14 Mart 2017 Salı

KURT KANUNU_Kemal Tahir

✮✮✮✮
Cumhurreisi Gazi Mustafa Kemal’e 1926 Haziranında İzmir’de yapılmak istenen bir suikast hükümetçe haber alınmış, yakalanan on sanık İstiklâl Mahkemesi’nde yargılanarak idam edilmişlerdi. Kurt Kanunu romanının ön plânda iki kahramanı Birinci Dünya Savaşı yıllarının iktidar partisi İttihat ve Terakki Fırkası’nın iki elemanı: İaşe nazırı Kara Kemal ile, eski Ankara valisi Abdülkadir (romanda adı: Abdülkerim)’dir.Roman, İzmir suikastına teşebbüs sırasında ve sonradan, genellikle bu iki kişinin başından geçenleri anlatıyor.
Abdülkerim, Mustafa Kemal’i öldürecek olan eski Lazistan mebusu Ziya Hurşit Beyle iki adamı: Laz İsmail ve Gürcü Yusuf u, ellerinde bombalar ve tabancalar dolu bir çantayla, İstanbul’dan İzmir’e yolcu eder. Abdülkerim her şeyin çok iyiye gideceğine inanırken ertesi günün gazetesinde Gazi Paşa hakkında bir haber göremez, İzmir’de bulunduğuna dair de bir iz bulamaz. Daha sonraki günlerde suikast teşebbüsünün ortaya çıktığını, suçluların yakalandığını, şimdi de elebaşların aranmakta olduğunu öğrenir. Bu işe sevdiği, saydığı Kara Kemal’in adının da karıştırılmış olduğunu duyunca, onunla konuşarak kaçmaya ikna eder. Bir çiftlikte saklanırlar fakat fotoğrafları herkese dağıtıldığından köylüler onları tanır. Baskın yapılacağı ortaya çıkınca farklı yerlere kaçarlar. Abdülkerim bir kadının yanına sığınır, Kara Kemal Bey ise eski bir arkadaşının yanına. Kemal Bey’in kaldığı eve bir gece baskın yapılır ve polislerin girdiği sırada Kemal Bey kendisini vurarak intihar eder. Abdülkerim ise ortalıklardan kaybolur.
Tarih kitaplarında İstiklâl Mahkemesi’nce gıyaben idama mahkûm bu iki sanıktan Kara Kemal’in intihar tarihi 27 Ağustos 1926’dır; Abdülkadir’in de yakalanıp asılması ondan üç gün sonrasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder