13 Temmuz 2017 Perşembe

EFSANE_İskender Pala

✮✮✮

Akdeniz’in çevresinde adı anıldığında herkesin korkudan titrediği, İspanya’da Müslümanların kökünü acımasızca kazıyan, Endülüs devletini ortadan kaldırarak bütün Hristiyan dünyasının hakimi olan ve Avrupa’da Ferdinand diye bilinen, Kastilya Kralı Fernando Malaga’da küçükken ölen kızı için bir yazlık yaptırmıştı. Bir köle pazarından alınan Billure Malaga’daki bu eve geldiğinde 12 yaşındaydı. Mektebin başpapazı onun Müslüman olduğunu saklamak için Billure’ye Beatrix adını koyar. Beatrix okulunu sevmişse de en çok özlediği şey Türkçe konuşabilmektir. 5 dille birlikte harita çizimini ve okumasını bilen Alkala ile tanışır. Beatrix Alkala’ya Türkçe öğretecek, Alkala ise ona Arapça ve Almanca ile birlikte harita okumayı öğretecektir. Beatrix 15 yaşına geldiğinde Fernando’nun sarayına bakire bir kız isterler. Bunun üzerine Alkala ve başpapaz Beatrix’in kaçmasına yardım ederler. Alkala Beatrix’i bir köye götürür ve ona bir gemi bulmaya çalışır. Fakat köle tacirleri Beatrix’i kaçırırlar. Beatrix nereye gideceğini bilmeden başka kızlar ile birlikte bir gemiye doldurulur. Akdeniz kıyılarında Osmanlı gemileri onların gemisine saldırır ve kızların hepsini kurtarırlar. Gemide Osmanlılar onları köle pazarında satar ve kilise onları satın alır. Alkala, Beatrix’i aramak için iyi bir fırsat olduğunu düşünerek Hızır Reis’in gemisinde harika okuma ve çizimi üzerine işe başlar. Kısa sürede Hızır Reis’in en güvendiği adamlarından bir tanesi haline gelir. Beatrix satıldığı kilisede rahibe olur. Bu yüzden kendisinden nefret edeceğini düşündüğü Alkala’dan umudunu tamamen keser. Alkala’nın arayışları sonucu Beatrix’i bulunca rahibeliğin engel olmadığı söyler. Onların hikayesi mutlu sona ulaşır. 

Sekiz yıl sonra Hızır Hayreddin Paşa ölür. Hayreddin Paşa vasiyeti üzerine Sinan ustanın yaptığı türbeye suyun altına gömülür. Türbesi gece gündüz her daim ışıkla nurlandırılır.
Bundan böyle Hayreddin Paşa’nın aziz hatırası için Osmanlı donanması ne vakit sefere çıksa önce buraya gelecek, ruhuna Fatiha okuyacak, dönüşte zafer duasını onun huzurunda yapacaktır. Bundan böyle türbesinin önünden geçen her gemi hız kesip onu selamlayacak eğer gece ise fenerlerini kısacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder