yeni eserler üretmeye çalışması evin tüm düzenini alt üst eder. Yemek saatleri, çay içme saatleri, çalışma saatleri değişmiş, eve tembellik ve düzensizlik hakim olmuştur.  Profesör Serebryakov aldığı önemli bir kararı açıklar. Malikanenin kazancı onun şehirde yaşamasına yetmemektedir. Burayı satarak kalan zamanını daha iyi yaşamak ister. Ama Vanya olanca hiddetiyle bu duruma karşı çıkar. Kendileri dört duvar arasında yaşayıp neredeyse kazandıkları her bir kuruşu eniştesine göndermiş olması, ona, bunca yılını boşa harcadığını hissettirir. Satılma olayına karşı çıkılınca Profesör Serebryakov ve eşi malikaneyi terk edip başka bir yere yerleşirler. Vanya ve Sonya için eski çalışma düzenine dönmekten başka çıkar yol kalmamıştır.

YERALTINDAN NOTLAR_Dostoyevski

✮✮✮
İlk bölümde kırklı yaşlardaki kahramanımız iç çatışmalarını, öfkesini, kırgınlıklarını, isyanını dile getirir. Zeki ve bilgili biri olasına rağmen geri planda kalmış, toplum ve arkadaşları tarafından dışlanmıştır. Diğer insanlardan  hem korkmakta hem de tiksinmekte hem de onları küçümsemektedir. Ahlak, erdem, dürüstlük, kişisel çıkar gibi kavramları sorgular. İkinci bölümde ise kahramanımız yerüstüne çıkar. İnsanların içine karışmayı istediği ender anlarda yanına uğradığı eski bir okul arkadaşı vardır. Onu ziyaret ettiğinde yine başka bir okul arkadaşları için veda yemeği düzenlendiğini öğrenir. Davet edilmediği halde o da yemeğe katılmak ister. Yemekte ise onunla alay ederler ve küçümserler. Yine hüsrana uğrayan kahramanımız çok içip sarhoş olarak işleri berbat eder.

5 Mayıs 2020 Salı

AŞK VE GURUR_Jane Austen

✮✮✮✮
Elizbeth orta gelirli Bennet ailesinin beş kızından biridir. Oldukça güzel olan ablası Jane’in sakinliğine rağmen Eliza zeki ve canlı bir yapıya sahiptir. O bölgedeki bir köşke zengin bir genç olan Bentley taşınır. İki kızkardeşi ve en yakın arkadaşı Darcy ile gelmiştir. Düzenlenen bir baloda Bennet ailesiyle tanışır ve Jane’den çok etkilenir. Eliza ise Darcy’den hiç hoşlanmaz. Onu kibirli ve kaba bulur. Sonraları çeşitli yerlerde karşılaşmaya devam ederler fakat aralarında neredeyse her defasında sözel bir düello yaşanır.  Darcy aslında Elizadan hoşlanmaya başlamıştır ama pek belli etmez. Eliza’nın ise tanıştığı Wickham isimli bir subayın anlatıklarıyla Darcy’e karşı olan olumsuz duyguları daha da çoğalır. Jane ile Bentley’in nişanlanacağı beklenirken Bentley alelacele köşkten ayrılır. Daha sonra Eliza’nın öğrendiğine göre bu ayrılığa da Darcy sebep olmuştur.  Darcy ve Eliza uzun süre birbirlerini görmezler. Daha sonra karşılaştıklarında ise Darcy ondan hoşlandığını itiraf eder. Eliza ise Wickham olayından dolayı ve ablasıyla Bentley’in ayrılığına sebep olduğu için ona olan nefretini dile getirir. Ertesi gün Darcy ona olayların iç yüzünü anlatan bir mektup verdiğinde Eliza okuduklarına inanamaz. Onca zaman Darcy’e haksızlık etmiştir. Aslında kibirli, soğuk görüntüsünün altında asil, sevecen bir insanın yattığını anlar ve pişman olur. İlerleyen zamanlarda Darcy hakkında çok iyi şeyler duyar. Herkes ondan övgüyle bahseder. Eliza onun asil davranışlarına şahit olur ve çok etkilenir. Daha sonraları Darcy ile yeniden karşılaşırlar. Her şey çözüme kavuşur.