30 Mayıs 2017 Salı

KRALLARIN ÇARPIŞMASI_George R.R. Martin

✮✮✮✮✮
Robert Baretheon’un ölümünden sonra demir tahta Joffrey geçer. Kral Eli, dayısı cüce Tyrion olacaktır.Fakat Joffrey’in Robert’in oğlu olmadığını yönündeki iddiaları duyan Robert’in kardeşleri Stannis ve Renly tahtta hak iddia ederler. Nedd Stark’ın öldürülmesi üzerine kuzey toprakları bağımsızlığını ilan eder ve Stark'ın en büyük oğlu Robb’u kuzey kralı ilan ederler. Robb babasının ölümünden sorumlu tuttuğu Lannisterlara karşı savaş hazırlıkları yaparken ittifak arayışıyla oldukça kalabalık bir aile olan Freylerin kızıyla nişanlanır. Starkların yanında yetişen Theon, Robb’a yardım getirme sözüyle Greyjoy lordu olan babasının yanına gider. Babasından aldığı askeri güçle Starkların kalesi Kışyarı’na saldırır ve orayı ele geçirir. Ona karşı koyacak bir güç yoktur. Neredeyse tüm kuzey ordusu Lannisterlara karşı güneye doğru harekete geçmiştir. Kışyarı’nda Stark'ın küçük oğulları Bran ve Rickon kaçmayı başarırlar. Fakat herkes onları Theon'un öldürdüğünü duyar. Birlikte yakalanmamak için kardeşler ayrılır. Bran yanındakilerle sürekli rüyasında gördüğü kara kargayı bulmak için Sur’un kuzeyine gidecektir. Rickon ise zamanını ıssız kuzey topraklarında sığınacak yer aramakla geçirir. Theon bir süre Kışyarı’nda hüküm sürse de Starklara bağlı Boltonlar tarafından saldırıya uğrar. Adamları öldürülür, kendisi de esir edilir.
Stark’ın gayrimeşru oğlu Jon, Sur kumandanı Mormont’un kahyalığını yapmaya başlar. Sur’un kuzeyinde yabanıllar ve adı bile anılmaması gerekenler vardır. Tüm krallığı onların istilasından Sur ve gece nöbetçileri korumaktadır. Nöbetçiler ara sıra Sur’un kuzeyine devriyeye çıkarlar. Bu gezilerin birinde grubundan ayrı düşen Jon bir yabanıl olan Ygritte ile tanışır. Onları tanımak, bilgi edinmek için aralarına sızar, onlarla yaşamaya başlar. Kuralları çok sıkı olan Sur’dan kaçmak yabanıllar için garip karşılanmaz.
Kocasının ölümünden sonra Daenerys(Dany)’in khalasar(klan)ı parçalanır. Dany çok küçük bir grupla  özgür şehirlerden birine sığınır. Fakat ejderhalarını almak istediklerinde burada da barınamaz. Daha önce kral topraklarından kendisini ve kardeşi Viserys’i kurtaran ve başka bir özgür şehirde yaşayan Yargıç onlara  gemi gönderir.
Babasının ölümünden sonra kral topraklarından ayrılan Arya ailesinin yanına dönmek ister fakat mümkün olmaz. Hiçbir yer, hiçbir yol  artık güvenli değildir.Gerçek adını kullanmaz ve bir erkek çocuğu gibi davranır. Birlikte yola çıktığı grupla birlikte yakalanır ve köle olarak çalışmaya başlar. Sansa ise bir hainin kızı olarak damgalanmıştır. Kral toprakları tehdit altındadır ve Joffrey’in, daha iyi bir ittifak oluşturacağı düşüncesiyle, Tyrell hanedanının kızı ile evlenmesine karar verilir. Sansa, Joffrey ile evlenmekten kurtularak özgürlüğüne kavuşacağını düşünür.
Büyük kardeş olduğu için demir tahta kendisinin oturması gerektiğini düşünen Stannis Baratheon bir büyüyle önce kardeşi Renly’den kurtulur. Sonra da tüm gücüyle Lannisterların hakimiyetindeki kral topraklarına saldırır fakat başarısız olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder