31 Aralık 2019 Salı

SAYDAM TURP_Mo Yan

✮✮✮
Asıl adı Guan Moye olan yazar 1984’ten itibaren “sakın konuşma” anlamına gelen Mo Yan adını kullanmaya başlamış. Kitaba adını veren Saydam Turp öyküsüyle birlikte on iki öykü yer alıyor. Nobel ödüllü yazar öykülerinde kendi çocukluğundan ve çevresinden de yola çıkarak  komün hayatında çalışma ortamı, tek çocuk politikası yüzünden zorla kürtaj yaptırılması, özellikle kız bebeklerin öldürülmesi ya da terk edilmesi, doğaüstü inanışlar, yoksulluk ve çaresizlik gibi konuları temel alarak öykülerini oluşturmuş.
Kahramanlarından Kara Çocuk’u ve kendi yapıtlarını şöyle tanımlıyor: “İnsanüstü bir yetenekle acıya katlanabilen ve insanüstü bir duyarlılığa sahip olan o kara tenli çocuk, bütün yazdıklarımın ruhunu simgeliyor.”

28 Aralık 2019 Cumartesi

AÇLIK_Knut Hamsun

✮✮✮
“Kimse Kristiania şehrini acılarını çekmeden terk edemezdi.”
Üç haftadır kirasını bile veremediği bir odada yaşayan genç adam aç ve sefil bir hayat sürmektedir. Sonu gelmeyen iş arama girişimleri hep başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Nadiren de olsa yazıları gazetede yayınlandığında aldığı paralarla karnını doyurmaya çalışmaktadır. Aç kaldığı günler eşyalarını sattığı için sadece üzerindeki giysileri ve arkadaşından ödünç aldığı eski bir battaniyesi vardır. Bu durumdayken kendisinden sadaka isteyen bir yaşlıya para verebilmek için yeleğini satar. Yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kalınca bir ahırın üzerindeki teneke kulübede uyumaya başlar. Açlığının dayanılmaz olduğu günlerde ağzına attığı talaşı emmeye çalışır. Köpeğine vereceğini söyleyerek kasaptan kemik alır ve onu yemeğe çalışır. Yolda bulduğu portakal kabuğunu kemirir. Battaniyesini, gözlüğünü, ceketinin düğmelerini satmaya çalışır ama bu değersiz şeyleri alacak kimseyi bulamaz. Gazeteye verdiği yazılar da kabul edilmez. Okuyucunun anlayacağı ve ilgisini çekecek daha basit şeyler yazması istenir. Açlık dayanılmaz boyutlara gelince parmağını ısırır ve kanını emer. Dayanacak gücü kalmamıştır. Rıhtıma gider ve İngiltere'ye gitmek üzere bir gemiye tayfa olarak yazılır.

23 Aralık 2019 Pazartesi

KİRAZ ÇİÇEKLERİ_Yasunari Kavabata

✮✮
Yirmi yaşındaki Çieko, Kyoto’da yaşayan kumaş toptancısı Taikiçiro ve  karısı Şige’nin evlatlık kızıdır. Gerçek ailesiyle ilgili hiçbir şey bilmemektedir. Festivallere gitmeyi, park ve bahçelerde yürüyüşlere çıkmayı çok sever. Bu gezilerden birinde uğradığı tapınakta kendine çok benzeyen bir kız görür.  

20 Aralık 2019 Cuma

GURBET HİKAYELERİ, YERALTINDA DÜNYA VAR_Refik Halid Karay


✮✮✮✮
GURBET HİKAYELERİ
Siyasal yazıları ve görüşleri nedeniyle gönderildiği Halep’te çoğunlukla derin memleket hasretini dile getirdiği, sosyal ve siyasi hayata dair gözlemlerini yansıttığı on yedi kısa öyküsü yer alır.
YERALTINDA DÜNYA VAR
Nebil Bey, Şam ve Lübnan arasındaki bir bölgede, büyük halasından miras kalan oldukça geniş arazilere sahip bir çiftlikte, işlerine yardım eden üç kişiyle birlikte yaşamaktadır. Yağmurlu bir gecede otomobilleri bozulduğu için yolda kalan yolcuların yardımına giden Nebil, onları geceyi geçirmeleri için çiftliğe getirir. Nihan adındaki kadın yolcuyla aralarında bir yakınlaşma olunca ertesi gün kadını göndermez. Bir süre çiftlikte zaman geçirirler. Nihan’ın itiraflarına göre kendisi 1.Dünya Savaşı sonrası bölgeden çekilmek zorunda kalan Almanların Nebil’in arazinde bir yere sakladıkları altınların peşindedir. Nihan, Nebil’e yakınlaşacak ve arazi içindeki kümbette saklı olan define arazisini ele geçirecektir. Nihan’ın verdiği bilgiler doğrultusunda haritayı bulurlar. Fakat Nihan o gece ortadan kaybolur. Her yerde onu arayan Nebil ise akıl hastanesine yatırılır. Çiftliğinde çalışanların söylediğine göre evet yağmurlu gecede o yolcular çiftliğe gelmiştir, fakat ertesi sabah daha Nebil uyanmadan kadın da dahil hepsi oradan ayrılmıştır. Nihan’la geçirdiği zamanlar tamamen hayal ürünüdür. Define diye bir şey de yoktur. Nebil bir yandan tüm bunları uydurduğunu ve delirdiğini düşünürken, diğer yandan da çevresindeki herkesin defineye daha rahat el koyabilmek için kendisini hastaneye yatıran kişilerce satın alındığını düşünür.

12 Aralık 2019 Perşembe

SİDDHARTHA_Hermann Hesse

✮✮✮
Yaşadığı Brahman toplumunda gücü, yakışlılığı, inceliği ve keskin zekasıyla göze çarpan genç Siddhartha ne yaparsa yapsın içindeki boşluğu dolduramaz. Arayış içindedir, yollara düşerek bir samana (gezgin dilenciler) grubuna katılır. Pek çok şey öğrenir ama Siddhartha’nın aradığı  bunlar değildir. Buda isimli bir bilgenin öğretilerini işitir ve onu görmek için yola düşer. Buda ile görüşse de hala tatmin olmamıştır. Siddhartha meditasyon ve diğer ruhani ibadetler ile hedefe varmayacağına kanaat getirir ve dünyanın zevklerine dalarak, bedenin arzularını fazlası ile yerine getirerek hayatın anlamını bulmaya karar verir. Kamala adında güzel bir kadınla tanışır. Onun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir tüccarın yanında çalışmaya başlar. Zengin bir adam olur ve yeni hayatının nimetlerinden de faydalanır. Kumar, içki, eğlenceden kendini alamaz. Bir gece gördüğü rüyanın etkisiyle Kamala ile birlikte tüm zenginliğini de terk eder. Bir nehir kıyısına gelen Siddhartha, burada kayıkçılık yapan Vasudeva ile tanışır. Vasudeva, şimdiye dek ne öğrendiyse nehirden öğrendiğini söyleyince  Siddhartha da onun yanında kalıp Vasudeva’nın dostu ve nehrin öğrencisi olmak ister.

10 Aralık 2019 Salı

BEYAZ KALE_Orhan Pamuk

✮✮✮✮
Gemiyle Napoli’ye giden bir Venedikli, Türkler tarafından esir alınıp İstanbul’a getirilir. Diğer kölelerin akıbetine uğramamak için bilim ve sanat okuduğunu; astronomi, matematik, fizikten anladığını bildirir. Tesadüfen hastalığını iyileştirdiği bir paşa tarafından satın alınır ve onun “Hoca” dediği bir kişiye hediye edilir. Hoca ile Venedikli köle birbirlerine fiziken çok benzemektedir. Hoca da, Venedikli gibi bilimle, özellikle astronomi ile ilgilenmektedir ve ondan bildiği ne varsa kendisine öğretmesini ister.  İmparatorluğun yıkıma doğru gittiğini düşünen ve etrafındaki herkesi bunu fark edemeyen aptallar sürüsü olarak gören Hoca,  yaptığı çalışmalarla genç padişahı etkilemeye çalışır.  Hoca ve köle  kusursuz bir namaz saati tasarlamaya çalışırlar. İstanbul’da çıkan bir veba salgınıyla ilgili çalışmalar yaparlar. Sarayın müneccimbaşısı olan Hoca uzun süredir hayalini kurduğu durdurulamaz bir silah yapımı için padişahtan onay alır. Yapımı uzun yıllar alan, büyük bir servete mal olan, oldukça ağır ve hantal olan silah savaşta hiçbir işe yaramaz. Lehistan’da Beyaz Kale önünde başarısızlığa uğrayan padişah çok sinirlidir. Kellesinin alınacağından korkan Hoca, yirmi yılın sonunda her anlamda birbirlerine benzedikleri Venedikli kölenin yerine geçerek kaçar ve Venedik’e giderek onun hayatını yaşamaya başlar.

8 Aralık 2019 Pazar

YABANCI_Albert Camus

✮✮✮
Cezayir’de yaşayan Mersault, devlet dairelerinin birinde küçük bir memurdur. Huzur evinde yaşayan annesinin ölüm haberini aldığında işinden izin alarak cenazeye katılır. Cenazeden sonra Mersault, hafta sonunu kız arkadaşı Maria ile geçirir. Yaşadığı binada komşusu olan Raymond, onu ve Maria’yı bir arkadaşının sahildeki küçük evine davet eder.  Daha önce Raymond’un problem yaşadığı Araplar onları takip etmiştir. Sahilde karşılaştıklarında aralarında arbede çıkar. Raymond bıçakla kolundan yaralanır. O gün öğleden sonra yeniden Araplarla karşılaşırlar. Raymond yanına aldığı tabancayla onları indirmek düşüncesindedir fakat Mersault, bu teklife karşı gelerek Raymond’a tabancasını kendisine vermesini söyler. Tabancayı gören Araplar da zaten uzaklaşmıştır. Birlikte eve dönerler. Havanın çok sıcak olmasından bunalan Mersault sahile geri döner. Kayalıkların arkasındaki serin kaynağa gitmektir niyeti. Orada Araplardan birini görür. Geri dönüp dönmemekte kararsızdır. Bütün düşündüğü sıcaktan kurtulmaktır. Onun yaklaştığını gören Arap bıçağını çeker, bıçaktan yansıyan güneş ışınları Mersault’un gözlerini kamaştırır, birdenbire kendisini kaybederek tabancasını çeker ve beş el ateş eder.
Mersault tutuklanır ve yargılanmasına başlanır. Annesinin cenazesinde  ağlamayışı ve üzgün görünmeyişi, o hafta sonunu kız arkadaşıyla eğlenerek geçirmesi, pişmanlık gösterecek bir fiilde bulunduğuna inanmaması, bir el ateş ettikten sonra kısa bir süre bekleyerek dört el daha ateş etmesi jüri üyeleri tarafından onun ahlaki çöküşünün kanıtı olarak değerlendirilir ve kendisine giyotinle idam cezası verilir. Mersault’a göre ise sonunda herkes öleceğinden, bütün insanların hayatı anlamsızdır. Herkes aynı derecede suçlu ya da suçsuzdur. Nasıl bir hayat sürdüğünün veya kimi öldürdüğünün ne farkı vardır?

6 Aralık 2019 Cuma

TÜFEK, MİKROP VE ÇELİK_Jared Diamond

✮✮✮✮
“İnsanlar neden farklı kıtalarda farklı hızda gelişti? Neden şu anda Avrupalı ve Asyalı halklar zenginlik ve güç sahibi de başkaları değil? Örneğin neden Amerika, Afrika ve Avustralya yerlileri gidip Avrupalıları ve Asyalıları öldüremedi, egemenlikleri altına almadı, onların köklerini kazıyamadı?”
Bu sorulara yanıt arayan araştırmacı-yazar insan ırkının Afrika’dan tüm dünyaya yayılan serüvenine genel bir ışık tutuyor. Bitki ve hayvan türlerinin evcilleştirilmesiyle avcı ve toplayıcı grupların yerleşik hayata geçmelerinin nasıl bir tetikleyici güce dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

18 Kasım 2019 Pazartesi

İMKANSIZIN ŞARKISI_Haruki Murakami


✮✮✮
Hamburg’a yaptığı uçak yolculuğu sırasında dinlediği bir şarkı 37 yaşındaki Toru Watanabe’ye üniversite yıllarını hatırlatır.  En yakın arkadaşı Kizuki’nin intihar ettiği yıl. Kizuki’nin kız arkadaşı Naoko (küçük yaşta ablasının intiharına şahit olmuştur) ile Watanabe bu intiharın acısını birlikte yaşarlar. Bu olay onları birbirlerine yaklaştırır fakat travmayı atlatamayan Naoko, şehirden uzak bir tedavi merkezinde kalmaya başlar. Watanabe bir taraftan okula devam eder, bir taraftan çalışır. Sık sık Naoko’ya mektup yazar. Birkaç kez de onu ziyarete gider. Bu arada hayat dolu, canlı bir kız olan Midori ile tanışır. Naoko’yu sevmekte, ona karşı kendini sorumlu hissetmektedir. Tedavisi tamamlandığında ona Midori’den bahsetmeyi düşünür fakat gelen bir telefonla tüm dengesi alt üst olur. Naoko intihar etmiştir.

9 Kasım 2019 Cumartesi

AYLAK ADAM_Yusuf Atılgan

✮✮✮✮
“Dünyada hepimiz sallantılı, korkuluksuz bir köprüde yürür gibiyiz. Tutunacak bir şey olmadı mı insan yuvarlanır. Kimi zenginliğine tutunur, kimi müdürlüğüne, kimi işine, sanatına. Çocuklarına tutunanlar da vardır.”
Tüm bu değerlerin sahte, ikiyüzlü ve gülünç olduğunu düşünen C. Kendisi için gülünç olmayan tek tutamağı aramaktadır. Sevgi. Kendisiyle birlikte düşünen, duyan, seven bir kadın. Bay C. maddi açıdan rahat birisidir. Çalışmaya ihtiyacı olmadığından tüm zamanını bu kadını arayarak geçirir.

3 Kasım 2019 Pazar

GO OYUNCUSU_Shan Sa

✮✮✮✮✮
Mançurya’da, Japon istilası sırasında Bin Rüzgârlar Meydanı’nda bir oyun tahtasının üstünde hayatı tanıyor iki insan. Biri Japon askeri, diğeri Çinli bir genç kız. Japon askeri Çinli kılığında. Bu oyun tahtasının başında rekabet var, söze ve harekete hiç dökülmeyen tutku var. Ve aşk var yaşanmayan. Go oyununda ezilenle ezen eşitleniyor. Çevrede ise karmaşa hüküm sürüyor. Direnişçiler, bombalar, işkence gören öğrenciler. Japon askeri, o oyun tahtasının başında, bunca karmaşa arasında, çocukluğundan beri ruhuna sahip çıkmış olan savaşçılığı sorgulamaya başlıyor. Genç kız ise kadınların ezildiği bir toplumda, go oyununda bile olsa, kendini eşitliyor. İki insan, birbirlerinden bağımsız ama aynı yerde, aynı oyunun başında olgunlaşıyor.

31 Ekim 2019 Perşembe

ZAMANIN HÜKMÜ_Necib Mahfuz

✮✮✮
Hamid Burhan ve Saniye el-Mehdi, çocukları Kevser, Muhammed ve Münire’yle birlikte, 1932 yılında Kanatir Bahçeleri’ne yaptıkları gezi sırasında bir fotoğraf çektirirler. Gelecekteki yaşamlarının da bu fotoğraftaki gibi huzurlu ve mutlu olacağını düşünürler. Ancak ne aileyi ne de ülkelerini böyle bir gelecek beklemektedir. Demokrasi denemeleri, İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçları, 1952 Temmuz Devrimi, 1967 Haziran Savaşı, Vafd, Müslüman Kardeşler, ekonomik sorunlar, Camp David Mutabakatı, İsrail’le ilişkiler ve benzeri gelişmeler ülkede politik ve sosyal çalkantılara neden olur. Bu değişim rüzgârlarından payını alan aile bireyleri bir yandan da kendi özel felaketlerini yaşarlar. Tüm bu savrulmalar arasında yerinden oynamayan tek şey aile evidir. Necib Mahfuz, bir ailenin üç nesil boyunca hikâyesini anlatırken arka planda Mısır’ın yirminci yüzyılda büyük değişiklikler ve devrimlerle şekillenen politik ve toplumsal tarihinin de bir resmini çiziyor.

25 Ekim 2019 Cuma

ŞİMŞEK_Peyami Safa

✮✮✮
Müfid, dayısı Sacid ile birlikte büyük babasından kalan köşkte yaşamaktadır. Zamanının çoğunu gönül eğlenceleriyle geçiren Sacid’in kendisi gibi olan arkadaşları kimi zaman köşke gelirler. Bu kişilerin arasında olan Pervin bir zaaf anında Sacid’le birlikte olur. Aklı başına gelir gelmez pişman olur ve Sacid’e karşı büyük bir nefret duyar. Bu nefret, Pervin’le her zaman dayısının zorbalığına maruz kalan Müfid’i birbirlerine yaklaştırır. İki genç evlenirler. Pervin bir tarafta hassas, saf, kibar, masum, şefkat ve muhabbet dolu Müfid ile diğer yanda ruhu ve vücuduyla diri, metin, kurnaz ve tecrübeli Sacid arasında yalpalamaya başlar. Müfid eşinin evlenmeden önceki hayatını bilmediği halde eve gelen konukların imalı sözlerinden ve bakışlarından kuşkulanmaya başlar. Pervin’i çok sevmesine, onun her türlü bahanesine inanmaya hazır olmasına rağmen bu şüphe günden güne onun bedenini ve ruhunu kemirmeye başlar.   
                                                                                                                                                                          

17 Ekim 2019 Perşembe

KELLECİ MEMET_Kemal Tahir

✮✮✮✮
Kadın yüzünden adam öldürme suçunu yüklenmiş saf bir köylü delikanlısının aldatılarak hapishaneye düşmesi ve bu delikanlının çevresindekilerle birlikte hapishane yaşayışı anlatılır. 
Korucu Rıfat’ın oğlu Kelleci Memet, Virankale köyünden yoksul bir gençtir. Arkadaşı Yusuf’un babası aynı zamanda yanında çalıştığı Osman Ağa’yı öldürmekten on altı yaşında hapse düşmüştür. Çankırı Cezaevi’nde yatmaktadır. Cezaevinde mahkumlar gazeteci Murat Bey’in çevresinde toplanırlar. Ona büyük bir saygıları vardır. Zaman zaman birbirleriyle şakalaşarak eğlenirler. Murat Bey’in getirttiği gazetelerdeki savaş haberlerini okuyarak aralarında tartışırlar.Bir gün cezaevi bahçesinde etraftakilerin kışkırtmasıyla Meydancı Recep ile Kelleci Memet güreşe tutuşurlar. Memet kazanır. Bilen mahkumlardan güreş dersi alması tavsiye edilince hevesinin okuma yazma öğrenmek olduğu ortaya çıkar. Murat Bey bu işi yüklenir. Kısa zamanda Memet okuma öğrenir. Çevresi onunla alay etse de aldırmaz. Ayrıca, meslek sahibi olmak için Cinci Nezir’den de tenekecilik öğrenmeye uğraşır. Meydancı Recep hapisten çıkınca, Memet onun yerine geçer. Temiz ve çalışkandır. Ayağına da çabuktur. Bu yüzden, kısa sürede mahpusların takdirini kazanır.30 Ağustos’ta Zafer Bayramı kutlanır. Dışarda davul zurna çalar. İçerde mahkumlar eğlenirler. Memet’in babasıyla halası kendisini görmeğe gelirler. Memet onlardan yavuklusu Cemile’nin Yusuf’la evlendiğini öğrenir. Ertesi gün Kelleci Memet cezaevinden kaçar.

6 Ekim 2019 Pazar

BÜTÜN İSİMLER-Jose Saramago

✮✮✮✮
Elli yaşlarındaki Don Jose Nüfus Kayıt Merkez Arşivi’nde memurdur. Gazete ve dergilerden birtakım ünlü kişiler hakkında yazılmış yazılar, fotoğraflar toplayarak tuhaf bir koleksiyon yapmaktadır. Bu koleksiyona onların arşivdeki bilgilerini de eklemek ister. Bir gece arşive gizlice girer ve o kişilerin dosyalarını kopyalamak üzere evine getirir. Dosyaları karıştırırken yanlışlıkla sıradan bir kadının da dosyasını aldığını fark eder. Arşivin tozlu raflarındaki binlerce tanınmamış kişiden birine ait bu dosya Don Jose için bambaşka bir anlam kazanır. Dosyada doğum bilgileri, evlenme ve boşanma kaydı bulunan kadının hayatını araştırmaya başlar.

28 Eylül 2019 Cumartesi

GÖL İNSANLARI-Kemal Tahir

✮✮✮✮
Kitap, yazarın gazetede tefrika halinde yayınlanan “Çoban Ali, Gelin - Kadın Oyunu, Arabacı, Nam Uğruna, Kondurma Siyaseti, Bir Kodoşluk Hikayesi, Fermanlı Hoca” öykülerinden oluşuyor. Bazı öyküler köy hayatı ve köylülerin birbirleriyle etkileşimlerini, duygularını anlatırken bazıları da olayları kara mizah olarak ele alır.

4 Eylül 2019 Çarşamba

KAVACIK KÖYÜNÜN ÖĞRETMENİ_Fakir Baykurt

✮✮
Asıl adı Tahir olan Fakir Baykurt’un kendi hayatının yanı sırada memleketin durumunu anlattığı sekiz kitaplık serinin üçüncü kitabı. Öğretmenlik için atandığı Kavacık köyüne gitmesiyle başlayıp, Sivas Lisesi’ne tayin olmasıyla sona erer.  

12 Ağustos 2019 Pazartesi

KÖPEK KALBİ_Mihail Bulgakov

✮✮✮
Profesör Philip Philipovich, Sharik isimli yaralı bir sokak köpeğini alır ve evine getirir. Onu tedavi eder ve iyi beslenmesini sağlar. Profesör’ün iş ortağı ve yardımcısı Dr.Bormenthal’in üç saat önce ölmüş bir cesedi eve getirdiği bir akşam Sharik apar topar ameliyata alınır. Oldukça zorlu geçen ameliyat sonrası cesetten alınan hipofiz bezi ve testisler Sharik’in vücuduna yerleştirilir. Sharik artık başka bir canlıdır. Önce vücudundaki tüyler dökülmeye başlar. İki sesli heceler çıkarır. İki ayağının üstünde durmaya başlar. Üç hafta sonunda kısa boylu, çelimsiz bir erkek görünümündedir. Kendi başına elbiselerini giyebilir ve rahatça konuşabilir durumdadır. Fakat tam bir baş belasıdır. İnsan görünümüne rağmen kedi kovalamaktan vazgeçmez. Evi birbirine katar. Oldukça terbiyesizdir. Kadınları taciz eder, sık sık sarhoş olur, evden para çalar. Kendisini dizginlemek isteyen Profesör ve Doktoru devrim karşıtlığıyla suçlar. Onlar için artık Sharik’ten kurtulmaktan başka çare kalmamıştır.  

10 Ağustos 2019 Cumartesi

SÖZDE KIZLAR_Peyami Safa

✮✮✮
Yunanlıların Batı Anadolu’ya işgali üzeri İstanbul’a gelen Mebrure burada uzaktan akrabaları olan Nazmiye Hanım’ın köşküne sığınır. Onun İstanbul’a geliş sebebi işgalcilerin zulmünden kaçıp bu ailenin yanına, himayesi altına sığınmaktan çok, Anadolu’da iken kaybettiği babasından haber almak içindir. Nazmiye Hanım kızı Nevin ve oğlu Behiç ile birlikte yaşamaktadır. Bu köşk  sosyetenin zevk ve eğlence yeri olmuştur. Sık sık danslı, içkili eğlenceler, kabuller düzenlenmektedir. Mebrure bu eğlencelerden elinden geldiğince uzak durmaya çalışır fakat sürekli Behiç’in taarruzlarına hedef olur.  Yakışıklı, zevkli ve fırsatçı bir delikanlı olan Behiç, köşke gelen diğer kızlar(sözde kızlar) gibi Mebrure’yi de tuzağına düşürmek istemektedir. Behiç bu isteğini gerçekleştirmek için Mebrure’ye bir takım vaadlerde bulunur. Bir süre namuslu, erdemli ve dürüst bir insan rolü yapar. Behiç’in vaadlerine bir ara kanan, hatta onun evlenme teklifi karşısında tereddüde düşen Mebrure, köşkteki eğlencelerde karşılaştığı Belma’nın araya girmesiyle aldatılmaktan kurtulur. Belma ona Behiç’le ilişkisini, bu ilişki sonucunda ’’gayri meşru’’ bir çocuğu olduğunu, çocuğun Behiç tarafından diri diri gömüldüğünü anlatır. Daha sonra olayları zabıtaya aksettiren bir mektubu Mebrure’ye veren Belma intiharla hayatına son verir. Bu meselenin etkisiyle Behiç’ten uzaklaşan Mebrure’nin tek arzusu, haberlerini  aldığı babasının yanına Amasya’ya gitmektir.

8 Ağustos 2019 Perşembe

NİL'DE ÖLÜM_Agatha Christie

✮✮✮
Oldukça güzel ve zengin bir kadın olan Linnet Doyle yeni evlendiği eşi Simon ile birlikte balayını geçirmek için Mısır’a giderler. Nil’de gemi turunda oldukları bir akşam Linnet yatağında başından vurulmuş halde bulunur.  Gemide Linnet’ten nefret eden ya da ölümünden fayda sağlayacak olan birçok kişi vardır. Şans eseri ünlü dedektif Hercule Poirot da oradadır.

7 Ağustos 2019 Çarşamba

KUJO_Stephen King

✮✮✮
Donna isimli genç ve güzel bir kadın kocası Vic ve oğlu Tad'le birlikte Maine’de küçük ama huzurlu bir kasabada yaşarlar. Kocasının iş için şehir dışında bulunduğu bir günde Donna'nın külüstür arabası bozulur. 4 yaşındaki oğlu ile birlikte evden 30 mil uzaklıkta tenha bir bölgede bulunan tamirci Joe ustanın evine giderler. Yol boyunca problem çıkaran araba evin bahçesinde stop eder ve bir daha da çalışmaz. Evde kimse yoktur. Joe ustanın karısı ve oğlu bir akraba yolculuğuna çıkmıştır. Tabii ayyaş Joe'de bundan istifade komşusu Gary ile 3-4 günlük bir kaçamak planları yaparlar. Ama bu plan, tamirhanede bulunan köpekleri Kujo’nun bir anda kudurmasıyla değişir. Joe ve Gary’yi öldüren köpek şimdi tamirhanenin önünde 50°C sıcakta arabanın içinden çıkamayan Donna ve oğlu Tad’i beklemektedir.

6 Ağustos 2019 Salı

GENÇLİĞİM EYVAH_Tarık Buğra

✮✮
İhtiyar, tanınmış bir şeyhin gücüne ve varlığına yakışan tek oğludur. Zekidir, iyi yetişmiştir. Anarşiyi kendine yaşam biçimi seçmiştir. İttihat ve Terakki’nin üç liderini öldürmek ister. Bacanağının ihbarı ile yakalanıp idamla yargılanır. Karısının girişimleriyle kurtulmasına rağmen bunu gurur yapan ihtiyar karısını zehirleyerek öldürür. “Sevgi”yi kişiliğin teslim bayrağı olarak nitelendiren İhtiyar, böylelikle kendince bu prangadan kurtulmuş olur.1930’lu yıllarda anarşi ve terör ile ciddi bir güç sağlamaya başlar. Devleti yok etmek amacındadır. Türlü alanların üne, paraya ve koltuğa düşkünlerini aramaya koyulur. Ele geçirdiği her insan, en azından bir kişi daha getirir. Böylelikle çok hızlı büyür. Adamlarını tarikatlar gibi örgütler ve çalıştırır. Dervişleri vardır. Onları yurdun dört bucağına salar, ülkede olup bitenleri ayrıntıları ile ve düzmece, ama akla yatkın belgelerle kulaklara aktarmak için kullanır. Milleti Devlet’ine düşman etmek için elinden geleni yapar.  Raşit –Delikanlı- türlü zorluklarla öğrenimine devam eden bir üniversite öğrencisidir. İhtiyar’ın kürsüde konuştuğu bir derste, onun yaptığı konuşmayla ilgili sorduğu soru İhtiyar’ın ilgisini çeker.  Raşit zor günler geçirmektedir. Yalnızdır, parasızdır. Gururu yüzünden girdiği çeşitli işlerden kovulmuştur. İhtiyar onun bu zor durumundan yaralanıp kendi bağlantılarını kullanarak bir işe girmesini sağlar. Delikanlıyı varisi olarak görmektedir ve onu kendisine bağlamak için Güliz isimli bir kızı tuzak olarak kullanır. Ancak durum istediği gibi olmaz ve Güliz de delikanlıya âşık olur. Raşit iyice kapana kıstırıldığını düşünmektedir. İhtiyar’ı “İyileştirilemez bir akıl hastalığı” olarak görmektedir. Ondan kurtulmanın imkansız olduğuna inanır. Fakat yine de intihar etmek yerine imkansızın peşine düşmeye karar verir. İhtiyar’dan kanlarına girerek yok ettiği genç fidanların öcü alınmalıdır. Güliz ve Delikanlı bir plan yaparlar. Güliz, İhtiyar’a bir ıhlamur yapıp zehri de içerisine boşaltır fakat zehirlendiğini anlayan ihtiyar tarafından vurulur.

5 Ağustos 2019 Pazartesi

KÖYÜN KAMBURU_Kemal Tahir

✮✮✮
Çorum köylerinden Narlıca’da yaşayan Ahmet, sürgün kırımında (taun-veba) ana babasını kaybeder ve on iki yaşında yetim kalmıştır. Tütün kaçakçısı Gâvur Ali tarafından Bafra’ya laz ağalarına hizmetkâr olarak götürülmüştür. Yıllar sonra Narlıca’ya döndüğünde köyün muhtarı ve Uzun İmam tarafından evlendirilir. Çok geçimsiz ve sinirli olduğundan köylüler ona Parpar Ahmet derler. Karısı Ayşe’yi sık sık ve yok yere dövmesinden, konu komşuya dirlik vermemesinden bunalan köylüler bir gün Parpar’ı, içine doluşmuş ecinnilerden kurtarmak için, ahırın orta direğine bağlayıp adamakıllı döverler. Bu olay üstüne de Parpar yediği dayakların etkisiyle ölür. Karısı Ayşe erken doğum yapar. Yedi aylıkken doğan, kambur ve çalık olan oğlana Kerim adını veririler. Sakat büyüyen Çalık Kerim, çobanlık ve köy camisinde müezzinlik yapar. Evleri gözetleyip gizli işlerini ortaya döken Çalık’tan kurtulmak isteyen köylüler onu Çorum medresesine gönderirler. Kerim, Çalık Hafız’dır bundan sonra. Yıllar sonra Narlıca’ya dönen Çalık Hafız, köyü haraca kesen eşkıyalarla sindirir, bir çerçi dükkânı açar ve ortağı Petek Kadın’la evlenmiştir. Köyün ağasıdır artık.

13 Temmuz 2019 Cumartesi

KÜREK MAHKUMU_Drago Jancar

✮✮✮✮
Otuz Yıl Savaşlarının Avrupa’yı kasıp kavurduğu,  bulaşıcı ve toplu bir cinnet hâlinin yaşandığı, büyücülüğün ve cadı avının kol gezdiği, gelişigüzel ihbarlarla insanların engizisyonun ve işkence mekanizmasının  pençesine düştüğü, korkunun her yere yayıldığı, veba salgınlarının halkları kırıp geçirdiği bir dönemde hayatı tüm bunlarla iç içe geçen ve birinden ötekine savrulan kürek mahkumu Johan Ot’un hikayesi anlatılır.

4 Temmuz 2019 Perşembe

BEYAZ KELEBEKLER_Rahimcan Otarbayev

✮✮
Kazak toplumunun Sovyetler Birliği yıkılmadan önceki dönemi ile şu anki bağımsızlık dönemine tanıklık eden Yazar Rahimcan Otarbayev’in bu geçiş dönemini, halkının hayatını, tarihini konu edinen yirmi üç öyküsünü içeren eseridir.
“Rahimcan, 21. yüzyılın Kazak entelektüel hayatının ve edebiyatının önde gelen temsilcisidir.”
Cengiz AYTMATOV

23 Haziran 2019 Pazar

FATİH-HARBİYE_Peyami Safa

✮✮
Fatih ve Harbiye semtleri arasında Cumhuriyet’e geçiş döneminde eski ile yeni değerler arasındaki çatışma anlatılır. Darülelhan’da (konservatuar) ut dersleri alan Neriman, bu iki semt ve hayat tarzı arasında gelgitler yaşayan genç bir kızdır. Yedi senedir Şinasi ile birliktedir ve yaşadıkları muhitte herkes onlara evlenecek gözüyle bakmaktadır. Fakat son zamanlarda Neriman gece eve geç dönmeye başlar. Çeşitli bahaneler sunsa da babası ve Şinasi ondaki değişimin farkındadırlar.

20 Haziran 2019 Perşembe

EV SAHİBESİ_Dostoyevski

✮✮
Kitap, yazarın Ev Sahibesi, Bay Proharçin, Dokuz Mektupluk Roman ve Polzunkov adlı dört hikayesini içeriyor.
Ev Sahibesi: Sakin ve içine kapalı bir yaşamı olan Ordınov, kilisede, yanında yaşlı bir adam olan oldukça genç ve büyüleyici güzellikte bir kadınla karşılaşır. Çıkışta onları takip eder ve onların yaşadığı evde kiracı olarak kalmaya başlar.  
Bay Proharçin: Kiracı olarak kaldığı evde cimriliği ve eli sıkılığıyla ün yapan, sürekli yoksulluğundan ve yengesinin de geçimini sağlamak zorunda olduğundan dem vuran Semyon İvanoviç Proharçin’in ölümünden sonra döşeğinin içinden önemli miktarda para çıkar.
Dokuz Mektupluk Roman: Petro İvaniç arkadaşı olan  İvan Petroviç’e mektup yazarak aralarında yaşanan küçük bir problem üzerine görüşmek istediğini bildirse de bu iki kişi çeşitli sebeplerden ötürü bir türlü yan yana gelemezler. Problemi mektuplarla çözmeye çalışırlarken olay daha da büyür.
Polzunkov: Rüşvet alan patronu tarafından kandırılan ve işsiz kalan Polzunkov, para kazanmak için soytarılık yaparak hikayesini insanlara anlatır.


12 Haziran 2019 Çarşamba

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR_J.D.Salinger

✮✮
Holden Caulfield, beş dersin dördünden kaldığı yatılı okul Pencey’den kovulur. Daha önce iki okuldan daha kovulduğu için ailesiyle yüzleşmekten korkar. Üstelik onlara noel tatili için çarşamba günü geleceğini söylemiştir ve o güne kadar zaman geçirmesi gerekmektedir. Eski tarih hocası Mr. Spencer’ın ziyaretinden canı sıkılımış olarak dönen Holden, yurtta da arkadaşlarıyla kapışır, eşyalarını toplayarak orayı terk eder. Bir otele yerleşen Holden barları dolaşır, eskiden tanıdığı birkaç kişiyle buluşur. Onun için herkes samimiyetsiz ve sahtekardır. Hiçbirine tahammül edemez. Holden, kendini çok fazla yalnız hissettiğinden her şeyi geride bırakarak otostopla batıya gitmeye karar verir. Sağır ve dilsiz taklidi yaparak bir benzin istasyonunda çalışacak, insanlarla gereksiz konuşmalar yapmak zorunda kalmayacaktır. Gitmeden önce kız kardeşi Phoebe ile vedalaşmak ister. Phoebe, Holden’ın yanına bavuluyla gelir. Ağabeyi nereye giderse o da gelmeye niyetlidir. Holden bu isteğini sertçe reddeder. Kız kardeşine kötü örnek olduğunu düşünmeye başlar, gitmekten vazgeçer. Holden şimdi bir hastanededir. Psikiyatrist ile görüştüğünden, sonbaharda okula gideceğinden bahsederek hikayesini tamamlar.

7 Haziran 2019 Cuma

ÜTOPYA_Thomas More

✮✮✮✮
1516 yılında yayımlanan Ütopya’da, Thomas More, bulunduğu dönemin eleştirisini yaparak “ideal toplum” yaratmıştır. More elçi olarak gönderildiği bölgede, bir gezgin ve filozof olan Raphael Hythlodeus ile tanışır. Bu gezgin Amerigo Vespucci ile denize açılmış, bir ada devleti olan Ütopya’da beş yıl yaşamıştır. Orada gözlemlediği günlük yaşam, yöneticilik, hukuk, adalet, sağlık, askeri yapı, yeme-içme, giyinme, barınma, aile yapısı, dini hayat gibi temel konuları More’a anlatır.



2 Haziran 2019 Pazar

KURBANI BESLEMEK_Kenzaburo Oe

✮✮✮
Kitap üç uzun öyküden oluşuyor. “Kurbanı Beslemek”te İkinci Dünya Savaşında Japonya’nın bir köyüne düşen Amerikan uçağından kurtulan zenci pilotun başına gelenleri köyün çocuklarının ağzından dinliyoruz. İkinci öykü “Delilikten Kurtar Bizi”de babası ve oğlu zihinsel engelli olan şişman adam ile oğlu arasındaki telepatik bağı gözlemliyoruz. Son öykü olan “Gözyaşlarımı Sileceği Gün”de Karaciğer kanseri olduğuna inanan bir adamın çocukluk anılarına ve bugününe tanık oluyoruz.

26 Mayıs 2019 Pazar

PALTO - BURUN_Gogol

✮✮
PALTO
Akakiy Akakiyeviç, mektupları temize çekmekle görevli, işyerinde sürekli ezilen ve dalga geçilen bir memurdur. Neredeyse paramparça olmuş paltosunu tamir ettirmek için terziye götürür. Terzi paltonun çok inceldiğini, dikiş tutmayacağını söyleyerek yeni bir palto diktirmesini tavsiye eder. Zar zor geçinen Akakiyeviç, biriktirdiklerinin üstüne noel ikramiyesinden gelen parayı ekleyerek yeni bir palto diktirir. Yeni paltosuyla çok mutludur. Lakin bu mutluluğu çok uzun sürmez. Bir gece evine dönerken saldırıya uğrar ve paltosu çalınır. Onu bulmak için yaptıkları da bir sonuç vermez. Hastalanan Akakiyeviç’in ölümünden bir süre sonra palto çalan bir gulyabani görülmeye başlanır. Her gece birlerinin paltosu çalınır.
BURUN
Berber Yakovleviç, bir sabah uyandığında, karısının pişirdiği ekmeğin içinde bir burun bulur. Bu burun, her hafta iki kere tıraş ettiği memur Binbaşı Kovalev’in burnudur. İvan Yakovleviç bu işe akıl sır erdiremez ama polisin burnu bulup kendisini suçlayacağı düşüncesiyle burundan hemen kurtulmak için onu nehre atar. Onu gören bir bekçi gizli işler çevirdiği düşüncesiyle yanına çağırır ve sorgulamaya başlar. Memur Binbaşı Kovalev ise bir sabah uyandığında, burnunun yerinde yeller estiğini fark eder. Yüzünü bir mendille örter ve emniyet müdürüne gidip derdini anlatmak üzere soluğu dışarıda alır. Sokakta burnunu gösterişli bir üniformanın içinde Danıştay üyesi olarak görür. Ona kendi burnu olduğunu söylese de bir sonuç alamaz. Eve döndükten biraz sonra onun burnunu bulan bir bekçi gelir. Kovalev'in  burnuna kavuşma mutluluğu pek uzun sürmez çünkü burnu yerine yerleşmemektedir. Doktor burnu tekrar takmanın belki mümkün olduğunu ama bunun burunsuz görünümünden bile kötü olacağını söyler. Bu sırada şehrin sokaklarında Kovalev’in kayıp burnuyla ilgili türlü hikâyeler, efsaneler dönmeye başlar. Burnun bir sokakta ya da bir parkta görüldüğü haberi insanların oraya akın etmelerine sebep olur. Kovalev bir sabah uyandığında burnunu yerinde bulur. Sanki hiç gitmemiş gibi, burnu, kanlı canlı orada, iki yanağının arasındadır. Keyfi yerine gelmiştir binbaşının, tam bu sırada kapıda beliren berber İvan Yakovleviç’e her zamanki gibi traşını yaptırır.

23 Mayıs 2019 Perşembe

DR.JEKYLL VE MR.HYDE_R.L.Stevenson

✮✮✮✮
Hayatı konumuna yakışır şekilde, ahlaki açıdan kusursuz yaşamaya çalışan Dr. Jekyll, yaradılışının getirdiği, çevresi tarafından kolay kolay kabul edilmeyecek yanlarını bastırmaktan usandığı bir anda, kendini iyi ve kötü olmak üzere iki farklı karaktere ayıracak bir tıbbi yöntem geliştirir. Zamanla diğer karakter olan Mr. Hyde, kötülük arzusunun doyurulması ve yaşama sevinciyle gittikçe güçlenir. Dr.Jekyll ondan kurtulmaya çalışsa bile insani zayıflıkları baskın çıkar. Çareyi ancak kendi hayatına son vermekte bulur.

21 Mayıs 2019 Salı

SATRANÇ_Stefan Zweig

✮✮✮✮
Dünya satranç şampiyonu Mirko Czentovic, New York'tan Buenos Aires'e giden bir gemide bulunmaktadır. Büyük bir şöhrete ulaşmış olmasına rağmen her konuda evrensel bir bilgisizlik içinde olduğu söylenir. Satranç dışında cahil, kaba saba, kendini beğenmiş bir tavırdadır. Açık vermemek için gazetecilerle veya çevresindeki insanlarla satranç dışında hiç konuşmamaktadır. Gün geçtikçe gemideki yolcular arasında bir satranç şampiyonu olduğu duyulmaya başlar. Bunu duyan petrol zengini olan McConnor, Czentovic'e para karşılığı bir el satranç oynamayı teklif eder. Dört beş kişilik bir ekiple oynadıkları ilk oyunu kaybederler. Yenilgiyi hazmedemeyen McConnor, Czentovic'e bir el daha teklif eder. Yeniden yenilgiye doğru giderlerken beklenmedik biri çıkagelir. Yapacakları hamlenin yanlış olduğunu, eğer bu hamleyi yaparlarsa birkaç hamle sonra yenileceklerini söyleyerek onları yönlendirir ve oyun berabere biter. McConner, adının Dr. B. olduğunu öğrendiği kişiye bir el tek başına Czentovic ile oynamasını, parasını kendinin ödeyeceğini söyler. Fakat Dr.B. utangaç ve pişman bir halde bunun imkansız olduğunu, 25 yıldır hiç satranç oynamadığını söyleyerek oradan ayrılır. Onu ikna etmesi için ekipten birini yanına gönderirler. Bu kişi Dr. B’nin hikayesini öğrenir.
Dr. B, seneler önce, babasıyla bir avukatlık bürosu işletirken, hükumetten gizli işler yaptığı gerekçesiyle tutuklanır. Yahudi olmasına rağmen çalışma kamplarına gönderilmez. Önemli bilgilere sahip olduğu düşünüldüğü için sürekli sorgulanır. Mekan ve zaman mefhumu kaybolur. Bir gün sorgu için beklediği odadaki askıda duran bir asker montunun içinde bir kitap görür ve onu çalar. Çok mutludur, zira geçen onca zamandan sonra ilk defa beynini çalıştıracak bir aktivitesi olmuştur. Hücresine geldiğinde kitabı açar ve onun bir satranç oyunları kitabı olduğunu görür. Başta hayal kırıklığına uğrasa da, sonraları ekmek içinden yaptığı taşları ve satranç tahtası olarak kullandığı kareli yatak örtüsü ile kitaptaki tüm oyunları oynamaya başlar. Zamanla tahta ve taşlara da ihtiyaç duymadan zihninde satranç oynamaya başlar. Fakat bir süre sonra bu bir saplantı halini almaya başlar. Tüm zamanını satranç oynayarak geçirmeye ve kendi kendisiyle oynamaya başlar. Lakin bu kez de kendi kendiyle oynarken yenildiğinde kendine kızmaya başlar. Oynarken gereğinden fazla heyecanlanmaktadır. Bir seferinde yine kendine karşı kaybedince sinir krizi geçirir ve eliyle camı kırarak elini keser. Sonra da hastaneye kaldırılır. Doktorun yardımıyla serbest bırakılır. Artık özgürdür, fakat bir daha satranç oynamamaya kararlıdır.
Israrlara dayanamayan Dr. B, Czentovic ile oynamayı kabul eder. İlk oyunda yenileceğini anlayan Czentovic pes eder. Bir el daha oynamak ister. İkinci oyunda ise Dr.B. gereğinden fazla heyecanlanmaya başlamıştır. Sinir krizi geçireceğini anlayınca kendine gelir ve oyunu bırakır.

20 Mayıs 2019 Pazartesi

GENÇ WERTHER'İN ACILARI_Geothe

✮✮✮
Yaşadığı bunalımlardan uzaklaşmak isteyen Werther, küçük bir yerleşim yeri olan Wahlheim’e yerleşir. Mektupla yaşadıklarını, buranın doğasını ve yeni tanıştığı insanları arkadaşı Wilhelm’e anlatmaya başlar. Arkadaşları gittiği bir partide soylu bir ailenin güzel kızı olan Lotte’ye rastlar ve daha ilk andan itibaren ona âşık olur. Werther her gün vadinin öbür ucuna Lotte’u görmeye gider. Lotte ise Albert adında biri ile nişanlıdır.  Albert işi gereği uzaklarda olduğu için onun yokluğunda Werther ve Lotte birçok kez bir araya gelir. Nişanlısı döndüğünde ise Lotte, yetişme tarzı ve etik değerlere verdiği önemin gereğince Albert ile evlenir. Werther bu aşktan vazgeçmesi gerektiğini düşünmeye başlar fakat ondan uzaklaşacak gücü kendinde bulamaz.  Werther’in aşk ve dostluk arasındaki sınırı aşmasından korkan Lotte, bir daha görüşmemeleri gerektiğini söyler. Werther, Lotte’ye bir veda mektubu yazarak yaşamına son verir.

18 Mayıs 2019 Cumartesi

PROFESÖR VE HİZMETÇİ_Yoko Ogawa

✮✮
Zeki bir matematikçi olan Profesör, yıllar önce ciddi bir trafik kazası geçirir. Bu yüzden kısa süreli belleği sadece son seksen dakikayı kaydedebilir. Profesör, ona bakmakla yükümlü genç bir bakıcı ve küçük oğlundan başka hiç kimseyle iletişim kuramamaktadır. Seksen dakikadan öncesini hatırlayamayan Profesör her sabah bakıcısıyla yeniden tanışır ve her seferinde aralarında naif bir ilişki filizlenir. Profesör kahvaltıda ne yediğini hatırlamıyor olsa da söz konusu matematiksel denklemler olduğunda beyni mucizevî bir şekilde çalışmaktadır. Bu denklemler Profesör’ün Kök ismini verdiği, bakıcının on yaşındaki oğlu ile kadına şiirsel ve korunaklı bir dünyanın kapılarını açmaktadır. Bu sıra dışı evde, üç kayıp ruh arasında soyut sayılardan daha da gizemli bir duygusal bağ kurulur.

17 Mayıs 2019 Cuma

VEJETARYEN_Han Kang

✮✮✮
Vejetaryen, üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde, çok konuşmayan, eşinin isteklerini yerine getiren bir kadın olan Yonğhe, gördüğü düşler üzerine vejetaryen olmaya karar verir ve evdeki tüm hayvansal ürünleri poşetleyip çöpe atar. Eşinden, ailesinden ve çevresinden tepkiler görür. Gün geçtikçe zayıflar. Rüya görme korkusuyla uyuyamaz da. Bir akşam aile toplantısında babası zorla ağzına et sokuşturmaya çalıştığında eline geçen meyve bıçağı ile kendi bileğini keser.
İkinci bölümde Yonğhe’nin kız kardeşinin eşi, yani eniştesinin hikayesi anlatılır. Eniştesi, Yonğhe’nin vücudunda doğumundan kalan bir Moğol lekesi olduğunu öğrenir ve onu arzulamaya başlar. Uzun zamandır planladığı sanat çekimi için eşinden ayrılmış ve artık yalnız yaşayan Yonğhe’yi ikna eder. Kendinin ve Yonğhe’nin bedenini bitki ve çiçek figürleri ile boyayarak aykırı sahneler içeren bir video çeker. Fakat bu sahneler eşi tarafından izlenilir. Enişte ortadan kaybolurken Yonğhe akıl hastanesine yatırılır.
Üçüncü bölümde ise kız kardeşi, tüm yaşattıklarına rağmen Yonğhe’den vazgeçmez. Onu dinler ve anlamaya çalışır. Yonğhe yok olarak var olacağını, bir bitkiye dönüşeceğini düşünmektedir. Her türlü besini reddeder. Hastaneye kaldırılır.

13 Mayıs 2019 Pazartesi

SESSİZLİK_Şusaku Endo

✮✮✮✮
Portekizli rahip Rodrigues, misyoner yoldaşı Francisco Garrpe'yle birlikte çıktığı zorlu bir yolculuğun ardından Japonya'ya varır. Bir Hıristiyan, üstüne üstlük bir rahip için akıl almaz tehlikelerle dolu bu ülkeye gelmelerinin iki amacı vardır: Birincisi, türlü işkencelere maruz kalan Japon Hıristiyanların başıboş kalıp savrulmalarını engellemek; ikincisi ise hayranlık duydukları öğretmenleri Ferreira'nın, inancına ihanet etmesinin ardındaki gerçeği öğrenmek... Zulüm onlara hiç de uzak olmayan, eli kulağında bir gerçektir. Bir süre sonra Garrpe ile yolları ayrılır. Rodrigues artık bir başınadır. Onun Ferreira ile yüzleşmek üzere çıktığı bu yolculuk, sonraları kendisiyle, inancıyla ve Tanrı'sıyla yüzleştiği bir yolculuğa dönüşecektir. İnananlar zulme uğrarken Tanrı neden hâlâ sessizdir? 

11 Mayıs 2019 Cumartesi

KARILAR KOĞUŞU_Kemal Tahir

✮✮
Kemal Tahir, ölümünden sonra yayımlanan romanı Karılar Koğuşu'nda Malatya Cezaevi deneyimlerini, İkinci Dünya Savaşı yıllarının Türkiye’sini anlatmak için kullanır. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'na katılacak mı? Katılacaksa Almanların yanında mı müttefiklerin yanında mı yer alacak? Savaşın belirsizliği, insanları daha büyük bir sefalete sürüklerken Murat, mahkumların seslendikleri biçimiyle İstanbullu, hapis hayatının zorlukları içinde, giderek bayağılaşan, bayağılaştıkça her şeyi yapabilen insanların yaşamına tanık olur. Bu tanıklık, "kötü yola" düşmüş kadınların, cezaevine gelmesiyle yeni bir biçim kazanır. "Ahlak ve namus kavramları, para ve güç karşısında elden ele gezer bir haldeyken tutuklu olmakla özgür olmak arasındaki fark nedir?" diye sorar kendi kendine Murat. İdama mahkum edilen Hanım, Malatya Genelevi'nden gelen Tözey, Gardiyan Şefika ve küçük mahkum Aduş... Her birinin birbirinden farklı hikayesi, Murat'ın sorgulamalarıyla birlikte, okura, Anadolu kadınının hapisanede de bitmeyen çilesini anlatıyor.


4 Mayıs 2019 Cumartesi

ATEŞİN ŞARKISI_Tess Gerritsen

✮✮✮
Olaylar günümüzde Boston’da yaşayan keman sanatçısı Julia ile 2.Dünya Savaşı yıllarında Venedik’de yaşayan oldukça yetenekli bir genç olan Lorenzo ile ilgili bölümler halinde ilerliyor. Julia, bir konser sonrası Roma sokaklarında gezerken denk geldiği bir antikacıda, sayfaları artık dökülmeye yüz tutmuş bir müzik  kitabı satın alır. Kitabın içinde Incendio adında bir beste bulur. Boston'a döndüğünde beste üzerinde çalışmaya başlar. Hüzünlü, yas dolu bir melodiyle başlayan beste ilerleyen bölümlerde hızlanır ve neredeyse bir gerilime dönüşür. Julia besteye ayak uyduramaz, melodiye hakimiyetini kaybeder. Kendine geldiğinde üç yaşındaki kızı Lily’nin elleri kanlıdır. Yanlarında küçük bir bahçe çapası ve o çapayla öldürülmüş kedileri…Lily’nin elinde çapa varken kazayla kedinin üzerine düştüğünü varsayarlar. Julia beste üzerinde ikinci kez çalışmaya başladığında ise bacağına bir cam parçası saplanır. Julia, bestenin kızı Lily'de değişikliklere sebep olduğunu düşünerek besteyle ilgili araştırma yapmak üzere Venedik’e gider.  
Haziran 1938 yılında Lorenzo iyi bir müzisyen olarak yetişmektedir; ta ki tüm Avrupa'da başlayan savaş onları içine alana kadar. Ailesi 400 yıldır bu topraklarda yaşasa da Yahudidir ve onları zor günler beklemektedir. Ailesi ile birlikte toplama kampına götürülür. Krematoryuma atılan insanların çığlıklarını bastırmak için kurulan bir orkestrada çalmak zorunda kalır ve ölüler için bir beste hazırlar.

27 Nisan 2019 Cumartesi

YAHUDİ EFENDİ_Toksöz Karasu

✮✮✮
Adam Zakir, Sultan Vahideddin’in 1905 yılında doğan oğludur. Yahudi asıllı bir anneden doğmuş olduğu için veliaht olma şansı yoktur, kayıtlara bile geçmemiştir. Saraydan uzakta, bir köşkte büyütülür. Dört yaşında konuşmaya başladığında ilk kurduğu cümle “Tanrı nerede?”dir.  Adam, bu soruya oldukça uygun bir evde doğmuştur. “Annem bir Sefarad Yahudi’siydi ve Ladino dilini konuşurdu; babam bir Türk’tü ve Sünni Müslüman’dı; mürebbiyem bir Fransız Katoliği’ydi; tarih öğretmenim Şii’ydi ve Arapça konuşurdu; hahamım İbranice konuşurdu; müzik öğretmenim Ermeni’ydi; İslam’ın farklı bir yorumuna inanan bir de haremağam vardı. Hepsi bir çeşit Türkçe konuşurlardı” diye anlatır durumunu. Cumhuriyet ilan edilip hanedan üyeleri yurtdışına yollandığında bir süre İstanbul’da gizlenip, misafir öğrenci olarak tıp öğrenimi görür. Sonra bir gün yakalanıp sınır dışı edilir.Trenle, San Remo’da sürgünde bulunan Vahideddin’in yanına gider, onun öldüğünü öğrendiğinde  arabasının tamirine yardım ettiği Doktor Lugner’le birlikte Paris’e geçer. Uzun yıllar Dr Lugner’in yanında çalışır ve onlarla birlikte yaşar. İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ve Paris’in işgali ile Avrupa, Yahudiler için güvenli olmaktan çıkar. Adam, İstanbul’a döner. Yıldız Sarayı’nda gizli olduğunu sandığı hazineyi ararken yakalanır ve polise Vahideddin’in oğlu olduğunu söyleyince akıl hastanesine sevk edilir. Çıktığında ünlü Struma gemisine biner ve Filistin’de yeni kurulan İsrail devletine doğru yola çıkar. Kudüs’te Müslüman olan Hoca Nasır’ın yanına yerleşir. Doktorluk yapar. Burada geçirdiği yılların sonunda “Üç dini inanıcın ortasında inançsız kalmış” bir adam olarak tedavi edilemeyecek düzeyde bir beyin tümörü teşhisiyle hastaneye yatırılır.

21 Nisan 2019 Pazar

SHERLOCK HOLMES_Arthur Conan Doyle

✮✮✮✮✮
Sherlock Holmes, İngiliz yazar Sir Arthur Conan Doyle tarafından 1887 yılında yayınlanan Kızıl Dosya hikayesiyle dünyaya tanıtılan kurgusal dedektiftir.  1854-1904 yılları arasında yaşadığı varsayılır. Baker Sokak 221 B adresinde en yakın arkadaşı Dr.John Watson ile birlikte oturur. Üzerinde çalıştıkları davalar Dr.Watson’ın ağzından anlatılır. Holmes, davalarını olağanüstü bir gözlem gücüyle çözer. Adli tıp, siyaset, botanik, jeoloji, kimya, anatomi, kriptoloji, suç tarihi, suç psikolojisi, İngiliz Hukuku gibi pek çok farklı bilim dalından da yararlanır. Mükemmel bir dövüşçüdür, kılık değiştirmede uzmandır, çok iyi keman çalar. Tam bir pragmatisttir, kendisine yararı olmayacak her türlü bilgiyi kafasından siler, yararlı olacakları sistemli bir şekilde tutmak için hafıza sarayı tekniğini kullanır. Watson'a göre astronomi, edebiyat ve felsefeyle ilgili hiçbir şey bilmez. "Dünyanın güneş etrafında döndüğünü bilmek işime yaramıyorsa, neden bu bilgiyi kafamda tutayım ki." diye düşünür. 
Sherlock Holmes öyle bir ünlenir ki yazar Arthur Conan Doyle bir süre sonra ondan sıkılır ve onu, son derece zeki ve tehlikeli bir suçlu olan James Moriarty ile arasında geçen bir olay sonrası öldürür. Ancak okuyucuların yoğun tepkisi ve isteği üzerine onu tekrar diriltir. Holmes ile ilgili 4 roman ve 56 kısa hikaye yazmıştır.

14 Nisan 2019 Pazar

MAHŞER_Peyami Safa

✮✮✮
Nihat, Çanakkale gazisi olarak İstanbul’a döner. Küçük yaşta ailesini kaybetmiştir, kimi kimsesi yoktur. Fatih semtinde teyze olarak bildiği bir hanımın evine gider. Ancak oraya vardığında kadının öldüğünü evin de kiraya verildiğini öğrenir. Ne yapacağını nereye gideceğini düşünürken babasıyla birlikte tek göz odada yaşayan arkadaşı Faik aklına gelir. Geceyi onun yanında geçirir. Ertesi gün iş aramaya koyulur. Daha önce öğretmenlik yapmıştır. Ama bütün dolaşmalarına, araştırıp soruşturmalarına rağmen iş bulamaz. En son çok zengin bir komisyoncu olan Mahir Bey’in bürosuna girer. Bütün ümitleri tükenmiştir. Mahir Bey’in karısı Seniha Hanım, Nihat’la ilgilenir. Kızı Perizat’a özel ders vermesi için teklifte bulunur. Evde Mahir Bey’in akrabalarından Muazzez isminde iyi huylu, güzel bir genç kız vardır. Nihat’ın bu gidip gelmeleri sırasında ikili birbirlerine âşık olur. Muazzez’e yaşlı bir mebusun ikinci eşi olması için baskı yaptıklarında Nihat ve Muazzez evden ayrılırlar ve evlenirler. Muazzez her türlü yokluğa göğüs gerer, Nihat’ı teselli eder, destekler. Muazzez, ağır bir hastalık sonrası, Nihat’ın şiddetli muhalefetine rağmen, birkaç gün için Mahir Dayısının evine gider. Nihat, karısının konforlu evi, oradaki rahat hayatı özlediğini kabullenemez. Döndüğünde Muazzez’in tüm konuşma girişimlerini bir duvar sessizliğiyle karşılar ve Muazzez’in evi tamamen terk etmesine sebep olur. Nihat, olan bitene çok üzülür, bunları kaldırabilecek fiziki ve ruhi dayanıklılığı yoktur. İntihara teşebbüs eder ama kurtulur. Muazzez’le barışırlar. Nihat’ın büyük ruhi bunalımları durulmuş yaşamla ölüm arasındaki bocalayışlarında yaşam tarafı ağır basmıştır. Muazzez’in de eski ev rahatı ile yeni yuvası arasındaki tereddütleri yeni yuvası lehine sonuçlanır.

6 Nisan 2019 Cumartesi

EBEDİ GELİN_Cengiz Aytmatov

✮✮
Yüzyıllardır anlatılan bir efsaneye göre düğününden bir gün önce kaçırılan gelin, hainlerin elinden kurtulur ve hakkındaki iftiralara dayanamayarak dağlarda kayıplara karışan sevgilisini bulmak için onun peşinden dağlara çıkar. Bağımsız bir gazeteci olan Arsen Samançin, Aydana adlı bir opera sanatçısına âşık olmuştur ve Aydana’nın, kendi uyarladığı Ebedi Gelin adlı operayı sahneye koyacağı günün hayalini kurmaktadır. Ancak Aydana, hem aşkına karşılık vermeyi bırakmış hem de zengin bir işadamının cazip teklifi sonucu operadan tamamen vazgeçip bir pop yıldızı olmuştur. Arsen, Aydana’nın popüler kültüre teslim olmasını kabullenemez. Acı ve ızdırap içinde olanları düşünürken yaban hayvanlarının avlanmasını sağlayan ve çok zengin turistlere hizmet sunan amcasının yardım isteğiyle köyüne gider. İki Arap turist yalnızca Kırgız Dağlarında bulunan kar parslarından avlamak için gelecektir. Arsen ise tercümanlık yapacaktır. Arsen kendini bambaşka bir planın içinde bulur. Kar parslarını avcılara yöneltmekle görevli olan sürenciler, iki Arap turisti rehin alıp fidye isteyeceklerini Arsen’e bildirirler. Arsen ya onlarla birlikte hareket edecek ya da öldürülecektir.

23 Mart 2019 Cumartesi

YENİÇERİ_Necip Fazıl

✮✮✮✮✮
Bu eser, sadece Yeniçeriyi anlatmak için yazılmış değildir. Bu eser, en fakir bedahet duygusunun bile kestirebileceği şekilde, tarihimizdeki Yeniçeri rezalet ve fecaatlerinin satıh üstü hikayesi olarak kaleme alınmış bulunmaktan uzaktır.
Bu eser, dünyada ilk teşkilatlı, mesleki orduyu temsil eden Yeniçerilerin işe nereden başlayıp işi nerede bitirdiğini göstermek ve bunun ruhi ve içtimai müessirlerini çerçevelemek gayesiyle yazıldı.

Bu müessir, iman ve İslam nurunun gönüllerde sararıp solması, iman ve İslam vecd ve aşkının uçup gitmesi, iman ve İslam ruh ahlakının pörsüyüp kurumasından ibaret; ve Yeniçeri, bu korkunç tecelliyi göstermekte sadece bir vesile…
Türk’ün bütün milli düşmanlarından beter ve şenaat çapında bir tasallutla, öz vatanını işgal altında tutan, sınırların kaçağı ve kendi yurdunun alçağı Yeniçeri, bu millete, hemen her devrin en büyük ibret ve dikkat dersini ihtar etmek mevkiindedir.”
2. Osmanlı padişahı Orhan Bey zamanında kurulan ve ruhunu Bektaşi ocağından devşiren Yeniçeri ocağının ahlak ve nizamını kaybederek düşman yurdu yerine kendi öz vatanını işgal altına alan alçalış ve çürüyüş hikayesidir. Özellikle üç padişah bu hikayede öne çıkar. Parlak bir şahsiyet olmaya doğru yol alan fakat yeniçeri oyunları içinde can veren Genç Osman, yeniçerileri iradesi altına almak uğrunda onlardan daha kıyıcı olmak zorunda kalan 4.Murat, isyan girişimi sonrası kışlalarını topa tutturarak binlerce yeniçeriyi ortadan kaldıran 2.Mahmut.
Her ne kadar yeniçeri ocağı kaldırılmış da olsa ruhaniyeti günümüzde dahi çeşitli olaylarda yine karşımıza çıkmaktadır.

16 Mart 2019 Cumartesi

AVUNAMAYANLAR_Kazuo İshiguro

✮✮
Dünyaca ünlü piyanist Ryder, önemli bir konser vermek için isimsiz bir şehre gelir. Birkaç gün sonra sahneye çıkacağını bilse de, bundan başka hiçbir şey hatırlayamaz. Karşılaştığı herkes ondan bir şeyler ister, çok uzak olması gereken yerlere hemen ulaşıverir ya da çok yakın olan mesafeler bitmek bilmez, saatler sürmesi gereken bir sohbeti üç dakikalık asansör yolculuğuna sığdırır. Kendini olaylara ve çevresindeki insanlara teslim eden belleksiz piyanist geçmişin, geleceğin ve günümüzün çakıştığı sürreal bir dünyada  resital vereceği geceyi beklemeye başlar.

2 Mart 2019 Cumartesi

DOĞU'NUN LİMANLARI_Amin Maalouf

✮✮✮✮
Yazar, okul döneminde birçok kez okuduğu tarih kitabında fotoğrafı olan bir adamı 1976 yılının haziran ayında Paris’te görür. Fotoğrafta bir limanda coşkuyla karşılanan adam, şimdi karşısındadır. Yazar onu takip eder ve yardım etme bahanesiyle onunla tanışır. Adam Paris’te dört gün kalacağını söylediğinde yazar ondan hayat hikayesini anlatmasını ister. Adamın adı İsyan'dır. İsyan Kitabdar. İsyan’ın hikayesi tahtan indirilen bir Osmanlı sultanının kapatıldığı yerde bilekleri kesilmiş olarak kızı tarafından bulunmasıyla başlar. Sultanın en sevgili kızı İffet aklını kaybeder. Kitabdar adlı yaşlı bir Acem doktor tedavi amacıyla onu Adana’daki evine götürür. Onu sever, deliliğine rağmen onunla evlenir. Bu çift İsyan’ın büyükannesi ve büyükbabasıdır. 1909 yılında Adana’da çıkan ayaklanmalar sonrası Kitabdar ailesi Lübnan’a taşınır. İsyan’ın babası burada arkadaşı Nubar’ın kızı ile evlenir ve üç çocuğu olur. İffet, İsyan, Salim.  Devamında tıp okumak için Paris’e giden fakat kendini 2.Dünya Savaşında direnişçilerin içinde bulan, karısı Clara ile tanışan, Beyrut’a döndüğünde kahramanlar gibi karşılanan, uzun yıllarını akıl hastanesinde geçiren ve çıktığında Clara ile buluşmak için Paris’e gelen İsyan Kitabdar’ın hayat hikayesine şahit olacağız.

25 Şubat 2019 Pazartesi

AYRILIK VAKTİ_Jodi Picoult

✮✮✮✮
On üç yaşındaki Jenna Metcalf’ın ailesinin başına on yıl önce büyük bir felaket gelmiştir. Annesi Alice ve babası Thomas fil barınağı işleten iki bilim insanıdır. Bir gece barınak çalışanlarından bir kadın fil tarafından ezilerek öldürülür. Alice ise baygın bulunur. Hastaneye götürülüp tedavisi yapılan Alice ortadan kaybolur. Babası Thomas ise o günden sonra akıl hastanesinde kalmaya başlar. Büyükannesiyle yaşayan Jenna, annesi tarafından çocuk yaşta terk edildiğini kabullenemediği için, onu aramayı hep sürdürür. Günlüklerini ve mektuplarını tekrar tekrar okur, çok sevdiği filler üzerine yaptığı araştırmaları satır satır inceler. Annesini bulmasına yardım edecek bir ipucu arar. Her şeyi denemiş olmak için bir medyum olan Serenity’e başvurur. Eğer annesi ölmüşse onunla bağlantı kurabileceğini düşünür. Uzun zaman medyumluk yapan, bir zamanlar tv programı düzenleyecek kadar ünlü olan, hatta polisler tarafından olay yerlerine davet edilen Serenity ise artık eski güzel günlerini geride bırakmış, tükenmiş bir medyumdur. Artık ruhlarla bir bağlantısının kalmadığını söylemek yerine Jenna’ya annesinin yaşadığını, bu nedenle ona yardımcı olamayacağını söyler. Jenna annesini bulması için on yıl önce fil barınağındaki olayda görevli olan, şimdilerde ise özel dedektiflik yapan eski polis memuru Virgil Stanhope’a gider. Bu araştırma sürecinde Jenna ve yol göstericileri,  kendileriyle, geçmişleriyle ve hayatlarının karanlık bölgeleriyle ilgili farkına bile varmadıkları şeylerle karşı karşıya kalacaklar.