12 Ağustos 2019 Pazartesi

KÖPEK KALBİ_Mihail Bulgakov

✮✮✮
Profesör Philip Philipovich, Sharik isimli yaralı bir sokak köpeğini alır ve evine getirir. Onu tedavi eder ve iyi beslenmesini sağlar. Profesör’ün iş ortağı ve yardımcısı Dr.Bormenthal’in üç saat önce ölmüş bir cesedi eve getirdiği bir akşam Sharik apar topar ameliyata alınır. Oldukça zorlu geçen ameliyat sonrası cesetten alınan hipofiz bezi ve testisler Sharik’in vücuduna yerleştirilir. Sharik artık başka bir canlıdır. Önce vücudundaki tüyler dökülmeye başlar. İki sesli heceler çıkarır. İki ayağının üstünde durmaya başlar. Üç hafta sonunda kısa boylu, çelimsiz bir erkek görünümündedir. Kendi başına elbiselerini giyebilir ve rahatça konuşabilir durumdadır. Fakat tam bir baş belasıdır. İnsan görünümüne rağmen kedi kovalamaktan vazgeçmez. Evi birbirine katar. Oldukça terbiyesizdir. Kadınları taciz eder, sık sık sarhoş olur, evden para çalar. Kendisini dizginlemek isteyen Profesör ve Doktoru devrim karşıtlığıyla suçlar. Onlar için artık Sharik’ten kurtulmaktan başka çare kalmamıştır.  

10 Ağustos 2019 Cumartesi

SÖZDE KIZLAR_Peyami Safa

✮✮✮
Yunanlıların Batı Anadolu’ya işgali üzeri İstanbul’a gelen Mebrure burada uzaktan akrabaları olan Nazmiye Hanım’ın köşküne sığınır. Onun İstanbul’a geliş sebebi işgalcilerin zulmünden kaçıp bu ailenin yanına, himayesi altına sığınmaktan çok, Anadolu’da iken kaybettiği babasından haber almak içindir. Nazmiye Hanım kızı Nevin ve oğlu Behiç ile birlikte yaşamaktadır. Bu köşk  sosyetenin zevk ve eğlence yeri olmuştur. Sık sık danslı, içkili eğlenceler, kabuller düzenlenmektedir. Mebrure bu eğlencelerden elinden geldiğince uzak durmaya çalışır fakat sürekli Behiç’in taarruzlarına hedef olur.  Yakışıklı, zevkli ve fırsatçı bir delikanlı olan Behiç, köşke gelen diğer kızlar(sözde kızlar) gibi Mebrure’yi de tuzağına düşürmek istemektedir. Behiç bu isteğini gerçekleştirmek için Mebrure’ye bir takım vaadlerde bulunur. Bir süre namuslu, erdemli ve dürüst bir insan rolü yapar. Behiç’in vaadlerine bir ara kanan, hatta onun evlenme teklifi karşısında tereddüde düşen Mebrure, köşkteki eğlencelerde karşılaştığı Belma’nın araya girmesiyle aldatılmaktan kurtulur. Belma ona Behiç’le ilişkisini, bu ilişki sonucunda ’’gayri meşru’’ bir çocuğu olduğunu, çocuğun Behiç tarafından diri diri gömüldüğünü anlatır. Daha sonra olayları zabıtaya aksettiren bir mektubu Mebrure’ye veren Belma intiharla hayatına son verir. Bu meselenin etkisiyle Behiç’ten uzaklaşan Mebrure’nin tek arzusu, haberlerini  aldığı babasının yanına Amasya’ya gitmektir.

8 Ağustos 2019 Perşembe

NİL'DE ÖLÜM_Agatha Christie

✮✮✮
Oldukça güzel ve zengin bir kadın olan Linnet Doyle yeni evlendiği eşi Simon ile birlikte balayını geçirmek için Mısır’a giderler. Nil’de gemi turunda oldukları bir akşam Linnet yatağında başından vurulmuş halde bulunur.  Gemide Linnet’ten nefret eden ya da ölümünden fayda sağlayacak olan birçok kişi vardır. Şans eseri ünlü dedektif Hercule Poirot da oradadır.

7 Ağustos 2019 Çarşamba

KUJO_Stephen King

✮✮✮
Donna isimli genç ve güzel bir kadın kocası Vic ve oğlu Tad'le birlikte Maine’de küçük ama huzurlu bir kasabada yaşarlar. Kocasının iş için şehir dışında bulunduğu bir günde Donna'nın külüstür arabası bozulur. 4 yaşındaki oğlu ile birlikte evden 30 mil uzaklıkta tenha bir bölgede bulunan tamirci Joe ustanın evine giderler. Yol boyunca problem çıkaran araba evin bahçesinde stop eder ve bir daha da çalışmaz. Evde kimse yoktur. Joe ustanın karısı ve oğlu bir akraba yolculuğuna çıkmıştır. Tabii ayyaş Joe'de bundan istifade komşusu Gary ile 3-4 günlük bir kaçamak planları yaparlar. Ama bu plan, tamirhanede bulunan köpekleri Kujo’nun bir anda kudurmasıyla değişir. Joe ve Gary’yi öldüren köpek şimdi tamirhanenin önünde 50°C sıcakta arabanın içinden çıkamayan Donna ve oğlu Tad’i beklemektedir.

6 Ağustos 2019 Salı

GENÇLİĞİM EYVAH_Tarık Buğra

✮✮
İhtiyar, tanınmış bir şeyhin gücüne ve varlığına yakışan tek oğludur. Zekidir, iyi yetişmiştir. Anarşiyi kendine yaşam biçimi seçmiştir. İttihat ve Terakki’nin üç liderini öldürmek ister. Bacanağının ihbarı ile yakalanıp idamla yargılanır. Karısının girişimleriyle kurtulmasına rağmen bunu gurur yapan ihtiyar karısını zehirleyerek öldürür. “Sevgi”yi kişiliğin teslim bayrağı olarak nitelendiren İhtiyar, böylelikle kendince bu prangadan kurtulmuş olur.1930’lu yıllarda anarşi ve terör ile ciddi bir güç sağlamaya başlar. Devleti yok etmek amacındadır. Türlü alanların üne, paraya ve koltuğa düşkünlerini aramaya koyulur. Ele geçirdiği her insan, en azından bir kişi daha getirir. Böylelikle çok hızlı büyür. Adamlarını tarikatlar gibi örgütler ve çalıştırır. Dervişleri vardır. Onları yurdun dört bucağına salar, ülkede olup bitenleri ayrıntıları ile ve düzmece, ama akla yatkın belgelerle kulaklara aktarmak için kullanır. Milleti Devlet’ine düşman etmek için elinden geleni yapar.  Raşit –Delikanlı- türlü zorluklarla öğrenimine devam eden bir üniversite öğrencisidir. İhtiyar’ın kürsüde konuştuğu bir derste, onun yaptığı konuşmayla ilgili sorduğu soru İhtiyar’ın ilgisini çeker.  Raşit zor günler geçirmektedir. Yalnızdır, parasızdır. Gururu yüzünden girdiği çeşitli işlerden kovulmuştur. İhtiyar onun bu zor durumundan yaralanıp kendi bağlantılarını kullanarak bir işe girmesini sağlar. Delikanlıyı varisi olarak görmektedir ve onu kendisine bağlamak için Güliz isimli bir kızı tuzak olarak kullanır. Ancak durum istediği gibi olmaz ve Güliz de delikanlıya âşık olur. Raşit iyice kapana kıstırıldığını düşünmektedir. İhtiyar’ı “İyileştirilemez bir akıl hastalığı” olarak görmektedir. Ondan kurtulmanın imkansız olduğuna inanır. Fakat yine de intihar etmek yerine imkansızın peşine düşmeye karar verir. İhtiyar’dan kanlarına girerek yok ettiği genç fidanların öcü alınmalıdır. Güliz ve Delikanlı bir plan yaparlar. Güliz, İhtiyar’a bir ıhlamur yapıp zehri de içerisine boşaltır fakat zehirlendiğini anlayan ihtiyar tarafından vurulur.

5 Ağustos 2019 Pazartesi

KÖYÜN KAMBURU_Kemal Tahir

✮✮✮
Çorum köylerinden Narlıca’da yaşayan Ahmet, sürgün kırımında (taun-veba) ana babasını kaybeder ve on iki yaşında yetim kalmıştır. Tütün kaçakçısı Gâvur Ali tarafından Bafra’ya laz ağalarına hizmetkâr olarak götürülmüştür. Yıllar sonra Narlıca’ya döndüğünde köyün muhtarı ve Uzun İmam tarafından evlendirilir. Çok geçimsiz ve sinirli olduğundan köylüler ona Parpar Ahmet derler. Karısı Ayşe’yi sık sık ve yok yere dövmesinden, konu komşuya dirlik vermemesinden bunalan köylüler bir gün Parpar’ı, içine doluşmuş ecinnilerden kurtarmak için, ahırın orta direğine bağlayıp adamakıllı döverler. Bu olay üstüne de Parpar yediği dayakların etkisiyle ölür. Karısı Ayşe erken doğum yapar. Yedi aylıkken doğan, kambur ve çalık olan oğlana Kerim adını veririler. Sakat büyüyen Çalık Kerim, çobanlık ve köy camisinde müezzinlik yapar. Evleri gözetleyip gizli işlerini ortaya döken Çalık’tan kurtulmak isteyen köylüler onu Çorum medresesine gönderirler. Kerim, Çalık Hafız’dır bundan sonra. Yıllar sonra Narlıca’ya dönen Çalık Hafız, köyü haraca kesen eşkıyalarla sindirir, bir çerçi dükkânı açar ve ortağı Petek Kadın’la evlenmiştir. Köyün ağasıdır artık.