20 Haziran 2018 Çarşamba

CERRAH_Tess Gerritsen

✮✮
Boston’da işlenen iki faili meçhul cinayet üzerine Dedektif Moore ve Rizzoli, Dr. Catherine Cordell’i çalıştığı hastanede ziyaret ederler. Dr.Cordell iki yıl önce başka bir şehirde cinsel saldırıya uğramış, saldırganı silahla vurarak hayatını kurtarabilmiştir. Öldürülen iki kadın Cordell gibi tecavüz mağdurudur. Cordell’le aynı şekilde kıyafetleri çıkarılmış ve yatağa bağlanmışlardır. Oldukça düzgün bir kesikle karınları açılmış ve rahimleri çıkarılmıştır. Boğazları da tek ve temiz bir hamleyle kesilerek öldürülmüşlerdir. Anatomi bilgisine ve bazı cerrahi yeteneklere sahip bir katil aramaya başlarlar. Dr.Cordell’in saldırganını öldürmüş olması dedektifler için soru işaretidir. Yeni cinayetler kimin eseri? Eski ve gölgede kalmış bir ortak mı, yoksa taklitçi bir katil mi?

17 Haziran 2018 Pazar

ÖLÜ RUHLAR ORMANI_Jean Christophe Grange

✮✮✮
Jeanne gasp, tecavüz, hırsızlık gibi olaylara bakan bir sorgu yargıcıdır. Bu mesleği ablasının vahşice öldürülmesinden sonra seçmiştir. Mesleğinin ilk yıllarında onun dosyasını tekrar gözden geçirmiş ama hiç bir şey bulamamıştır. Erkek arkadaşından ayrıldığında depresyon ilaçları kullanmaya başlar. Jeanne'nin sorgu yargıcı arkadaşı Taine yeni bir cinayet soruşturmasına başlamıştır. Jeanne'nin bu konulara olan ilgisini bildiğinden onunla birlikte olay yerine giderler. Kanı boşaltılmış, vücudu parçalanmış ve bazı organları yenmiş bir kadın cesedi. Duvarlara çizilmiş, anlam vermedikleri semboller. Bir yandan Taine ile birlikte dava üzerinde çalışırken bir yandan da eski erkek arkadaşı Thomas’ın gittiği Psikiyatr Féraud’un ofisini dinlemeye aldırır. Thomas'ın kendisinden bahsetmesini beklerken çok daha farklı bir görüşmeye tanık olur. İspanyol bir baba oğlu Joachim hakkındaki korkusundan bahseder. Zaman zaman ortaya çıkan korkunç bir kişilikten ve yakında bir cinayet işleyebilecek olmasından. Sonraki günlerde iki kadın daha aynı şekilde öldürülür.  Jeanne katili bulduğunu düşünür ama elinde somut bir kanıt için Joachim'i bulmalıdır. Féraud'u arar fakat ulaşamaz. Onun İspanyol babanın ve yamyam oğlunun peşinden gittiğini düşünür. Kendisi de aynısını yapacaktır. Araştırması sonucu elde ettiği bilgiler onu Nikaragua’ya sürükler. Sonra Guatemala. Burada Féraud ile karşılaşır. Joachim’in izlerini takip ederek, onun psikiyatr Féraud ile yaptığı görüşmede bahsettiği, Arjantin topraklarındaki Manes ormanına ya da yerel halkın deyişiyle ölü ruhlar ormanına doğru yola çıkarlar.

9 Haziran 2018 Cumartesi

KAHİRE MODERN_Necip Mahfuz

✮✮✮

1922 yılında Mısır İngilizlere karşı tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eder. Kral Faruk yönetimi altında bağımsızlık fikrine alışmaya çalışan bir toplumda, yeni çelişkiler yaratacak fikirlerin, köktenciliğin ve Arap milliyetçiliğinin tohumları atılmaktadır. Bu ortamda yoksul bir aileden gelen ve kısa yoldan zengin olma hırsıyla yanıp tutuşan bir üniversite öğrencisi olan Mahcub, yükselme tutkusuyla her türlü ödev duygusuna ve ahlaki ilkeye sırt çevirir. Açlığın pençesinde geçen yılların ardından, hiç düşünmeksizin karşısına çıkan ilk memuriyet fırsatına tutunur. Ancak hayata ve toplumu oluşturan değerlere karşı sinik bir tutum benimseyen bu genç adam, Mısır toplumunu sarsan siyasi çalkantıların arasında, kendisini katbekat aşan olaylar girdabında kaybolmaya mahkûmdur.

Kahire Modern, bir grup üniversite öğrencisinin kesişen hayatları üzerinden Kahire’nin zengin ve yoksul kesimlerini, sosyal ve düşünsel dokusunu, bürokrasi aygıtındaki yozlaşmayı, açlığı ve öfkeyi, sınıf atlama tutkusuyla körleşen karakterleri olağanüstü bir canlılıkla gözler önüne seriyor.
 

6 Haziran 2018 Çarşamba

YILANI ÖLDÜRSELER_Yaşar Kemal

✮✮✮
Esme öyle güzeldir ki ona bakıp da gönlü kaymayan yoktur. Abbas, Esme’nin köylüsüdür ve vurgundur Esme’ye. Esme de Abbas’a karşı boş değildir. Ancak Esme’yi Abbas’a vermezler. Abbas, onun uğruna üç kişiyi yaralayarak hapse düştüğünde, Halil kendisini istemeyen Esme’yi dağa kaldırır.  Ardından evine götürüp bir imam çağırarak imam nikahıyla evlenir Esme’yle. Esme bir yıl hiç kimseyle konuşmaz, dünyaya küser. Üç kez kaçmaya çalışır fakat üçünde de Halil yolda yakalayıp geri getirir Esme’yi. Oğlu Hasan’ın doğumundan sonra Esme değişir. Artık yalnız oğlunu, Hasan’ını düşünür. Bir akşam Hasan,  annesi Esme ve babası Halil  sofra başındayken hapisten kaçan Abbas tarafından evleri kurşunlanır ve Halil ölür. Abbas, Esme’yi sürükleyerek yanında götürür. Halil’in kardeşleri ve köylüler sabaha karşı Abbas’ın ölüsünü köy meydanına getirirler. Esme’yi de döverler. Halil’in anasının gözünde oğlunun katili Abbas değil Esme’dir. Diğer oğullarına Halil’in kanını yerde bırakmamak için Esme’nin öldürülmesinin şart olduğunu söyler. Hiçbiri yapamaz. Esme’nin güzelliğine kıyamazlar. Üstelik Esme’nin çok kıyıcı olan ailesinden de çekinirler. Kendileri öldüremeyince bu işi yapması gereken kişinin Hasan olduğuna kanaat getirirler. Büyükanası sürekli Esme’nin kötülüğünden, başlarına bela getirdiğinden, babasının katili olduğundan bahseder. Köylülerden biri Halil’i gördüğünü iddia eder. Söylediklerine göre Halil kanı yerde kaldığı için hortlamıştır ve zebaniler onu her gün farklı bir hayvana dönüştürmektedir. Bir gün köpek, bir gün kartal, bir gün kedi, bir gün sümüklü böcek, bir gün yılan… Bu söylentiler köyde iyice yayılır. Söylentilerden iyice bunalan Hasan baskılara daha fazla dayanamaz ve amcasının verdiği silahla annesini vurur.

2 Haziran 2018 Cumartesi

CEHENNEM_Dan Brown

✮✮
Dünya nüfusunun hızlı artışı nedeni ile insanoğlunun yüz yıl içinde neslinin tükeneceğini düşünen genetik uzmanı Bertrand Zobrist, bu nedenle insan nüfusunu azaltacak özel bir virüs yaratır. Bu virüsün kendisi tarafından insanlığa hediye olduğunu göstermek için de bir video kaydı yapar. Çalışmalarından haberdar olan Dünya Sağlık Örgütünden(WHO) bir grup onun peşindedir. Virüsün aktif hale gelmesine çok az zaman kalmıştır. İntihar eden Zobrist arkasında Dante’nin “Cehennem”inden esinlenerek yapılmış Botticelli’nin ünlü bir tablosuna ait izler bırakır. WHO direktörü bu izlerin takibi için Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon’dan yardım ister. Robert Langdon, virüs yayılmadan, bir an önce onu bulmak ümidiyle, ipuçlarının peşinden Floransa’dan Venedik’e, oradan da İstanbul’a gitmek zorunda kalır.