30 Mayıs 2017 Salı

KRALLARIN ÇARPIŞMASI_George R.R. Martin

✮✮✮✮✮
Robert Baretheon’un ölümünden sonra demir tahta Joffrey geçer. Kral Eli, dayısı cüce Tyrion olacaktır.Fakat Joffrey’in Robert’in oğlu olmadığını yönündeki iddiaları duyan Robert’in kardeşleri Stannis ve Renly tahtta hak iddia ederler. Nedd Stark’ın öldürülmesi üzerine kuzey toprakları bağımsızlığını ilan eder ve Stark'ın en büyük oğlu Robb’u kuzey kralı ilan ederler. Robb babasının ölümünden sorumlu tuttuğu Lannisterlara karşı savaş hazırlıkları yaparken ittifak arayışıyla oldukça kalabalık bir aile olan Freylerin kızıyla nişanlanır. Starkların yanında yetişen Theon, Robb’a yardım getirme sözüyle Greyjoy lordu olan babasının yanına gider. Babasından aldığı askeri güçle Starkların kalesi Kışyarı’na saldırır ve orayı ele geçirir. Ona karşı koyacak bir güç yoktur. Neredeyse tüm kuzey ordusu Lannisterlara karşı güneye doğru harekete geçmiştir. Kışyarı’nda Stark'ın küçük oğulları Bran ve Rickon kaçmayı başarırlar. Fakat herkes onları Theon'un öldürdüğünü duyar. Birlikte yakalanmamak için kardeşler ayrılır. Bran yanındakilerle sürekli rüyasında gördüğü kara kargayı bulmak için Sur’un kuzeyine gidecektir. Rickon ise zamanını ıssız kuzey topraklarında sığınacak yer aramakla geçirir. Theon bir süre Kışyarı’nda hüküm sürse de Starklara bağlı Boltonlar tarafından saldırıya uğrar. Adamları öldürülür, kendisi de esir edilir.
Stark’ın gayrimeşru oğlu Jon, Sur kumandanı Mormont’un kahyalığını yapmaya başlar. Sur’un kuzeyinde yabanıllar ve adı bile anılmaması gerekenler vardır. Tüm krallığı onların istilasından Sur ve gece nöbetçileri korumaktadır. Nöbetçiler ara sıra Sur’un kuzeyine devriyeye çıkarlar. Bu gezilerin birinde grubundan ayrı düşen Jon bir yabanıl olan Ygritte ile tanışır. Onları tanımak, bilgi edinmek için aralarına sızar, onlarla yaşamaya başlar. Kuralları çok sıkı olan Sur’dan kaçmak yabanıllar için garip karşılanmaz.
Kocasının ölümünden sonra Daenerys(Dany)’in khalasar(klan)ı parçalanır. Dany çok küçük bir grupla  özgür şehirlerden birine sığınır. Fakat ejderhalarını almak istediklerinde burada da barınamaz. Daha önce kral topraklarından kendisini ve kardeşi Viserys’i kurtaran ve başka bir özgür şehirde yaşayan Yargıç onlara  gemi gönderir.
Babasının ölümünden sonra kral topraklarından ayrılan Arya ailesinin yanına dönmek ister fakat mümkün olmaz. Hiçbir yer, hiçbir yol  artık güvenli değildir.Gerçek adını kullanmaz ve bir erkek çocuğu gibi davranır. Birlikte yola çıktığı grupla birlikte yakalanır ve köle olarak çalışmaya başlar. Sansa ise bir hainin kızı olarak damgalanmıştır. Kral toprakları tehdit altındadır ve Joffrey’in, daha iyi bir ittifak oluşturacağı düşüncesiyle, Tyrell hanedanının kızı ile evlenmesine karar verilir. Sansa, Joffrey ile evlenmekten kurtularak özgürlüğüne kavuşacağını düşünür.
Büyük kardeş olduğu için demir tahta kendisinin oturması gerektiğini düşünen Stannis Baratheon bir büyüyle önce kardeşi Renly’den kurtulur. Sonra da tüm gücüyle Lannisterların hakimiyetindeki kral topraklarına saldırır fakat başarısız olur.

27 Mayıs 2017 Cumartesi

TAHT OYUNLARI_George R.R. Martin

✮✮✮✮✮
15 yıl önce krallık Targaryenler tarafından yönetilmektedir. Prens Rhaegar, Robert Baratheon’un nişanlısı  Lyanna Stark’ı kaçırır. Babası ve ağabeyi Lyanna'nın güvenli bir şekilde geri dönmesini talep ettiklerinde Deli Kral Aerys Targaryen ikisini de idam eder. Stark, Baratheon, Arryn ve Tully  haneleri Targaryenlere karşı savaş açarlar. Tyrell hanesi kralı destekler. Lannister ve  Martell haneleri  tarafsız kalmayı tercih eder. Rhaegar Targaryen, Üç Dişli Mızrak Savaşında Robert Baratheon tarafından öldürülür. Kral Muhafızlarından Jaime Lannister Kral Aerys'e ihanet eder ve onu öldürür. Artık kral katili olarak anılacaktır. Lannister Hanesi Robert Baratheon'a bağlılık yemini eder. Tyrelller ve diğer kral taraftarları da boyun eğer ve Robert Baratheon Yedi Krallığın Kralı ilan edilir. Savaş sırasında Lyanna Stark hastalanarak ölür. Robert Baratheon Lannister Hanesi ile bağlılığını güçlendirmek için Cersei ile evlenir. Deli Kralın küçük oğlu Viserys ve kızı Daenerys sadık hizmetlileri tarafından Dar Deniz'in ötesine götürülerek güvenlikleri sağlanır. Şimdi diyarda yedi büyük aile  Baratheonların hükmü altında yaşamaktadır.
Baratheonların arması geyik ve sözü ”Gazap Bizimdir”
Starkların arması kurttur ve sözü “Kış Geliyor”
Lannisterların arması aslandır ve sözü “Beni Kükrerken Duyun”
Arrynların arması şahindir ve sözü “Onur Kadar Yüksek”
Tullylerin arması alabalıktır ve sözü “Aile, Görev, Onur”
Tyrelların arması güldür ve sözü “Güçlenerek Büyür”
Martelların arması mızrak saplanmış güneştir ve sözü “Eğilmez, Bükülmez, Kırılmaz”
Ve bu topraklarda hükmü kalmayan Targaryenlerin arması üç başlı ejderhadır ve sözü “Ateş ve Kan”
Yedi krallığın Kuzey kısmını yöneten Starklar gayrimeşru çocuk Jon ile sekiz kişilik bir ailedir. Bir gezi sırasında ulu bir kurt ölüsüyle karşılaşırlar. Boğazının altından büyük bir geyik boynuzu çıkarırlar. Kurdun yanında altı yavru vardır. Çocukların her biri bir yavruyu sahiplenir.
Kral Robert Baratheon, Starkları ziyerete gelir. Robert sadece zevk, sefa sürdüğü için devlet işleriyle ilgilenmek istemez; bunun içinde yeni Kral Eli’nin, güvenebileceği tek insan olan Nedd Stark olmasını ister. Kraliçe Cersei ile kardeşi Jaime’yi uygunsuz şekilde gören Stark’ın küçük oğlu Bran, Jaime tarafından kuleden itilir ve sakat kalır. Jon, amcası ile beraber Sur’a gitmeye karar verir. Sur, kuzey topraklarının bitiminde yer alan doğu denizinden batı denizine kadar uzanan dev bir buz duvarıdır. Nedd Stark, kızları Arya ve Sansa’yı da yanına alarak başkentte gider. Sansa Kral Robert’ın oğlu Jofrrey ile evlenecektir. Nedd Stark ise hanedanın olağanüstü borçları, çözmesi gereken sırlarıyla uğraşırken Robert’in çocuklarının aslında Jaime’den olduğunu  öğrenir ve bunu Robert’e söylemek isterken Robert Baratheon şüpheli bir şekilde ölür. Ölümünden Nedd sorumlu tutulur ve idam edilir. Catelyn Stark, oğlu Bran’ın kazasından kimin sorumlu olduğunu öğrenmiştir ama çok geç kalır. Geride kalan kızlarından Arya kaçar, Sansa ise müstakbel eşi Joffrey tarafından sürekli aşağılanır.
Ejderhalarının ve soylarının yok edilmesinden sonra geriye kalan son Targaryenler olan Viserys güç elde etmek için kız kardeşi Daenerys’ı Khal Drago’ya satar. Drago büyük bir savaşçı kabilenin reisidir. Onun gücüyle yedi krallığa tekrar hükmetme hayalleri kurmaktadır. Fazla ısrarı ölümüne sebep olur. Daenerys ise savaşta yaralanan kocasını kurtarmak için yapılacak kan büyüsünde karnındaki bebekten vaz geçer. Artık çocuğu olmayacaktır. Fakat bu Khal Drago’yu ölümden kurtaramaz. Daenerys kocasının yakılması töreninde kendisine hediye edilen üç ejderha yumurtasıyla birlikte alevlerin içine girer. Alevler tamamen söndüğünde Daenerys hayattadır ve üç yavru ejderhaya sahip olmuştur.

25 Mayıs 2017 Perşembe

BEYOĞLU RAPSODİSİ_Ahmet Ümit

✮✮✮
Kenan, Nihat ve Selim liseden beri arkadaşlardır. Kenan Hukuk Fakültesi'nde okumasına rağmen babasının sigorta acentesinin başına geçer. Nihat bir süre matbaada ustabaşı olan babasının yanında çalışır, daha sonra Selim ile Kenan'ın yardımlarıyla bir kitap dükkanı açar. Selim Mimarlık Fakültesi'ni bitirdikten sonra babasının tekstil fabrikasının başına geçer. Hayatını dolu dolu yaşayan Kenan öldükten sonra ismini yaşatacak bir iş yapmak ister. Başkomiser Cüneyt'ten Beyoğlu'nda işlenen cinayetlerin fotoğraflarını alacak, dekor ve mankenlerle olayı canlandırıp çekimler yapacaktır. Selim mekan için arkadaşına babasının Bayoğlu'ndaki dört katlı binasını verir. Bir gün Kenan iki farklı cinayet fotoğrafında aynı afişi görür ve cinayetlerin aynı kişi tarafından işlendiğini düşünür. Cinayet yerlerini gezerler, katil olarak suçlanan kişilerle görüşürler. Ölenlerin sevgili olduğu ortaya çıkar. Kıza gelen mektuplardan birini bulurlar. Fransa'dan Catherina adlı bir kadın kıza o insanların çok tehlikeli olduğunu ve uzak durmasını yazmıştır. Kenan bu kadınla görüşmek için Fransa'ya gittiğinde kadının öldüğünü öğrenir. Araştırmalarına devam eden Kenan geri döndüğünde katilin Selim olduğunu söyler. En başından tek tek anlatmaya başlar. Selim'in babasının gençlik yıllarında hiçbir serveti yoktur. Sadece terzi çırağıdır. Savaş zamanında Rusya'dan Türkiye'ye kaçan bir Rus komutan Selim'in babasıyla tanışır. Karısı ve iki çocuğu vardır. Kızı Catherina'yı Fransa'ya okumaya göndermiştir. Beyoğlu'nun yıkık dökük binalarından birinde kalan komutan yanında getirdiği çok değerli mücevherleri Selim'in babasına gösterdiğinde Selim'in babası kendine daha iyi bir hayat kurabileceği düşüncesiyle komutanı, karısını ve küçük oğlunu öldürür. Yıllar sonra Catherina, öldürülen kız ile tanışmış, İstanbul'da yaşadığını duyunca olan biteni anlatmış ve ondan ailesi hakkında bilgi toplamasını istemiştir. Bu kız Catherina'nın ailesini Selim'in babasının öldürdüğünü öğrenmiştir. Selim'e şantaj yaparak para sızdırırlar. Sonu gelmeyen şantajdan sıkılan Selim sevgilileri öldürmüştür. Üstelik Catherina'nın ölümü de doğal değildir. Selim, iş için Fransa'ya yaptığı ziyarette Catherina'nın adresini bulup boğarak öldürmüştür. Komutan ve ailesinin cesetlerini binanın bodrumunda gömülü olarak bulurlar. Selim, bunları kimseye anlatmamasını için silahıyla Kenan'ı vurur. Selim sadece Kenan'ı öldürmekten hapse girer, diğer cinayetlerde kanıt olmadığı için onlardan yargılanmaz. 

23 Mayıs 2017 Salı

KARANLIK ÇÖKÜNCE_Stephen King

✮✮✮✮
On üç kısa hikaye yer alıyor.
Willa: Tren kazasında öldüklerinin farkında olmayan yolcular, istasyonda yeni bir trenin gelmesini beklerler.
Koşa Koşa: Bebeğinin ölümünü atlatmak için kendini koşuya veren Emily lüks bir evin önündeki arabanın bagajında bir ceset görür.
Harvey'in Rüyası: Kendi çığlıklarıyla uyanan Harvey gördüğü korkunç rüyayı karısına anlattıktan sonra telefon çalar. Rüyası da telefonun çalmasıyla başlamıştır.
İhtiyaç Molası: Gece yarısı bir dinlenme tesisine uğramak zorunda kalan Rick tuvalette dayak yiyen bir kadının seslerini duyar. Müdahale edip etmemekte kararsız kalır.
Egzersiz Bisikleti: Sağlık kontrolünden sonra egzersiz yapmaya karar veren Richard bodruma yerleştirdiği egzersiz bisikletinin karşısındaki duvara bir yol ve manzara resmi çizer.
Geride Bıraktıkları Şeyler:11 Eylül saldırısından işe gitmediği için kurtulan Staley evinde ölen arkadaşlarına ait eşyalar bulur.
Mezuniyet Günü: New York'ta nükleer bir bomba patlar.
N. :Ackermen Tarlası'na gittikten sonra hayatı oldukça değişen OKB hastası Bay N. yardım almak için psikiyatra başvurur.
Cehennemden Gelen Kedi: Yaşlı ve hasta olan Drogan evde yaşayan üç kişiyi öldürdüğüne inandığı bir kediyi öldürmesi için kiralık katil tutar.
The New York Times: Özel İndirimli Abonelik: Anne uçak kazasında ölen kocası ile kazadan iki gün sonra telefonda konuşur.
Sağır Dilsiz: Monette, tabelasında sağır ve dilsiz olduğu yazan bir otostopçuyu arabasına alır. Son zamanlarda başına gelen can sıkıcı olayları ona anlatmaya başlar.
Ayana: Ayana adındaki küçük bir kız kanser hastası ve ölmek üzere olan bir adamı ziyaret eder. Bu ziyaretten sonra adam gayet sağlıklı bir yaşam sürer.
Çok Zor Bir Durum: Grunwald, değerli bir arazi üzerinde anlaşmazlığa düştüğü Curtis'i silah tehdidiyle dışı güçlendirilmiş portatif bir tuvalet kabinine hapseder.

20 Mayıs 2017 Cumartesi

ŞAH MAT_Mario Mazzanti

✮✮✮✮

Suç psikiyatristi olan Claps  önemli cinayet davalarında polise yardımcı olmaktadır. Yeni bir dava için  olay yerine gider. Kadının başına sert bir cisim ile vurulmuş ve mektup açacağı defalarca göğsüne saplanmıştır. Görünen o ki katili ile aralarında bir tartışma çıkmış ve adam kendini kaybedip kadını öldürmüştür. Kurbanın sevgilisi olan Morganti tam o sırada sevgilisini ziyaret gelmiş fakat asansörde iken elektrikler kesilince uzun süre mahsur kalmış, daha sonra daireye çıktığında sevgilisini yerde ölü vaziyette bulmuş ve polisi aramıştır. Üzerinde kurbanın kanı olması ve olayın gelişimi onu bir numaralı şüpheli haline getirir. Başka kanıtlar ve sonradan gelen bir e-posta aksini gösterene kadar... Gazeteci Greta Alfieri, cinayet haberini aldığında polis içindeki köstebeğine ulaşıp kimsenin bilmediği detaylara ulaşır ve bunu haber programında yayınlayarak birçok kişinin  ilgisini çeker. Katilden ona bir e-posta gelir. “Siyah taş hareket eder ve üç hamlede kazanır.” Cinayetler devam edecektir. Polis şüphelileri iyice azaltır ve bir kişi üzerinde durmaya başlar. Ona baskın yaptıkları anda şehrin diğer tarafında katil ikinci kurbanının da canını almıştır. Katilin Alfieri’ye ilgisi olduğu açıktır ve Claps bunu kullanarak katile ulaşmayı planlar. Alfieri ile katil bir satranç sitesinde oyun oynayarak konuşurlar. Katil Greta’ya bir e-posta ile oyun dizilimi  gönderir. E-posta Greta’dan önce Claps’in eline ulaşır. Satranç taşlarının dizilişine göre yenilginin kaçınılmaz olmasının nedeni  üç hamlede mat olmamak için rakibin kraliçesini feda etmesi gerekir. Kraliçe!  Greta, katilin  saldırısına uğrar  Claps zamanında oradadır. Katilin üzerine atlar ve Greta’yı kurtarır. Katil ile boğuşurken bıçak darbesi nedeni ile ciddi şekilde yaralanır,  katil vurularak öldürülür. Claps bilincini kaybetmeden önce sadece birkaç kelime söyleyebilir. “Yanıldık. Asansör. Hala bitmedi. Tersten düşün!” Herkes olayın kapandığını düşünürken Greta, Claps’ın son sözlerine takılı kalır ve kendi araştırmasını yapmaya başlar. Yerel bir televizyon kanalı olan Live Net zamanla en büyüklerden biri olmuştur. Fakat yüksek meblağlarda borçlanmıştır ve bu borcun altından kalkmak için borsada halka açılacaktır. Mali tabloların incelenmesi Morganti’nin görevidir. Önceki yılların bütçelerini de inceleyen Morganti şirketin tüm dolandırıcılığının farkına varmıştır. Şirket kiralık katil tutarak onu ortadan kaldırmak istemiştir. Fakat Morganti’nin elektrikler kesildiği için asansörde kalması hayatını kurtarmıştır. Diğer cinayetler sadece gerçek hedefi perdelemek için kullanılmıştır. 

18 Mayıs 2017 Perşembe

GECE SESLERİ_Ayşe Kulin

✮✮✮
Ayda annesinin hastanede olduğunu öğrenince seminerde olduğu Erzurum’dan İstanbul’a gelir. Yolculuk sırasında  geçmişten bazı anlar canlanır gözünde. Annesi ile vapura bindiğinde kendisinin yaramazlığına baktığını düşündüğü adamların aslında annesinin güzelliğine baktıklarını yıllar sonra anlayacaktır. İlk uçağa annesiyle ikinci babası Nedim ve ailesi ile tanışmaya giderken bindiğini hatırlar. Nedim her zaman Ayda'ya sevgi dolu bir baba olmuştur. Siyasi olaylardan hapislere düştüğünde hep Nedim babası kurtarmıştır onu.  Ayda’nın annesi beyin ameliyatı olur. Yatakta yatan hasta annesinden çok kardeşi gibi durmaktadır. Yaptırdığı sayısız estetikle oldukça genç gözükmektedir.  
Bozova'da geçmişten günümüze gelen sırlar vardır. Ziynet dadı gençken Bozova Çiftliği'nin küçük ağası Yusuf’un dikkatini çeker. Bozova'da ağalar dışarı çıkıp hastalık kapmasın diye evde çalışan kızların evin bekar oğullarının gönlünü etmesi alışılagelmiştir. Yusuf da Ziynet’in odasını ziyaret etmeye başlar. Hamile kalan Ziynet'e doğumda  bebeğinin öldüğünü söylerler. Fakat bebeği çocuğu olmayan ebeye vermişlerdir. Ziynet, aynı zamanlarda doğum yapan büyük gelin Semiha’nın sütü yetmeyince onun oğlu Nedim'e süt annelik yapar. Yıllar geçer evin büyük oğlu Kerami Bey Meclis'e girmiştir. Yaz geldiğinde Bozova'ya bir bakan gelecektir ve bu durumu fabrikaları için iyi bir fırsata dönüştürmek isterler. Hepsi karşılamaya gidecektir. Genç Nedim üstü başı çamur gelince Ziynet onu yıkamak için hamama götürür. Genç Nedim'in Ziynet'in göğüslerini görmesi ile hiç umulmadık şeyler gerçekleşir. Yusuf Bey annesinin ısrarıyla ebe'nin oğlu Yağız'ı işe alır. Yağız, Yusuf Bey'in gözüne girerek hızla yükselir. Bu arada uygunsuz işlere girişen Yusuf Bey ve Yağız'ı durduramayan Nedim babasından yardım ister. Annelerinin ölmesi ile hisseler yüzünden sorun yaşarlar. Bunun üzerine Kerami Bey ve Nedim Istanbul'a gelirler.
Günümüzde ise Ayda ameliyattan çıkan annesinin bazı eşyalarını almak evine gider. Annesinin günlüklerini bulur. Onları okuyan Ayda aslında annesinin onu çok düşündüğünü öğrenir. Ziynet dadısı ile Nedim babası arasında ki çarpık ilişkiyi öğrenen Ayda yıkılır. Meğer annesi daha önce bu yüzden kliniğe yatmıştır. Meğer annesi, Nedim babasına “Neden benimle evlendin?” sorusuna, “Çok güzeldin!” demesi yüzünden sayısız estetikler yaptırmıştır.Yıllarca annesi ile arasına duvarlar ördüğüne pişman olur. Aynı şeylerin yaşanmasını istemeyen Ayda, kızı Aslı ile olan ilişkisini düzeltmek ister. Hastaneye annesini görmeye giden Ayda ve kızı Aslı kötü sonla karşılaşırlar. 

16 Mayıs 2017 Salı

BAĞDAT'A GELDİLER_Agatha Christie

✮✮
Victoria Jones sevimli, yaramaz ancak sekreterlik konusunda oldukça yetersiz bir genç bayandır. O, insanları taklit etmeyi ve sık sık yalan söylemeyi sever. İşinden kovulduğu bir sabah parkta yakışıklı genç Edward ile tanışır. Çok etkilenen Victoria onun peşinden Bağdat’a gider. Çin, Türkistan, Kürdistan ve Irak yolculuklarında metal cevherleri ile yüksek uranyum ile ilgili kanıtlar toplayan ajan Carmichael bu yer altı zenginliklerini elde etmek için büyük bir dünya savaşını göze almaktan kaçınmayan ajanlar tarafından takip edilmektedir. İngiliz konsolosluğuna sığınmak ister ama orada saldırıya uğrar. Kaçmadan önce tesadüfen konsoloslukta bulunan çok eski bir arkadaşı Baker’ın cebine not bırakır. Bağdat da ünlü bir otele arkadaşlarıyla buluşmaya gelen Carmichael bıçaklanır ve saklanmak için girdiği Victoria’nın odasında ölür. Ölmeden önce Victoria’nın kulağına bazı sözcükler fısıldar. Olay  Carmichael’ın arkadaşı Bay Dakin tarafından örtbas edilir. Victoria, bu olayla ilgili bilgi toplamak için Bay Dakin ile çalışmaya başlar. Kolayca yalan söyleyebilmesi onun en iyi özelliği olur. Edward’ın çalıştığı Zeytin Dalı denilen yerde bir tuhaflık olduğunu düşünmektedirler. Zeytin Dalı, tüm dünyada büyük bir savaş sonrası her şeyin yok olacağına ve “Yeni Dünya”nın seçkin bir grup tarafından yeniden oluşturulacağına inanan insanların Bağdat’daki merkezidir. Üstelik Edward da bu oluşumun çok önemli bir parçasıdır. Victoria ve Baker’daki ipucular birleştirilerek bu grubun varlığı ortaya konulur.


14 Mayıs 2017 Pazar

AÇLIK OYUNLARI_Suzanne Collins

✮✮✮✮✮
AÇLIK OYUNLARI: Panem diye adlandırılan, 13 mıntıkadan oluşan bir ülkede 74 yıl önce çıkan isyan sonucu mıntıkalar başkent Capitol’e karşı ayaklanmıştır. İsyan sonucunda 13. mıntıkayı yerle bir eden Capitol, geri kalan 12 mıntıkayı da açlık oyunlarıyla cezalandırmıştır. Açlık oyunları, her mıntıkadan yaşları 12 ile 18 arasında değişen bir kız ve bir erkek olmak üzere toplam 24 haracın arenada tek bir kisi kalana kadar ölümüne yarışmasıdır. Bu yarışmayı Capitol adeta bir gösteriye dönüştürmeyi başarmış ve TV de canlı olarak bütün Panem halkının izleyebileceği şekilde tasarlamıştır. Katniss Everdeen ve ailesi 12. mıntıkada yaşamaktadır. 74. açlık oyunları için yapılan kurada Katniss’ in kardeşinin adı çıkar ve Katniss kardeşinin yerine gönüllü olur. 12. mıntıkanın erkek haracı fırıncının oğlu Peeta’dır. 12. mıntıka haraçlarının koçluğunu Haymitch yapar. Tanıtım gecesinde sponsor kazanmak için Peeta, Katniss’le aralarında bir ask olduğundan bahseder. Arenada Katniss ve Peeta birbirlerine hayatta kalmak için yardımcı olurlar. Haraçlar birer birer ölmeye basladıklarında Capitol aynı mıntıkadan olmak üzere hayatta kalan iki kişinin arenadan galip ayrılacağını söyler. Arenada en son ikisi kaldığında Capitol yetkilileri fikir değiştirerek yarışmadan bir kişinin galip çıkacağını söyleyince Katniss ve Peeta zehirli meyveleri ağızlarına atarlar. Oyunlarda bir kazanan olmamasını göze alamayan Capitol vazgeçerek ikisini de galip ilan eder. Katniss’in Capitol’u fikrini değiştirmeye zorlaması halkın gözünde bir isyan olarak algılanır.

ATEŞİ YAKALAMAK: Panem başkanı Snow 74. Açlık Oyunları’ndan hoşnut değildir çünkü Katniss’in  zehirli bir meyve ile kendilerini kurtarması  bazı mıntıkalarda devrimin kıvılcımı olarak görülmüş ve ayaklanmalar başlamıştır. Peeta ile Katniss tüm mıntıkaları gezerek zafer turu yapacaklar ve insanları sakinleştireceklerdir. Fakat bu gezi mıntıkalarda daha fazla olaylar çıkmasına sebep olur. Onlardan kurtulmak isteyen Başkan 75. yani 3. Çeyrek Asır Oyunları’nda tüm mıntıkaların galiplerinin yarışmasını ister. Katniss ve Peeta tekrar arenaya döneceklerdir. Yarışma öncesi yapılan çalışmalarda müttefik arayışına girerler. Peeta, mülakatlarda Katniss’in hamile olduğunu söylesede oyunlar yine de yapılacaktır. Yarışma sırasında müttefikleriyle birlikte arenaya büyük bir zarar vererek kaçarlar. Fakat Peeta ile Katniss ayrı düşerler.

ALAYCI KUŞ: Katniss yok edildiği sanılan 13.mıntıkaya getirilmişken Peeta Başkan Snow elinde tutsaktır. 13. mıntıka, Katniss'in alaycı kuş olarak isyanın simgesi olmasını  ister. Katniss  televizyon ekibi ile bazı mıntıkaları ziyaret eder ve görüntüler  tüm mıntıkalarda yayınlanır. Peeta ve diğer esirler iyi bir kurtarma operasyonuyla 13. mıntıkaya getirilir. Capitol ve ona bağlı mıntıkalarla diğer mıntıkalar arasında çatışmalar yaşanır. Başkanı Snow öldürülür. Katniss birkaç kişi ile birlikte eve döner. Peeta ile yeni bir hayata başlarlar.

12 Mayıs 2017 Cuma

PSİKOANALİST_John Katzenbach

✮✮✮
Dr.Frederick Starks (Ricky)eşini üç yıl önce kaybetmiş yalnız yaşayan bir psikoanalisttir. 53. Doğum gününde rutin işlerini tamamlayıp son hastası Zimmerman’ı da gönderir. Sahildeki yazlığında güzel bir tatil geçirmek için yola çıkacaktır. Muayenehanesinde “53. Doğum günün kutlu olsun doktor. Ölümünün ilk gününe hoş geldin.” cümlesiyle başlayan gizemli bir mektupla karşılaşır. Mektupta kendisine Rumplestiltskin adını veren biri doktoru hayatını mahvetmekle suçlamaktadır. Ona kendisinin kim olduğunu bulması için on beş günlük bir süre vermekte, bulamadığı takdirde intihar etmesi gerektiğini, yoksa elli iki kişilik akraba listesindeki kişileri öldüreceğini yazmıştır. Ricky ve Rumplestiltskin gazetedeki ilanlar köşesi aracılığıyla haberleşecektir. Ricky psikopatın kim olduğunu bulmaya çalışırken Virgil ortaya çıkar. Virgil, Rumplestiltskin tarafından gönderilmiştir ve Ricky’ye rehberlik edecektir. Ricky hastası Zimmerman’ın intihar ettiği haberini alır. Tek kanıt olan Rumplestiltskin’in gönderdiği mektup muayenehanesinden çalınır. Bir bayan hastasına tacizde bulunduğu iddiasıyla araştırma yapıldığıyla ilgili bir mektup alır. Banka hesaplarının internet üzerinden boşaltıldığını öğrenir. Ricky eski hocasından yardım ister. Onun yanından ayrılırken hocasının arabasının kaza yaptığını görür. Arama alanını daraltarak ilk çalıştığı dönemde karşılaştığı bir isme odaklanır ve gazeteye oyunu Rumplestiltskin’in kazandığını  yazan bir ilan vererek kendini intihar etmiş gibi gösterir. Artık av değil avcıdır. Saklandığı yerde Rumplestiltskin’i bekler.

10 Mayıs 2017 Çarşamba

OD_İskender Pala

✮✮✮✮

Molla Kasım, Yunus Emre'nin şiirlerini bulup onu aramaya başlar. Onun hayat hikayesini yazmak ister. Hikaye Yunus Emre'nin gözünden anlatılır.

Yunus’un yaşadığı köy Çekikgöz saldırıları yüzünden harap haldedir. Yunus eşi Sitare'yi ve küçük oğlu İsmail'i saklar. Yaralanan büyük oğlu İbrahim vefat eder. Köy halkı Sarıcaköy'e göçer. Kuraklık yüzünden köylü iyice yoksullaşmış ve kimsenin elinde avucunda bir şey kalmamıştır, üstelik kış kapıdadır. Yunus, Aslanlı Hünkâr'ın daveti üzerine köyden ayrılır. Aynı zamanda köy için bir az buğday isteyebileceğini düşünür. Aslanlı Hünkâr'ın karşısına çıktığında ona köyünün durumunu anlatır ve buğday ister. Aslanlı Hünkâr ona nefes vermeyi teklif eder. Yunus’un tercihi buğdaydan yanadır. Geri döndüğünde köyünü yanmış olarak bulur. Sitare'nin ölü bedeniyle karşılaşır. Ama oğlu İsmail hayattadır. Başına gelenlerin nefessiz yola çıktığı için olduğunu düşünür. Aslanlı Hünkârın yanına gittiğinde geri çevrilir ve ona Tapduk Emre'ye varmasını  söylerler. Yunus, Tapduk yollarında Sarıcaköy'den aldığı haberle yıkılır. Köy yakılmıştır ve oğlu İsmail'in yaşayıp yaşamadığını bile bilinmez. Tapduk yolundan dönüp oğlunu aramaya başlar. İsmail köle olarak satılmıştır. Ve İsmail'in yeni adı Samuel'dir. Bir celladın yanında çıraklık yapar. Babasının onu kurtaracağına dair umutları vardır. Yunus oğlunun yaşadığını öğrenir, uzun süre onu arar. Rüyasında Taptuk Emre'nin kendisini çağırmasından dolayı tekrar Taptuk yollarına düşer. Yunus her gün dergaha dağdan odun getirir. Her gün kendiyle konuşup kendini dinler. Aynı zamanda dergahta okuma yazma ve ilim öğrenir. Yunus'un Taptuk Emre'nin kızına tutulduğuyla ilgili dedikodular çıkar. Yunus buna dayanamaz ve dergahtan ayrılır. Bir başına yollarda ilerlerken Abdallarla karşılaşır ve onlara katılır. Abdallar her akşam dua ettiklerinde sofra yemeklerle dolmaktadır. Yunus buna hayret etmektedir. Bir gün bunu Yunus'un da yapmasını isterler. Yunus ne yapacağını şaşırmış halde dua etmeye başlar. Bu sefer şaşırma sırası Abdallardadır. Çünkü 4 sofralık yemek ortaya çıkmıştır. Yunus onlara onların kim adına dua ettiklerini sorar. Onlar da dergaha her gün odun taşıyan Yunus adına dediklerinde Yunus dergahtan ayrıldığına pişman olur. Geri dönmek için tekrar yollara düşer. Bu arada Samuel iki Alamut fedaisi tarafından kaçırılır. Kurtardığı çocuklarla birlikte bir çete kurar. İnsanlara korku salmaktadır. Bir gün çeşme başında babasıyla yolları kesişir. Ama Samuel yani İsmail onu Alamutlu sanır ve aralarında bir muhabere başlar. Baba oğul oldukları ortaya çıkar. İsmail başta kabullenmez ama sonrasında aralarındaki buzlar erir. O ve çetesi Yunus'un ilk müritleri olur. 

DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU_Peyami Safa

✮✮✮✮
Annesi ile kenar mahallelerin birinde virane bir evde yaşayan on beş yaşındaki genç, yedi yaşından beri dizinde  tam olarak teşhis edilemeyen bir hastalıktan dolayı sıkıntılar çekmektedir. Hayatı hastane kapılarında, doktor önlerinde geçmiştir. Son olarak yapılan tetkikler sonucunda dizindeki rahatsızlığın “Kemik Veremi” olduğu anlaşılır. Bir bacağına ve hatta hayatına mal olabilecek bir hastalıktır. Ameliyat olması gerektiğini öğrenir fakat annesini üzmemek için ona anlatmaz. İyi bir bakıma ihtiyacı vardır ama yoksul olduğu için doktorların söylediği gibi rahat yaşaması olanaksızdır. Bu yüzden Erenköy’de oturan uzaktan akrabaları olan bir paşa, genci yanına, köşke alır. Genç, küçüklüğünden beri arkadaş oldukları kendisinden dört yaş büyük olan paşanın kızı Nüzhet’e aşık olur. Aşkı karşılıksız kalmaz. Ne var ki Nüzhet’i Dr. Ragıp adında biri daha istemektedir. Dr. Ragıp otuz beş yaşındadır. Aile Nüzhet’i doktora verme konusunda ikiye bölünmüştür. Paşanın karısı gençle Nüzhet’in arasındaki yakınlaşmayı fark edince onun hastalığının bulaşıcı  olduğunu söyler. Evine dönen gencin ağrıları gün geçtikçe arttığından annesi onu fakülteye götürür. Doktor bacağın kesilmesi gerektiğini söyler fakat genç buna razı olmaz. Üç aylık bir sürede hastanede tedavi görecek, tedavi işe yaramazsa bacağı kesilecektir. Dokuzuncu Hariciye Koğuşuna yatırılır. Burası ona hapishane gibi gelir. Zor geçen günlerin sonunda ameliyat edilir. Doktor bacağın kurtulduğunu ancak yere basamayacağını söyler. Daha sonra kendisine gelen karttan Paşanın hastalandığını, Nüzhet’ in Dr. Ragıp’ la nikahlanacağını öğrenir. Acılar içinde geçen günlerin sonunda hastaneden taburcu edilir.






7 Mayıs 2017 Pazar

KIZ KARDEŞİM İÇİN_Jodi Picoult

✮✮✮✮

Sara ve Brian çifti 2 yaşındayken kendisine lösemi teşhisi konulan kızları Kate'i hayatta tutabilmek için, doktorların önerisiyle kanı, iliği, organları, her şeyi Kate'e uygun bir bebek yapmaya karar verirler. Anna, on üç yaşına gelene kadar lösemi olan ablası ne zaman hastalansa, onunla birlikte hastaneye yatar. Sayısız kan naklinin yanında kemik iliği verir, bebekliğinden beri kendine ait bir yaşamı olmaz. Ablası Kate’in böbrekleri ağır tedaviler sonucu  iflas edince Anna’dan ameliyat masasına yatması, böbreklerinin birinden vazgeçmesi beklenir. Anna, onu ilgilendiren tıbbi konularda kendi kararlarını alabilmek ve bedeninin kullanım haklarını kazanabilmek için anne ve babasına karşı bir dava açar. Hayatını Kate'e ve onu hayatta tutmaya adamış olan anne bundan hiç hoşlanmaz,  Anna'nın dikkat çekmek için bu oyunu oynadığını düşünür İtfaiyeci olan baba ise Anna'nın yanında, şimdiye dek her şeyi Kate için yaptıklarının, bir kez olsun Anna'nın tarafından bakmadıklarının, ilk sıraya Anna'nın iyiliğini koymadıklarının bilincindedir. En büyük çocuk olan Jesse ise sadece tek bir çocuğa odaklanmış  ailesiyle değil, garajlarında yaşar, uyuşturucu kullanır ve babasının gelip söndüreceği yangınlar çıkarır kimsesiz binalarda. Mahkeme sürecinde Anna’nın bu kararının temelinde ablasının olduğu ortaya çıkar. Kate organ naklini istememiştir. Hem sonu gelmez ağır tedavilerden bıkmıştır hem de kardeşini özgür bırakmak istemiştir. Mahkeme Anna’yı haklı bulur. Fakat olaylar bambaşka bir şekilde ilerler.


4 Mayıs 2017 Perşembe

VE DAĞLAR YANKILANDI_Khaled Hosseini

✮✮✮
Fakir bir ailenin çocukları olan Abdullah ve Peri, Afganistan’ın Shadbagh adlı şehrinin küçük bir köyünde yaşarlar. Peri ve Abdullah, bir kardeş olmaktan öte birbirlerinin her şeyidirler. Peri’nin annesi onu doğururken kan kaybından ölmüştür. Karısının ölümünden sonra babaları  tekrar evlenir. Üvey anne, çocukları çok da istememektedir. Babası sürekli işsizlik ve çetin kış şartlarında iş arar. Karısının kardeşi zengin bir ailenin yanında çalışmaktadır ve bu ailenin çocuğu olmamaktadır. Peri’yi bu zengin çifte evlatlık olarak verirler. Abdullah bu olaydan sonra çok üzülür; ama sekiz yaşında, çaresiz ve eli kolu bağlıdır. Peri’nin ailesini tamamen unutması için, eski ailesi ile görüşmesi yasaklanır. Peri’nin yeni annesi onu gezdirir, onun güzel vakit geçirmesi için uğraşır. Peri’nin babası hastalanınca annesi ile Peri Paris’e gider. Zamanla geçmişine dair her şey silinir gider. Peri’nin içinde tarifi imkânsız olan bir boşluk duygusu vardır, ne olduğunu bilemese de sürekli bir şeylerin eksikliğini duyar. Annesinin ölümünden sonra eşyalarına bakınırken, bir sağlık raporu gözüne çarpar. Bir hastalık nedeni ile annesinin rahmi alınmıştır. Peri evlatlık olduğunu anlar. Peri’ye bir gün telefon gelir. Hizmetkâr olarak bildiği Nebi dayısı ölmüş ve ölmeden önce ona bir mektup bırakmıştır. Peri mektubu okuyunca gerçek ailesiyle ilgili bilgileri de öğrenir. Abdullah’ı  bulmak için kasabaya döner. Abisini bulur ama abisi kardeşini tanıyamayacak kadar hastadır. Abdullah’ın durumu daha da kötüye gidince, onu bir huzurevine yerleştirirler. Abdullah’ın eşyalarını karıştırırken, Abdullah’ın kardeşine bıraktığı notu bulurlar. Abdullah kardeşinin eksikliğini bir ömür hissetmiş ve bir gün eninde sonunda kardeşine ulaşacağına inanarak mektuba içini yakan kardeş eksikliğini yazmıştır.

2 Mayıs 2017 Salı

İHANET NOKTASI_Dan Brown

✮✮✮✮
Rachel Sexton, ABD Başkanına bağlı bir istihbarat teşkilatı olan Ulusal Keşif Ofisi (UKO)’da veri analiz görevlisidir. Babası Senatör Sexton ABD başkan adayıdır. UKO direktörü William Pickering, Rachel’e başkan tarafından acil olarak çağrıldığını söyler. Rachel, başkanın babasının seçim kampanyasına karşı kendisini kullanmak istediğini düşünür. Başkan Rachel’e, NASA’nın çok önemli bir keşif yaptığından bahseder. Daha fazla ayrıntı vermeden onu  Kuzey Kutbunda keşfin yapıldığı Milne Buzul Katmanına gönderir. Orada NASA Müdürü Lawrance Ekstrom Rachel’i karşılar. Yaptıkları araştırmalar neticesinde bir göktaşı bulduklarını söyler. Göktaşından alınan kesitlerde dünyada bilinmeyen ve başka bir gezegende yaşadığı tahmin edilen böcek fosilleri vardır. Dört tane de tanınmış sivil bilim adamı Michael Tolland, Corky Marlinson, Waille Ming, Dr. Mangor da bu buluşu onaylamışlardır. Program yapımcısı olan ve çok sevilen Michael Tolland göktaşı ile ilgili belgesel çeker. Bu keşfin rakip başkan adayının kızı Rachel Sexton tarafından Beyaz Saray personeline duyurulması inandırıcılık için çok iyi bir seçimdir. Başkan NASA’ya çok inanır ve çalışmaları için sürekli çok büyük ödenekler aktarır. Fakat NASA son yıllarda yaptığı çalışmalarda sürekli başarısızlığa uğramış, bu durum da halkın gözünde başkanın ve NASA’nın itibar kaybetmesine neden olmuştur. Senatör Sexton ise seçim kampanyalarında bu durumu çok iyi kullanır ve NASA’yı çok zor duruma sokar. NASA’ya harcanan paraların ekonomiyi kötüye götürdüğünü, bunun yerine uzay çalışmalarının rekabete açılması, sivil şirketlerin de uzay çalışmaları yapabilmesi gerektiğini söyler.Başkan  bir ulusa sesleniş konuşması ile buluşu kamuoyuna duyurur. Keşif hem NASA’ya itibarını kazandıracak hem de başkanın tekrar seçilmesini garantileyecektir.Sivil bilim adamları ve Rachel peşpeşe gelişen olaylar neticesinde göktaşının sahte olduğunu ortaya çıkarırlar. Bu bilginin yayılmasını engellemek için  özel bir askeri kuvvet olan Delta gücü onları ortadan kaldırmak ister. Dr.Mangor ve Dr.Ming ölür. Rachel, göktaşı ile ilgili bilgileri babasına gönderir ve hayatının tehlikede olduğunu bildirir. Başkanın, NASA’nın önemli keşfini halka duyurmasıyla seçim kampanyası dibe vuran Senatör Sexton için bu belgeler kurtarıcı olacaktır. Kızının tehlikede olması onu çok fazla ilgilendirmez. Başına bir şey gelmesi sempati oylarını artıracaktır. Bir basın toplantısı düzenler. Elindeki zarfları basın mensuplarına dağıtır. Fakat zarflar değiştirilmiştir . İçinden Senatörün bir çalışanıyla olan uygunsuz fotoğrafları ve uzay araştırmaları ile ilgilenen şirketlerden aldığı yüksek miktardaki bağışları gösteren belgeler çıkar. Başkan olması artık hayaldir.
Sahte keşif UKO direktörü Pickering tarafından planlanmıştır. Pickering’in amacı, seçimi kaybetmek üzere olan başkana yardımcı olmaktır. Çünkü başkanın seçimi kaybetmesi aynı zamanda NASA’nın da sonu olacaktır.