26 Ocak 2020 Pazar

İNSANCIKLAR_Dostoyevski

✮✮✮✮
Fakir bir devlet memuru olan Makar Alekseyeviç ile uzaktan akrabası olan Varvara Alekseyevna arsındaki ilişki anlatılır. Makar ve Varvara sürekli birbirleri ile mektuplaşır birbirlerine destek olurlar. Her ikisi de ekonomik olarak zor durumdadır. Makar elinde olan azıcık bir varlığı bile Varvara için harcamaktan ve ekonomik sıkıntıya girmekten çekinmez. Zengin bir adam Varvara ile evlenmek istediğinde yaşadığı zorlu hayattan bunalan genç kız mecburen bu teklifi kabul eder. Makar ise arada kalmıştır. Bir yandan Varvara’nın iyi bir hayat süreceğini düşünürken bir yandan da onsuz yaşamayı nasıl başaracaktır?

24 Ocak 2020 Cuma

DUTLAR YETİŞMEDİ_Kemal Tahir

✮✮
Kemal Tahir'in insana bakışını yansıtan; ihanet, namus, doğruluk, hapishane, hastane, savaş, yoksulluk, cehalet gibi konuları velhasılı kelam o günlerin bizlerini temel alan yirmi sekiz öyküsü yer almaktadır.

22 Ocak 2020 Çarşamba

CÂNÂN_Peyami Safa

✮✮✮✮
Peyami Safa’nın aşk, ihanet ve aile temaları etrafında ördüğü romandır. Sarayda el üstünde tutularak yetiştirildiği için ikbalperest, hırslı, bencil bir insan olan Cânân, zengin olmak ve herkesin kıskandığı biri olmak hevesleriyle ahlak, namus, sevgi, aile gibi değerleri hiçe sayan, insanlarla istediği gibi oynayan bir afettir. Lami ile Bedia, beş yıllık evlidirler, fakat Cânân'la tanıştıktan sonra Lami, Bedia'dan soğumaya ve eşini sebepsiz yere üzmeye başlar. Lami geleneğin, maneviyatın, asaletin timsali olan Bedia ile modernliğin, maddiyatın ve soysuzluğun timsali olan Cânân arasında karar vermek zorundadır.

20 Ocak 2020 Pazartesi

NAGAZAKİ_Yuichi Seirai

✮✮✮
Önsöz’den
“İkinci atom bombasının patladığı nokta, yani bombanın hipomerkezi (Japonca bakushin-chi) Nagazaki’nin Urakami semti olmuştu. Bu kitaptaki öyküler, bu nükleer şiddetin günümüz Urakami sakinlerinin kolektif belleklerinde yarattığı travmalar ekseninde gelişiyor. Öykülerin referans aldığı bir başka tarihsel bellek ise, 16. Ve 17. Yüzyılda Hristiyanlığı kabul eden Japonlara karşı kendi devletleri tarafından uygulanan sistematik şiddet ve zulüm. YuichiSeirai, ilk bakışta bu iki tarihsel belleğe yabancılaşmış gibi görünen öykü karakterlerinin aslında nasılda bunların derin etkisi altından olduklarını ustalıkla betimliyor. Üstelik, o zamana kadar süren saf, masum, günahsız Nagazaki imgesini de tersine çevirerek yapıyor bunu. Nagazakililerin deliliklerini, şiddet eğilimlerini ve günahlarını, devlet denen mekanizmanın delilik, şiddet ve günahlarıyla karşı karşıya getiriyor.”
Çiviler öyküsünde, bir anne-babanın ruh hastası oğullarının karanlık dünyasını keşfetmeleri; Taşlar öyküsünde, karıştığı bir skandal sonrasında istifa etmek zorunda kalan senatörle onun zihinsel engelli çocukluk arkadaşının karşılaşmaları; Böcekler öyküsünde, atom bombası sonrasında vücudunda izler kalan bir kadının kıskançlığı; Nektarlar öyküsünde, kendisinden yaşça büyük olan eşini, genç bir tamirci çırağıyla aldatacak olan otuzlu yaşlarda bir ev kadını; İstiridyeler öyküsünde, küçük kızının ölümünden sonra dengesini kaybeden bir baba; Kuşlar öyküsünde ise bomba yıkıntıları arasından kurtarılan ve gerçek ailesini hiç bulamamış bir adamın hikayesi anlatılıyor.

16 Ocak 2020 Perşembe

HEBA_Hasan Ali Toptaş

✮✮✮✮
Şehirden ayrılarak askerlik arkadaşı Kenan’ın köyüne yerleşen Ziya’nın yaşamı yedi alt bölümle anlatılmıştır. Kitap, Ziya’nın rüyasında şehirdeki evini boşaltması ve anahtarları ev sahibi Binnaz Hanım’a teslim etmesini anlatan bir bölümle başlıyor. Ziya, hamile olan eşini bombalı bir saldırıda kaybetmiştir. Yakın akrabası yoktur. Şehirden ayrılır ve Kenan’ın yaşadığı Yazıköy’e yerleşir. Diğer bölümlerde Ziya’nın küçük bir çocukken sapanla bir kuşu vurması, arkadaşı Kenan’la sınır boyunda oldukça zorlu geçen askerlik yılları, Ziya’nın Kenan’ın ailesiyle ve köylülerle olan ilişkileri anlatılmıştır.

9 Ocak 2020 Perşembe

ANAYURT OTELİ_Yusuf Atılgan

✮✮✮
Anayurt Oteli'nin kâtibi Zebercet, otelin tekdüzeliğinde yaşayan, çok gerekmedikçe işinin başından ayrılamayan  bir adamdır. Bu yaşam onu yalnızlaştırmış, asosyal bir kişiliğe dönüştürmüştür. Gecikmeli Ankara treninden inip otelde bir gece kalan kadın onu çok etkiler. Kadın gittikten sonra Zebercet kadının kaldığı odayı temizlettirmez ve başka kimsenin de kalmasına izin vermez. O günden sonra tüm zamanını o kadını beklemekle geçirir. Müşteri almamaya başlar. Soranlara otelin tamirde olduğunu söyler. Otelde yalnız o ve temizlik işlerine bakan kadın kalmıştır. Zebercet canı istedikçe bu kadının odasına gitmektedir. Böyle akşamların birinde Zebercet kadını boğarak öldürür. Bir süre hiçbir şey olmamış gibi yaşamına devam eder. Beklemeye devam edebilir, kaçabilir, teslim olabilir ya da konağı yakabilir. Onun için özgürlük dayanılmaz bir hale gelir. Kendini asarak intihar eder.

7 Ocak 2020 Salı

7 KORKU_Selvedin Avdiç

✮✮
Eşi tarafından terk edildiği için bunalıma giren ve dokuz ay boyunca evinden çıkmayan adamın kapısı çalınır. Kapıdaki kişi gazeteci ve radyo programcısı olan eski arkadaşı Aleksa’nın kızı Mirna’dır. Savaş sırasında İsveç’te olan Mirna elinde babasının günlüğüyle onu aramak için ülkeye geri dönmüştür. Bu durum anlatıcımız için oldukça şaşırtıcıdır çünkü bu zamana kadar Aleksa’nın ailesinin yanında olduğunu düşünmektedir. Günlükten yola çıkarak Aleksa’nın adımlarını takip etmeye başlar.

5 Ocak 2020 Pazar

TARAS BULBA_Gogol

✮✮✮
Yaşlı Kazak Taras Bulba, oğulları Andrey ve Ostap’ın Ortodoks papaz okulundan dönüşleri sonrasında, asıl eğitimin er meydanında alındığını düşünerek onlarla birlikte Kazak savaşçılarının toplandığı Zaporojye’nin yolunu tutar. Savaşmak onlar için bir yaşam biçimidir. Kimi zaman Katolik Lehlerle, kimi zaman Türklerin bu topraklardaki bekçileri Tatarlarla savaşırlar. Kimi zaman da yüzlerce kalyonla Karadeniz kıyılarına talana çıkarlar. Zaporojye’de toplanan ordu Leh şehri olan Dubno’yu kuşatmak için yola çıkar. Yol üzerinde önlerine çıkan her şeyi yakıp yıkarlar, herkesi öldürürler. Taras Bulba iki oğlunun da çok iyi birer komutan olacağını düşünerek kıvanç duymaktadır. Fakat bu kuşatma Taras Bulba için pek iyi sonuçlanmaz. Daha önce tanıştığı Leh kızı için saf değiştiren oğlu Andrey’i kendi elleriyle öldürürken diğer oğlu Ostap Lehlerin eline düşer ve ağır işkencelerle öldürülür. Taras Bulba’nın sonu da oğullarından farklı olmayacaktır.  

2 Ocak 2020 Perşembe

YABAN_Yakup Kadri Karaosmanoğlu

✮✮✮
Yedek Subay Ahmet Celâl, sağ kolunu Cihan Harbinde kaybetmiştir. İstanbul’un işgali üzerine orada neyi var neyi yoksa satar ve emir eri Mehmet Ali’nin daveti üzerine onun Haymana Ovası’nda Porsuk Çayı kenarındaki köyüne gider. Köyde gördükleri ve yaşadıkları karşısında hayal kırıklığına uğrar. Bazı şehirlerin işgal altında olması, vatan savunması için yapılan çeşitli girişimler köylülerin umurunda bile değildir. Uzaktan gelen top seslerini, düşman savaş uçaklarının geçişini bir oyun telakki ederler. Emir eri Mehmet Ali bile kendisini yeniden askere çağırmalarından korkar. Ahmet Celâl, okumuş aydın bir insan olarak köyde kendisini çok yalnız hisseder. Ne yaparsa yapsın köylülerin içine karışamaz. O bir “yaban”dır. Anadolu köylüsüne nefret duymaya başlar.