27 Mayıs 2017 Cumartesi

TAHT OYUNLARI_George R.R. Martin

✮✮✮✮✮
15 yıl önce krallık Targaryenler tarafından yönetilmektedir. Prens Rhaegar, Robert Baratheon’un nişanlısı  Lyanna Stark’ı kaçırır. Babası ve ağabeyi Lyanna'nın güvenli bir şekilde geri dönmesini talep ettiklerinde Deli Kral Aerys Targaryen ikisini de idam eder. Stark, Baratheon, Arryn ve Tully  haneleri Targaryenlere karşı savaş açarlar. Tyrell hanesi kralı destekler. Lannister ve  Martell haneleri  tarafsız kalmayı tercih eder. Rhaegar Targaryen, Üç Dişli Mızrak Savaşında Robert Baratheon tarafından öldürülür. Kral Muhafızlarından Jaime Lannister Kral Aerys'e ihanet eder ve onu öldürür. Artık kral katili olarak anılacaktır. Lannister Hanesi Robert Baratheon'a bağlılık yemini eder. Tyrelller ve diğer kral taraftarları da boyun eğer ve Robert Baratheon Yedi Krallığın Kralı ilan edilir. Savaş sırasında Lyanna Stark hastalanarak ölür. Robert Baratheon Lannister Hanesi ile bağlılığını güçlendirmek için Cersei ile evlenir. Deli Kralın küçük oğlu Viserys ve kızı Daenerys sadık hizmetlileri tarafından Dar Deniz'in ötesine götürülerek güvenlikleri sağlanır. Şimdi diyarda yedi büyük aile  Baratheonların hükmü altında yaşamaktadır.
Baratheonların arması geyik ve sözü ”Gazap Bizimdir”
Starkların arması kurttur ve sözü “Kış Geliyor”
Lannisterların arması aslandır ve sözü “Beni Kükrerken Duyun”
Arrynların arması şahindir ve sözü “Onur Kadar Yüksek”
Tullylerin arması alabalıktır ve sözü “Aile, Görev, Onur”
Tyrelların arması güldür ve sözü “Güçlenerek Büyür”
Martelların arması mızrak saplanmış güneştir ve sözü “Eğilmez, Bükülmez, Kırılmaz”
Ve bu topraklarda hükmü kalmayan Targaryenlerin arması üç başlı ejderhadır ve sözü “Ateş ve Kan”
Yedi krallığın Kuzey kısmını yöneten Starklar gayrimeşru çocuk Jon ile sekiz kişilik bir ailedir. Bir gezi sırasında ulu bir kurt ölüsüyle karşılaşırlar. Boğazının altından büyük bir geyik boynuzu çıkarırlar. Kurdun yanında altı yavru vardır. Çocukların her biri bir yavruyu sahiplenir.
Kral Robert Baratheon, Starkları ziyerete gelir. Robert sadece zevk, sefa sürdüğü için devlet işleriyle ilgilenmek istemez; bunun içinde yeni Kral Eli’nin, güvenebileceği tek insan olan Nedd Stark olmasını ister. Kraliçe Cersei ile kardeşi Jaime’yi uygunsuz şekilde gören Stark’ın küçük oğlu Bran, Jaime tarafından kuleden itilir ve sakat kalır. Jon, amcası ile beraber Sur’a gitmeye karar verir. Sur, kuzey topraklarının bitiminde yer alan doğu denizinden batı denizine kadar uzanan dev bir buz duvarıdır. Nedd Stark, kızları Arya ve Sansa’yı da yanına alarak başkentte gider. Sansa Kral Robert’ın oğlu Jofrrey ile evlenecektir. Nedd Stark ise hanedanın olağanüstü borçları, çözmesi gereken sırlarıyla uğraşırken Robert’in çocuklarının aslında Jaime’den olduğunu  öğrenir ve bunu Robert’e söylemek isterken Robert Baratheon şüpheli bir şekilde ölür. Ölümünden Nedd sorumlu tutulur ve idam edilir. Catelyn Stark, oğlu Bran’ın kazasından kimin sorumlu olduğunu öğrenmiştir ama çok geç kalır. Geride kalan kızlarından Arya kaçar, Sansa ise müstakbel eşi Joffrey tarafından sürekli aşağılanır.
Ejderhalarının ve soylarının yok edilmesinden sonra geriye kalan son Targaryenler olan Viserys güç elde etmek için kız kardeşi Daenerys’ı Khal Drago’ya satar. Drago büyük bir savaşçı kabilenin reisidir. Onun gücüyle yedi krallığa tekrar hükmetme hayalleri kurmaktadır. Fazla ısrarı ölümüne sebep olur. Daenerys ise savaşta yaralanan kocasını kurtarmak için yapılacak kan büyüsünde karnındaki bebekten vaz geçer. Artık çocuğu olmayacaktır. Fakat bu Khal Drago’yu ölümden kurtaramaz. Daenerys kocasının yakılması töreninde kendisine hediye edilen üç ejderha yumurtasıyla birlikte alevlerin içine girer. Alevler tamamen söndüğünde Daenerys hayattadır ve üç yavru ejderhaya sahip olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder