28 Şubat 2017 Salı

Eskici ve Oğulları_Orhan Kemal

✮✮✮
Eski bir ayakkabı dükkanında Eskici ile oğulları Ali ve Mehmet işi yürütürler fakat bu işten kazandıkları onları mutlu etmemektedir. Günün birinde dükkanının tam karşısına yeni bir ayakkabı dükkanı açılır. Geçimleri daha da zorlaşır,dükkan iş yapmaz. Mehmet  karısını, çocuklarını alarak evden ayrılmaya karar verir. Eskici çoğu zamanını sarhoş geçirmeye başlar. Babasından hakaretler işitmekten artık bıkan Ali, Mehmet’in evine sığınır. Ali ve Mehmet bundan sonra pamuk toplayarak buradan gelen parayla dükkanı tekrar açmayı düşünürler. Mehmet, ailenin zenginlik hayallerini kullanarak herkesi pamuk işinde çalışmaya ikna eder. Döküntü bir kamyonla tarlaya doğru yol alan aile çalışmaya başlar.Yolculuk esnasında kamyon şoförü Ünal ile eskicinin kızı Zeliha birbirlerine aşık olurlar. Bir süre sonra yiyecekleri tükenmeye başlar. Ailede sıtma başlamıştır. Zeliha ile Mehmet’in çocukları ateş içindedirler. Ünal gelir ve yiyecek, içki ve ilaç getirir. Aile bu sefalete rağmen pamuk işiyle uğraşmaya devam eder çünkü hayallerine giden yol buradan geçmektedir. Eskici ve Ali birbirlerine girer ve Eskici; karısı, kızı ve Ünal’ı alarak şehre geri döner. Daha sonra Ali ve Mehmet hasta olarak geri dönerler. Hastaneye götürülürler fakat yer bulunmaz. Eskici, dükkanını satıp parasını çocuklarının hastalığının iyileşmesi için harcar. 

25 Şubat 2017 Cumartesi

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu_Buket Uzuner

✮✮✮
Victoria Taylor(Viki) Yeni Zelenda'da yaşayan bir psikologtur. Çocukluğundan beri büyük dedesi Alistair John Taylor'un hikayesini dinlemiştir. Alistair John Taylor Gelibolu'da savaşan Anzak askerlerinden biridir  fakat hiçbir zaman savaştan geri dönmemiştir. Viki,araştırma yapmak için  Gelibolu'ya geldiğinde ona rehber Mehmet eşlik eder.Bu geziler sırasında Eceyaylası Köyü'nde bir esnaf kahvesinde dururlar ve Viki duvarda asılı bulunan bir fotoğraf görür. Fotoğrafta bir asker vardır ve altında da 'Gazi Alican Çavuş' yazıyordur. Viki  onun kendi dedesi olduğunu iddia eder. Gazi Alican Çavuş’un kızı olan Beyaz Halayı görmeye gider. Onun evine taşınır ve beraber çok vakit geçirirler. Beyaz Hala gerçeği Viki'ye açıklar. Alistair John Taylor, savaş sırasında  ayağı  bir şeye takılıp yere düşmüş ve böylece hayatı kurtulmuştur. Ayağının takıldığı 'şey' ise yerde yatan Ali Osman Bey'dir. İkisi çok kısa bir sürede anlatabildikleri kadar kendilerini anlatmışlar ve Ali Osman kıyafetlerini gösterdikten sonra hayata gözlerini yummuştur. Alistair John Taylor bu ölüme çok üzülür ve hemen bir mezar kazarak onu gömer. Gömmeden önce kıyafetlerini giyer. O sırada onu izleyen Meryem ona yardım etmeye karar verir. Beş yıl boyunca aklını yitirdiğini söyleyerek ona dil öğretir, Türklerin geleneklerinden bahseder. Böylece Alistair John Taylor, Ali Osman Bey'in yerine geçer. Evlenirler ,üç çocukları olur ve isimleri Uzun, Beyaz, Bulut'tur. Aslında bu kelimeler Yeni Zelenda'nın kendi dillerindeki anlamıdır. Her şeyi öğrenen Viki, büyük dedesinin hatırasına saygı duyarak bu sırrı açıklamaz. Ülkesine geri döner.

23 Şubat 2017 Perşembe

İNCİR KUŞLARI_Sinan Akyüz

✮✮✮✮
Suada Yugoslavya’da yaşayan bir Boşnak kızdır. Saraybosna’da konservatuarın  piyano bölümüne girer. Burada Tarık ile tanışır ve aşık olur. Vukadin adındaki Sırp genç de Suada’ya hislerinden bahseder. Suada Tarık’ı seçer. Bunun üzerine Vukadin çılgına döner ve konservatuarı terk ederek orduya girer. Suada ile Tarık nişanlanırlar. Bölgede  sırp gençlerin çıkardığı taşkınlıklar müslümanlar arasında savaş korkusu oluşmasına neden olur. Suada buna pek ihtimal vermese de ziyaret için gittiği köyünde savaşın başladığı haberini alır. Suada köyünde gizlenir fakat sırpların köyü basması pek uzun sürmez. Annesi ve bir kız kardeşi öldürürlür ve Suada babası ve diğer kız kardeşi ile birlikte esir alınır. Esir kampında Suada’yı acı bir tesadüf bekler. Karşısında Vukadin’i bulur. Fakat Vukadin’in kalbindeki aşkın yerini intikam duygusu almıştır ve Suada’ya tecavüz eder. Suada bir çok çirkin olaya şahit olur. Hamiledir. Vukadin savaşta yaralanıp ve ölmesi üzerine takas edilir. Yaşadığı travma nedeni ile hastaneye yatar. Tarık’ın yaşadığını öğrenir fakat utancından onun karşısına çıkmaya korkar. Karşı karşıya geldiklerinde ise Suada’yı bir acı daha bekler. Tarık savaşta iki ayağını da kaybetmiştir. Tarık’ın Suada’ya tek sorusu “Beni böyle kabul edebilecek misin?” olur.

21 Şubat 2017 Salı

BUDALA_Dostoyevski

✮✮✮✮
Sara hastası olan Prens Lev Nikolayeviç Mişkin, tedavi olduğu İsviçre'den döndüğünde elinde hiçbir şey kalmamıştır. Uzaktan akrabası olan Lizaveta Prokovyevna ve General eşini görmek üzere Yepançinlere gider. Burada generalin üç kızı, Aglaya, Adelaida ve Aleksandra ile tanışır. Budalalık derecesinde iyi bir insan olan Prens Mişkin, tam bir saflık ve masumiyet içinde yaşayıp gitmektedir. Hastalık derecesinde dünya nimetlerinden ve hırslarından kopmuş halde yaşar. Elinden insanları sevmekten başka hiçbir şey gelmemektedir. Müthiş bir zekâya sahip olmasına rağmen, onun budalalık derecesine ulaşan saflığını insanlar yadırgamakta, buna rağmen onun çevresindekiler onsuz da yapamamaktadırlar.  Prens, ilginç kişiliği ile aileyi ve Petersburg'da tanıştığı diğer insanları oldukça etkilemiştir. Bir portresini gördüğü ve hakkında bir çok hikayeler anlatılan Nastasya'ya aşık olur. Prens, Nastasya ile tanışır ve ona evlenme teklif eder. Nastasya’nın bu teklifi kabul edeceği düşünülürken o reddeder, Rogojin adındaki biriyle evlenmeye karar verir. Bu evlilikten sonra tekrar Mişkin’e kaçan Nastasya daha fazla dayanamayarak yine ondan uzaklaşır. Prens kendisine aşık olan Aglaya ile nişanlanır. Ancak bu nişandan vazgeçen Mişkin, ona tekrar geri dönen Nastasya ile evlenmeye karar verir. Nastasya ile evlenecekleri sırada Rogojin gelir ve Nastasya’yı alarak yeniden kaçarlar.  Mişkin bunu sakince karşılar ve bir şey diyemez. Rogojin’in Nastasya’yı öldürdüğünü öğrenen Prens krize girer, İsviçre’deki kliniğine yeniden gönderilir.  

   

18 Şubat 2017 Cumartesi

OBLOMOV_Gonçarov

✮✮✮✮
Oblomov, Rus bir toprak soylusunun oğludur, doğuştan zengindir. Bu yüzden sürekli çalıştığı bir işi yoktur. Çok zaman evindeki kanepede uzanır vaziyettedir. Zorunlu haller dışında da evinden hatta odasından çıkmamaktadır. İçinde bulunduğu oda hem yatak odası, hem çalışma odası hem de konuk ağırlama odasıdır. Oblomov soyluluğu gereği hiçbir zaman elbiselerini tek başına giymez, çorabını bile kendisi giymez, uşağına giydirir. Sürekli kafasında planlar kurar ama hiçbirini faaliyete geçiremez. Problemleri sürekli kafasında taşır, çözmek için adım atacak mecali kendinde bulamaz. Babasından kalma üç yüz köylüsü olan Oblomovka'nın da sahibidir. Oraya her yıl gitme planları kurar ama hiç gidemez. Oblomovka'da işleri bir kahyaya devretmiştir. Kahya, oblomov'u dolandırmaktadır. Oblomov bunun farkındadır ama bunu kendisine bile itiraf edemez. Zira eğer itiraf etse gereğini yapıp Oblomovka'ya gitmesi gerektir. Oblomov, sürekli şansızlığından, kadersizliğinden yakınır. Çünki ona göre bütün kötü işler sonunda gelip onu bulur. Çocukluk arkadaşı Stolts, bu sıkıcı yaşamından kurtarmak için genç güzel Olga ile tanıştırır. Olga sayesinde Oblomov dışarı çıkmaya, insanlar arasına karışmaya başlar. Sabahları erken uyanır, kahvaltıdan sonra kitap okur, gündemi, siyaseti takip etmeye başalar... Olga, ona  iyi gelmiştir. Ne var ki Oblomov  ilişkileri boyunca nişan, evlilik ve çocuk düşünmekten kendini alamaz. Bunların hepsi, hareket, uğraş, sorumluluk gerektiren eylemlerdir. Oblomov'un doğasında ise bu saydıklarımız ne yazık ki yoktur. Her zaman ki gibi “oblomovluk” baskın gelir. İşin ciddiye gittiğini görünce yüzleşme cesareti bile bulamayarak Olga'ya bir mektup yazarak ayrılmak istediğini haber verir. 

16 Şubat 2017 Perşembe

DEVLET ANA_Kemal Tahir

✮✮✮
Kitabın birinci bölümünde genel olarak beyliklerin durumu ve Demircan’ın ölümü anlatılıyor. Ertuğrul Gazi’nin at bakıcısı olan Demircan Liya adındaki bir kızı sevmektedir. Liya’nın işlettiği hana Sen Jan Şövalyelerinden biri olan Notüs Gladyüs  gelir. Natüs Gladyüs sınırlarda karışıklık çıkartmak için görevlendirilmiştir. Amacı burada beylikleri birbirine düşürerek onları zayıflatmak ve toprakları ele geçirmektir. Natüs Gladyüs Liya’ya olan düşkünlüğünden Demircan’a saldırır ve öldürür. 
Kitabın ikinci bölümünde Ertuğrul Gazi çok ağır bir şekilde hastalanır. Bunun üzerine Oymağın başına geçmesi için oğlu Osman Bey seçilir. Bunun üzerine Bey olmak isteyen Ertuğrul Gazi’nin kardeşi Dündar Alp beyliği ele geçirmek için planlar yapmaya başlar. Bunun için düşmanları olan Rumlar ile iş birliği yapmaktan da çekinmez.

Kitabın üçüncü bölümünde Osman Bey Şeyh Edebali’nin kızı olan Balkız ile evlenmek ister. Onu ailesinden istemesi içinde yakın dostu olan Alişar Bey’i görevlendirir. Fakat Alişar Bey de Balkız’ı kendine istemektedir. İstemeye gittiğinde kızı kendisine ister fakat vermezler. Bunun üzerine Osman Bey’e de istediğini ama vermediklerini söyler. Düşmanları Osman Bey’in Balkız’a olan ilgisini öğrenince Alişar Bey ile iş birliği yaparak Balkız’ı kaçırırlar.
Kitabın dördüncü bölümünde Balkız kendini kaçıranlara direnmiş ve ellerinden kurtulmuştur. İşin gerçeklerini ve olayın arkasındakileri anlatır. Demircan’ı öldürenler ile bu işin arkasında olanların aynı kişiler olduğu iyice ortaya çıkar. 

Kitabın beşinci bölümünde Osman Bey’in topraklarını genişletmeye başlaması ve devlet kurma mücadelesi anlatılıyor. İlk fetihler de bu bölümde anlatılıyor.

Kitabın son bölümünde Dündar Bey’in ihaneti ortaya çıkar. Çıktığı anda Osman Bey’i öldürmeye çalışır fakat başaramaz. Osman Bey devletini büyütmeye devam eder. Bu sırada kaçan Notüs, Demircan’ın kardeşi tarafından yakalanır ve öldürülür. 


12 Şubat 2017 Pazar

MALCOLM X_Alex Haley

✮✮✮✮✮
“Bütün yaşantım, ardarda sökün eden değişimler zincirinden başka bir şey değildi ki zaten.”

19 Mayıs 1925 Omaha doğumludur. 1931'de babasının ölümüyle annesi sıkıntılardan dolayı bunalıma girer ve hastaneye yatırılır. Malcolm'ın ve kardeşleri farklı ailelere evlatlık verilir.13 yaşında ıslahevine düşer. Çıkışta lokanta bulaşıkçılığı yapar. 8. sınıfı bitirir bitirmez ablası Ella'nın yanına Boston'a gider. Roseland Devlet Bale Salonunda ayakkabı boyacılığı yapar. İlk içki, ilk sigara, ilk esrar gibi kötü alışkanlıkları da başlamış olur. Trende bulaşıkçılık yaparken New York'la tanışır. Harlem’de  barda garsonluk yapar. Burada çevirmediği iş kalmaz. Esrar, kokain, hırsızlık, kadın pazarlama ve neler neler...21 yaşında hırsızlık suçundan 10 yıl hapis yer. Hapishanede kardeşi Reginald sayesinde Elijah Muhammed’i tanır. Tahliye sonrası Mabed toplantılarına katılır. Bu yola canıyla, başıyla, her şeyini adayarak vekil konumuna kadar yükselir.”Beyaz Şeytan” söylemiyle nefret ortamı oluşturduğu iddiasıyla sıkça suçlanır. Çeşitli gazetelerde ve tv programlarında en çok anılan kişi durumundadır artık. Malcolm X daha sonra bu hareketten kopar ve ölüm tehditleri almaya başlar. Mekke’ye hac için gittiğinde gerçek kardeşliği görür burada. Düşünce sisteminin önemli bir dönüm noktasıdır bu yolculuk. 1965! Toplantı yapacağı salonda üç kişinin ateşi altında kalır. Tam on altı kurşunla hayata gözlerini yumar. Binlerce kişi gelir son kez Malcolm X'i görebilmek için. Ferncliff Mezarlığına İslami usulle gömülür.
“Amerika’nın bünyesine uğursuz bir kurt gibi giren ırkçılık kanserinin kökünü kurutabilecek bir gerçeğin mayasını tutturmuş olarak, fersiz de olsa bir ışık bırakarak ölürsem, ne mutlu bana. Bu takdirde, şan Allah’a özgüdür. Benim olan tek şeyse, günahlarımdır.”

9 Şubat 2017 Perşembe

VİRAN DAĞLAR_Necati Cumalı

✮✮✮

Zülfikar Bey, varlıklı ve nüfus sahibi olan yüzyıllardır Makedonya’nın Goriçka kasabasında yaşayan bir aileden gelmektedir. Eğitimini Manastırda rüştiye ile tamamlayıp çiftliklerine dönmüştür.  Balkan Savaşı çıkar. Kendi adamlarını ve çevre köylerdeki gönüllüleri toplayıp Manastır’da Niyazi Bey’e katılırlar. Birinci Dünya Savaşı çıktığında Zülfikar Bey Osmanlıya yardım etmek için gizli bir örgüte girer ve haber taşımaya başlar. Örgüt ortaya çıkarılınca Zülfikar Bey yaşadığı Goriçka’dan kaçmak zorunda kalır ,bir komitacının yanına yerleşir.Onu arayan Fransız Jandarmaları tarafından yakalanır fakat hapishaneden kaçar. Zülfikar Bey’in canlı yakalanması için başına ödül konulur. Yıllarca yanında çalışan adamı İsmail’in evinde kaldığı gece ödül için İsmail tarafından öldürülür. Zülfikar Bey için çok büyük bir cenaze töreni yapılır. Makedonya’nın çeşitli yerlerinden  insanlar , ülkesi ve Makedonya’yı eskisi gibi bir bütün halinde tutmak isteyen bu ulu kişiyi son yolculuğunda uğurlamaya gelirler. 

5 Şubat 2017 Pazar

TIRPAN_Fakir Baykurt

✮✮✮✮
Gökçimen Ankara'ya bağlı bir köydür. Bu köyde kızları biraz büyüyüp serpildi mi, sorgusuz sualsiz birkaç altın akçaya yaşlı ve zengin adamlara verirler. Velikul'la Havana'nın kızları Dürü de bu köyün güzel kızlarından biridir. İlkokul beşi bitirdiği  yaz, komşu köy  Evci'nin ağası Kabak Musdu bir görüşte vurulur Dürü'ye. Musdu'nun yaşı geçkin, parası ise boldur. Gökçimen'den birkaç yandaş edinip  Dürü'nün babasından söz alır. Dürü, Kabak Musdu'nun ikinci eşi olacaktır. Anası karşı çıkar; Dürü kıyametleri koparır. Daha önce onunla aynı kaderi paylaşan kızlar gibi kendini asmayı düşünür. Köyün akıllı-delisi Uluguş Nine karşı çıkar Dürü'nün bu fikrine. Gökçimen'in kızlarının kaderi değişsin ister. Ama nasıl? 

2 Şubat 2017 Perşembe

ÇAĞRI_Stephen King

✮✮✮✮
John Smith paten kaymayı seven sıradan bir çocuktur. Bir gün paten sahasında geçirdiği küçük bir kaza hafif bir beyin sarsıntısına neden olur. John bu olayın üzerinde durmaz ve olağan yaşamına devam eder. Yıllar sonra John bir kaza daha geçirir ve dört buçuk yıl komada kalır. Uyandığında ise ödül mü yoksa lanet mi olduğuna karar vermediği bazı değişikliklerle karşılaşır. Dokunduğu insanlar ve eşyalar üzerinden onlarla ilgili çeşitli bilgilere sahip olabilmektedir. Medyum olarak ünlenir. Bir yalancı olduğu iddia edilir. Yaşadığı bölgede bir seri katilin yakalanmasını sağlar. Televizyonda izlediği bir siyasi adayda farklı bir şeyler olduğu izlenimine kapılır ve onunla el sıkışmak için toplantısına katılmaya karar verir.