14 Mayıs 2017 Pazar

AÇLIK OYUNLARI_Suzanne Collins

✮✮✮✮✮
AÇLIK OYUNLARI: Panem diye adlandırılan, 13 mıntıkadan oluşan bir ülkede 74 yıl önce çıkan isyan sonucu mıntıkalar başkent Capitol’e karşı ayaklanmıştır. İsyan sonucunda 13. mıntıkayı yerle bir eden Capitol, geri kalan 12 mıntıkayı da açlık oyunlarıyla cezalandırmıştır. Açlık oyunları, her mıntıkadan yaşları 12 ile 18 arasında değişen bir kız ve bir erkek olmak üzere toplam 24 haracın arenada tek bir kisi kalana kadar ölümüne yarışmasıdır. Bu yarışmayı Capitol adeta bir gösteriye dönüştürmeyi başarmış ve TV de canlı olarak bütün Panem halkının izleyebileceği şekilde tasarlamıştır. Katniss Everdeen ve ailesi 12. mıntıkada yaşamaktadır. 74. açlık oyunları için yapılan kurada Katniss’ in kardeşinin adı çıkar ve Katniss kardeşinin yerine gönüllü olur. 12. mıntıkanın erkek haracı fırıncının oğlu Peeta’dır. 12. mıntıka haraçlarının koçluğunu Haymitch yapar. Tanıtım gecesinde sponsor kazanmak için Peeta, Katniss’le aralarında bir ask olduğundan bahseder. Arenada Katniss ve Peeta birbirlerine hayatta kalmak için yardımcı olurlar. Haraçlar birer birer ölmeye basladıklarında Capitol aynı mıntıkadan olmak üzere hayatta kalan iki kişinin arenadan galip ayrılacağını söyler. Arenada en son ikisi kaldığında Capitol yetkilileri fikir değiştirerek yarışmadan bir kişinin galip çıkacağını söyleyince Katniss ve Peeta zehirli meyveleri ağızlarına atarlar. Oyunlarda bir kazanan olmamasını göze alamayan Capitol vazgeçerek ikisini de galip ilan eder. Katniss’in Capitol’u fikrini değiştirmeye zorlaması halkın gözünde bir isyan olarak algılanır.

ATEŞİ YAKALAMAK: Panem başkanı Snow 74. Açlık Oyunları’ndan hoşnut değildir çünkü Katniss’in  zehirli bir meyve ile kendilerini kurtarması  bazı mıntıkalarda devrimin kıvılcımı olarak görülmüş ve ayaklanmalar başlamıştır. Peeta ile Katniss tüm mıntıkaları gezerek zafer turu yapacaklar ve insanları sakinleştireceklerdir. Fakat bu gezi mıntıkalarda daha fazla olaylar çıkmasına sebep olur. Onlardan kurtulmak isteyen Başkan 75. yani 3. Çeyrek Asır Oyunları’nda tüm mıntıkaların galiplerinin yarışmasını ister. Katniss ve Peeta tekrar arenaya döneceklerdir. Yarışma öncesi yapılan çalışmalarda müttefik arayışına girerler. Peeta, mülakatlarda Katniss’in hamile olduğunu söylesede oyunlar yine de yapılacaktır. Yarışma sırasında müttefikleriyle birlikte arenaya büyük bir zarar vererek kaçarlar. Fakat Peeta ile Katniss ayrı düşerler.

ALAYCI KUŞ: Katniss yok edildiği sanılan 13.mıntıkaya getirilmişken Peeta Başkan Snow elinde tutsaktır. 13. mıntıka, Katniss'in alaycı kuş olarak isyanın simgesi olmasını  ister. Katniss  televizyon ekibi ile bazı mıntıkaları ziyaret eder ve görüntüler  tüm mıntıkalarda yayınlanır. Peeta ve diğer esirler iyi bir kurtarma operasyonuyla 13. mıntıkaya getirilir. Capitol ve ona bağlı mıntıkalarla diğer mıntıkalar arasında çatışmalar yaşanır. Başkanı Snow öldürülür. Katniss birkaç kişi ile birlikte eve döner. Peeta ile yeni bir hayata başlarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder