26 Temmuz 2018 Perşembe

RÜYALAR-KARABASANLAR_Stephen King

✮✮
Stephen King’in “Dolan’ın Cadillac’ı, Küçük Çocuklara Katlanmak Güçtür, Gece Pilotu, Cicim, İthaf, Benim Güzel Tayım, Maple Sokağındaki Ev, Oynayan Parmak” bölümlerinden oluşan öykü kitabıdır.  

13 Temmuz 2018 Cuma

KAPLUMBAĞALAR_Fakir Baykurt

✮✮✮✮
Ankara’ya 100 km mesafede bulunan 60 haneli, küçük bir yerleşim yeridir Tozak. Çorak toprağıyla, susuz, kurak, yoksul bir Alevi köyüdür. Köylülerden Pat Ali oğlunu evlendirecektir. Konuklara şarap ikram edebilmek için üzüm yetiştiren çevredeki sünni köylerinden birine gider. Şarap yapılacağını duyan köylüler ona üzüm vermek istemezler, zorluk çıkarırlar. Köyün kuraklığına, yoksulluğuna, çaresizliğine çok üzülen Eğitmen Rıza köyün dışında kullanılmayan bir arazinin bağ için uygun olduğunu düşünerek köylüleri ikna eder. En büyük destekçisi Kır Abbas’tır. Tüm köylüler el ele vererek, sabahtan akşama kadar çalışarak, bel hizasında olacak şekilde bu toprağı alt üst ederler. Kasabadaki Ziraatten bağ çubukları isterler, yok cevabı alınca çevre köylerden bulurlar. Aralarına kavun, karpuz ekerler, bir de su kuyusu açarlar. Suya kavuşan toprak, kısa sürede zenginleşir. Bu süreçte kaplumbağalar, serin bağları yurt edinir. Beş yıl sonra ilk ürün için büyük bir tören hazırlarlar. Pekmez yaparlar, şarap yaparlar, bir kısmını da Ankara yoluna inip gelen geçen yolculara dağıtırlar. Olaylar bu şekilde sürerken, köylü kötü bir sürprizle karşılaşır. Köye kadastro ekibi gelir. Bağ yapılan arazinin hazine malı olduğu söylenir. Ya köylüler bu araziyi satın alacaktır ya da arazi açık artırmaya çıkarılacaktır. Köylülerin satın almak için parayı bulmaları mümkün değildir. Canla başla çalışarak adam ettikleri, zenginleştirdikleri bu toprakların ellerinden alınacak olması köylüleri küstürür. Kır Abbas, gözyaşları ve hüzün içinde köyün hayvanlarını bağa salarak, tüm yapılanları bozar. Böylece tüm yeşermeye başlayan umutları yok olur ve eski kurak zamanlarına dönerler. Kaplumbağalar da darmadağın olan bağları terk ederler.

10 Temmuz 2018 Salı

BİR TEREDDÜDÜN ROMANI_Peyami Safa

✮✮✮✮
Raif, arkadaşı Mualla' ya okuması için bir kitap verir. Mualla her ne kadar biyografik eserlerden hoşlansa da yazarın, can çekişmesi içindeki bir adamın baş dönmeleri, bulantılar, titreme ve baygınlıklar, boğulma ve çırpınmalarını anlattığı kitabı elinden bırakamaz. Bunları yaşamayan birinin yazamayacağını düşünür. Raif, Mualla'yı, arkadaşı olan yazarla tanıştırır. Yazar, ilerleyen zamanlarda Mualla Hanım' a evlilik teklif eder. Mualla bu durumu düşüneceğini ve kendisine zaman vermesini söyler. Devamında Yazarın depresif ve intihara meyilli olan Vildan ile ilişkisi anlatılır. Evinde yazar için bir oda düzenlemiş, ona saplantılı bir şekilde bağlanmış olan Vildan.
“Hepsini bu tereddüt mahvetti. Kimi kozmopolit ve milli duyguların meddücezri arasında, kimi cinsi ve aşıkane meyilleriyle aile ve dostluk vefasının çarpışması içinde ve hepsi, mevcudatla alakaları kesilerek, enerjilerini kaybederek, bir muvazene unsuru olmaktan çıkarak, tereddüdün çocukları olan fuhuş, alkol, sefalet ve şifasız bir bedbinlik içinde hastalandılar, parasız kaldılar, süründüler, perişan olup gittiler.”

5 Temmuz 2018 Perşembe

SES VE ÖFKE_William Faulkner

✮✮✮
İlk bölüm zihinsel özürlü olan Benjy’nin gözünden anlatılır. Benjy kız kardeşi Caddy’i çok sever, annesinden görmediği yakınlığı ondan görür. Caddy erkek arkadaşı Dalton ile yakın ilişkilerde bulunduğunda Benjy kız kardeşinin masumiyetini kaybettiğini, kirlendiğini düşünür ve sürekli yıkanmak ister. Caddy evlenip evden ayrılınca Benjy çok ağlar ve üzülür. İkinci bölüm Harvard Üniversitesi’nde okuyan Benjy’nin erkek kardeşi olan Quentin tarafından anlatılır. Küçük bir kız çocuğuna dondurma ikram eden Quentin, onu taciz etmekle suçlanır. Mahkemeye verilir, kefaletle serbest bırakılır. Tıpkı Benjy gibi Quentin de kız kardeşi Caddy’nin Dalton tarafından kirletildiği günü hatırlar. Dalton’u öldürmek istemiştir. Annesi, Caddy’i kötü şöhrete sahip bir adamla evlendirmeye karar verdiğinde bu adamı hiç sevmeyen Quentin engel olmak ister ancak bu sadece Caddy ile aralarının bozulmasına sebep olur. Quentin bir akşam intihar etmek için odasından ayrılır. Üçüncü bölüm bir diğer erkek kardeş olan Jason tarafından anlatılır. Jason sorumsuz, para düşkünü biri olarak aile reisi gibi davranır. Düşüncesiz ve doyumsuz olan Jason annesinden kalan dükkân hisselerini satar, otomobil alır, türlü işlere girer ama hepsinde başarısız olur. Dördüncü bölüm ihtiyar zenci hizmetkârları Dilsey tarafından anlatılır. Caddy’nin kızı olan Quentin annesinin gönderdiği fakat Jason’ın el koyduğu yüklüce bir miktar parayı alıp kaçar. Onu bulmak için  karnaval meydanına giden Jason biriyle tartışır, kavga eder ve yaralanır. Hikâyenin sonunda; Benjy ile bakıcısı Luster faytonla gezintiye çıkarlar. Luster’ in atları hızlandırması ile Benjy korkar. Caddy’ i hatırlayan Benjy derin bir üzüntü ile ağlamaya başlar, feryadı gökleri doldurur. Bu durum hepsinin sinirlerini bozar. Onu sakinleştirmek için eve döneceklerini söyleyip eline bir çiçek verirler. Benjy sonunda susar, boş bir bakış ve avuçlarında sapı kırılmış bir çiçekle…

2 Temmuz 2018 Pazartesi

HASAT_Tess Gerritsen

✮✮✮✮
Abby DiMitteo, Bayside Hastanesinin cerrahi bölümünde asistandır. Çin asıllı cerrah Vivian ile Abby, Josh adlı 17 yaşındaki bir çocuk için kalp nakline hazırlanırken donörden alınan kalbin Josh'a değil, Nina Voss adlı, zengin bir adamın karısına nakledileceği emri gelir. Vivian ve Abby kalbin Nina'ya değil, Josh' a takılması için hastayı ve kalbi başka bir hastaneye ulaştırarak ameliyatın yapılmasını sağlarlar. O kalbin karısının hakkı olduğunu düşünen işadamı Victor Voss, hastaneye baskı yapar, Vivian hastaneden kovulur, Abby için üst üste görevi ihmal davaları açılır. Çok zaman geçmeden Nina için de kalp bulunur ve ameliyat edilir. Fakat yeni kalp tam uyumla çalışmaz, enfeksiyon gelişir. Enfeksiyonun nakledilen kalpten kaynaklandığını düşünen Abby, donör bilgilerini bulamaz. Kalbin geldiği iddia edilen hastanede böyle bir operasyon yapıldığına dair kayıt da yoktur. Bu kalp hangi yollardan hastaneye getirilmiştir? Victor Voss ucu bucağı olmayan zenginliğiyle yasa dışı yollardan karısına kalp mi satın almıştır? Bu kalp kimden alınmıştır?