17 Haziran 2017 Cumartesi

UMUT_Ayşe Kulin

✮✮✮✮

Zeki Salih Bey (yazarın baba soyağacı) Bosna’nın karışmasından sonra eşinin ısrarlarına dayanamayarak İstanbul’a göç eder.(1908) İstanbul’a alışmaya çalışırlarken Bosna’nın tek kurşun atılmadan terk edilmesi aileyi çok sarsmıştır. Bosna’da geniş topraklara sahip olan Zeki Salih Bey daha önce bir işte çalışmamıştır. Onlar için zor günler başlar. Zeki Salih Bey’in 3 çocuğu vardır. Nusret, Saadet ve Muhittin.

Çöken imparatorluğun son maliye nazırı Ahmet Reşat (yazarın anne soyağacı) sürgünden döner.(1928) Ahmet Reşat’ın üç çocuğu vardır, Leman, Sabahat ve Suat. Saraylıhanım, torunu Kemal’in ölümünden sonra hastalığı ilerlemiş, bunamaya başlamıştır. Mehpare de oğlu Halim ile konakta yaşamaktadır. Oğlunun gün geçtikçe kendisinden uzaklaştığını düşünen Mehpare konaktan ayrılmak için Galip Bey’le evlenir. İkinci oğlu olur.
Sabahat’ın okul arkadaşı Aram, onun yeğenleri Sitare ve Bülent’e özel ders vermektedir. Zamanla aralarında imkansız olan bir aşk doğar.İmkansızdır çünki Ahmet Reşat, Aram’ın Ermeni olmasından dolayı şiddetle karşı çıkar. Sabahat’le yaptıkları bir tartışma sonucu Ahmet Reşat intihara kalkışınca  Sabahat, Aram’dan uzak kalmak için eniştesinin Kıbrıs’ta bulduğu iş teklifini kabul edip oraya yerleşir. Aram ise askere gitse de  sürekli mektuplaşırlar.
Zeki Salih Bey’in oğlu Muhittin okur ve başarılı bir mühendis olur. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde çalışır. Evlenme yaşı gelmiştir. Ahmet Reşat’ın damadı Mahir vefat ettiğinde kızı Leman bunalıma girer. Evden uzaklaştırmak için Leman ve onun kızı Sitare Ankara’ya kardeşi Suat’ın yanına gönderilir. Sitare genç yaşta babasız kalınca annesine evlenmek istediğini gelen teklifleri değerlendireceğini söyler ve Sitare kendinden yaşça büyük olan Muhittin ile tanıştırılır. Muhittin Sitare’yi görür görmez aşık olur ve evlenirler. Ayşe adını verdikleri bir kızları olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder