1 Haziran 2017 Perşembe

KILIÇLARIN FIRTINASI_GeorgeR.R. Martin

✮✮✮✮✮
Kuzeyde krallığını ilan eden Robb Stark bir çatışmada Jaime Lannister’ı ele geçirir. Jaime öldürülecektir fakat Leydi Stark kızları Arya ve Sansa’nın geri gönderilmesi karşılığında onu gizlice serbest bırakır. Jaime başkente dönerken Boltonlar tarafından yakalanır. Kılıç eli kesilir. Lord Bolton’un haberi olduğunda Jaime’yi tedavi ettirir ve kuzey toprakları karşılığında onunla anlaşır, korumalarla kral topraklarına gönderir.
Joffrey’in Tyrell hanesinin kızı ile evlenecek olması üzerine Sansa Joffrey’in dayısı Tyrion Lannister ile evlendirilir. Ailede Jaime dışında kimse Tyrion’dan hoşlanmamaktadır. O Lannisterların gücüne ve asaletine uygun bir evlat asla olamamıştır. Babası ve kız kardeşi Cersei ondan nefret ederler, aşağılarlar. Babası böyle çirkin bir cücenin kendi oğlu olamayacağını düşünmüştür ve bunu da her zaman Tyrion’a söylemiştir.
Joffrey kendi düğün yemeğinde zehirlenir ve ölür. Cersei oğlunun ölümünden Tyrion ve Sansa’yı sorumlu tutar. Tyrion tutuklanır fakat Sansa bulunamaz. Ortadan kaybolmuştur. Tyrion kralı öldürmek suçundan idam edilecektir. Ağabeyi Jaime kaçmasına yardım eder. Tyrion kaçarken tüm krallığın en güçlü adamı olarak görülen babasını öldürür.
Sansa’nın kaçmasına bir zamanlar annesine aşık olan ve şimdi kral konseyinin bir üyesi olan Lord Baelish(serçeparmak) yardım etmiştir. Serçeparmak Sansa’nın teyzesi olan Leydi Arryn’le evlenmiştir. Sansa’yı onun yanına götürür. Teyzesi, Lord Baelish’i Sansa’dan kıskanır. Bu kıskançlık Leydi Arryn’in ölümüne sebep olur.
Arya köle olarak çalıştığı yerden kaçar. Bu kez de orman kardeşliği denen bir grup tarafından yakalanır. Burada babasını tanıyan insanlar vardır. Ona iyi davranırlar. Fidye karşılığında Robb Stark’a vereceklerdir. Arya, aynı fidyede gözü olan bir zamanların kral muhafızı Tazı tarafından kaçırılır.
Robb Stark çatışmalar sırasında tanıştığı bir kızla evlenince nişanlısının ailesi olan Freyler hakarete uğramıştır. Oysa Robb’un onların askeri gücüne ihtiyacı vardır. Kendi yerine dayısının evlenmesini teklif eder. Freylerin kalesinde yapılan ”Kırmızı Düğün”de birçok insanla birlikte Robb ve annesi Leydi Stark katledilir. Robb’u öldüren kendine bağlı sandığı Lord Bolton’dır.
Jon bir zamanlar gece nöbetçilerinden biri olan yabanılların lideri Mance Rayder ile tanışır. Bir süre onlarla yaşadıktan sonra bir grup yabanılla birlikte Sur’a tırmanarak güneye geçerler. Sur’un kuzeyinde ise Mance Rayder liderliğinde büyük bir yabanıl ordusu toplanmıştır. “Kış Geliyor”dur ve akgezenlerden( insana benzeyen buz yaratıkları, çok güçlüler, dokunduklarını buza çevirebilir ve ölüleri kendilerine dönüştürebilirler, sadece ejderhacamı veya Valyria çeliği ile öldürülebilirler) kaçmak için Sur’un güneyine inmek isterler. Onlar Sur’a kuzeyden saldırırken Jon ve grubu güneyden gece nöbetçilerine saldıracaktır. Planı öğrenen Jon yabanıllardan kaçar ve Sur’a döner. Sur kumandanı Mormont’un isyan eden kendi kardeşleri tarafından öldürüldüğünü öğrenir. Yabanıllar Sur’u aşmak için tüm güçleriyle saldırırlar. Jon savunmada önemli kararlar alır ve başarıyla uygular. Sur’un üstadı daha önce yedi krallığın birçok yerine kuzgun göndererek yabanıllara karşı yardım istemiştir. Ve yardıma sadece Stannis Baratheon gelir. Kral topraklarındaki yıkımdan arta kalan ordusuyla gemilerle gelir ve yabanılların düzenli bir orduya karşı şansları yoktur. Bir çok yabanıl ölür, liderleri esir edilir. Stannis kendisine bağlılığı karşılığında Jon’a Kışyarı lordluğunu teklif eder. Fakat Jon, Sur’da kalmayı tercih eder ve Sur kumandanı seçilir.
Dany kendisine gönderilen gemilerle özgür şehir Astapor’a gider. Yedi krallığın hakimiyeti için Dany’nin bir orduya ihtiyacı vardır ve Astapor’da köle tacirleri tarafından usta savaşçılar olarak yetiştirilmiş Lekesizler satılmaktadır. Fakat onları satın almak için yeterli parası yoktur. Köle tacirlerine ejderhalarından birini teklif eder. Lekesizlere sahip olduğunda ise ejderhalarına ve adamlarına emir vererek tüm köle tacirlerini öldürtür. Özgür şehirler Yunkai ve Meeren’i de ele geçirir. Bu şehirlerdeki tüm kölelere özgürlüklerini verir. Batıya dönme isteğine bir süre elveda demek zorundadır. Çünkü önce yönetmeyi öğrenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder