16 Şubat 2017 Perşembe

DEVLET ANA_Kemal Tahir

✮✮✮
Kitabın birinci bölümünde genel olarak beyliklerin durumu ve Demircan’ın ölümü anlatılıyor. Ertuğrul Gazi’nin at bakıcısı olan Demircan Liya adındaki bir kızı sevmektedir. Liya’nın işlettiği hana Sen Jan Şövalyelerinden biri olan Notüs Gladyüs  gelir. Natüs Gladyüs sınırlarda karışıklık çıkartmak için görevlendirilmiştir. Amacı burada beylikleri birbirine düşürerek onları zayıflatmak ve toprakları ele geçirmektir. Natüs Gladyüs Liya’ya olan düşkünlüğünden Demircan’a saldırır ve öldürür. 
Kitabın ikinci bölümünde Ertuğrul Gazi çok ağır bir şekilde hastalanır. Bunun üzerine Oymağın başına geçmesi için oğlu Osman Bey seçilir. Bunun üzerine Bey olmak isteyen Ertuğrul Gazi’nin kardeşi Dündar Alp beyliği ele geçirmek için planlar yapmaya başlar. Bunun için düşmanları olan Rumlar ile iş birliği yapmaktan da çekinmez.

Kitabın üçüncü bölümünde Osman Bey Şeyh Edebali’nin kızı olan Balkız ile evlenmek ister. Onu ailesinden istemesi içinde yakın dostu olan Alişar Bey’i görevlendirir. Fakat Alişar Bey de Balkız’ı kendine istemektedir. İstemeye gittiğinde kızı kendisine ister fakat vermezler. Bunun üzerine Osman Bey’e de istediğini ama vermediklerini söyler. Düşmanları Osman Bey’in Balkız’a olan ilgisini öğrenince Alişar Bey ile iş birliği yaparak Balkız’ı kaçırırlar.
Kitabın dördüncü bölümünde Balkız kendini kaçıranlara direnmiş ve ellerinden kurtulmuştur. İşin gerçeklerini ve olayın arkasındakileri anlatır. Demircan’ı öldürenler ile bu işin arkasında olanların aynı kişiler olduğu iyice ortaya çıkar. 

Kitabın beşinci bölümünde Osman Bey’in topraklarını genişletmeye başlaması ve devlet kurma mücadelesi anlatılıyor. İlk fetihler de bu bölümde anlatılıyor.

Kitabın son bölümünde Dündar Bey’in ihaneti ortaya çıkar. Çıktığı anda Osman Bey’i öldürmeye çalışır fakat başaramaz. Osman Bey devletini büyütmeye devam eder. Bu sırada kaçan Notüs, Demircan’ın kardeşi tarafından yakalanır ve öldürülür. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder