3 Haziran 2017 Cumartesi

KARGALARIN ZİYAFETİ_GeorgeR.R. Martin

✮✮✮✮✮
Krallığın en güneyinde yer alan Dorne, Martell Hanedanlığının merkezidir. Prens Doran Martell tarafından yönetilir. Prens’in kız kardeşi Ella, ejderha prens Rhaegar’ın eşiydi. Lannisterların kral topraklarını işgali sırasında Ella ve iki çocuğu katledilmiştir. Doran’ın erkek kardeşi Oberyn ise bir dövüşle yargılama sırasında Lannisterların acımasız katili tarafından öldürülmüştür. Doran her zaman ılımlı bir siyaset izlemiştir ve bu da ailesini çılgına çevirir. Kralların savaşından önce Joffrey’in kız kardeşi Myrcella, Doran’ın oğluyla nişanlanmak üzere Dorne’a gelmiştir. Dorne bu savaşta tarafsız kalmıştır. Oberyn’in eşi ve kızları (kum yılanları da denir) – diğer hanelerin leydilerine hiç benzemezler, usta birer savaşçı olarak yetişmişlerdir ve zehir en önemli silahlarıdır- onun ve geçmişin intikamının alınması için sürekli Prens Doran’ı sıkıştırırlar. Prens Doran’ın kızı Arianne de babasına karşı isyan bayrağı açtığında ağabeyinin “Ateş ve Kan” için dar denizin doğusuna gönderildiğini öğrenir.
Kral Stannis ve adamları Sur’a yerleşir. Jon oraya ilk geldiği zamandan beri arkadaşı olan Sam’i üstad olmak için eğitim alacağı Hisar’a gönderir.
Leydi Arryn’in ölümünden sonra Serçeparmak Lord Savunucu olarak Arryn topraklarına hükmetmeye başlar ve herkese Sansa’yı gayrimeşru kızı olarak tanıtır.
Arya ölümden kurtardığı bir adamın kendisine verdiği para sayesinde dar denizin ötesindeki Braavos’a gitmiştir. Bu para özel bir hediyedir. Bu paraya sahip olan “Yüzsüz Adamlar” (yüzlerini değiştirip istediklerinin kılığına girebilirler) her yerde hem korkuyla hem de saygıyla karşılanırlar. Onlar, ölüm hediye edenlerdir. Arya onların tapınağına gider. Ailesinin intikamını almak için onlardan biri olacaktır. İlk öğreneceği şey  söylenen yalanı anlayabilmek ve yalan söyleyebilmektir. Daha sonra “dinlemek” için insanların arasına karışır, satıcılık yapar. Zehirleri ve kokuları öğrenir. Bir ilaç içirirler ve kör olarak uyanır. Artık gözleri görmeden yaşamayı öğrenecektir.
Kral topraklarına gelen Jaime, Arya ve Sansa’yı orada bulamasa da verdiği sözü tutmak ister. Araması için kendisiyle birlikte gelen Leydi Stark’ın hizmetindeki Brienne’yi görevlendirir. Brienne bu aramalar sırasında orman kardeşliği tarafından yakalanır. Orman kardeşliği artık bir kadın tarafından yönetiliyordur. Kadın başlığını çıkardığında Brienne, boğazı bir yandan diğer yana kadar kesik, yüzü lime lime ve çürüme izleriyle dolu, başının bir yanında kafatası görülen Leydi Stark’la karşılaşır. Ölümünden üç gün sonra nehirden çıkarılan Leydi Stark, büyüler yapabilen bir Kırmızı Rahibin ölüm öpücüğü ile hayata dönmüştür.
Joffrey’in ölümünden sonra Demir Taht’a kardeşi Tommen geçer. Tüm diyarı yönetecek yaşta ve olgunlukta değildir. Tüm ipler annesi Cersei’dedir. Tommen, Tyrell ittifakının bozulmaması için Joffrey ile evliliği tamamlanmayan Margaery ile evlenir. Kralların savaşından sonra büyük bir yokluk baş göstermiştir. İnsanlar başkentin nimetlerinden yararlanacaklarını düşünerek kral topraklarına akın ederler. Kalenin dışında pislik ve yoksullukla dolu güvensiz bir ortam oluşur. Asillerin zenginlik içinde yaşaması, halk tarafından desteklenen Kutsal İnanç’ın daha da güçlenmesine sebep olur. Septler (tapınak) Kutsal İnanç’ın temsilcisi Serçelerin yönetimine geçer. Serçeler suçlulara karşı oldukça acımasızdır.
Cersei oğlu Tommen üzerinde etkisini artıran Margaery’den kurtulmak için onun ihanet ve zina ile suçlanmasını sağlar. İktidarı kimseyle paylaşmaya niyeti yoktur. Fakat kendisi hakkında da çeşitli iddialar ortaya çıkınca Margaery ile birlikte Serçeler tarafından hapsedilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder